​פרויקט ערד - יצירת קשרי קהילה:
ערד - אוניברסיטת בן-גוריון בנגב וכנס עמוס עוז לספרות ותרבות בערד

כחלק מתכנית עמוס עוז לספרות ותרבות, בתמיכת סטיוארט ב' (ז''ל) וטוני יאנג

פרויקט זה  מבוסס על החזון של סטיוארט (ז"ל) וטוני יאנג. בני הזוג, ממדינת דלאוור שבארה"ב, התאהבו בערד לפני כ- 15 שנים, החליטו למזג בין אהבתם לספרות ובין אהבתם לעיר, ולקדם יחד הן את התפתחות הנגב והן את ההשכלה והתרבות בערד. בזכות תרומתם הנדיבה החל הפרויקט לקרום עור וגידים, והחל משנת 2015 נערכות מדי שנה בשנה פעילויות שונות ומגוונות אשר נועדו לייצר שיתוף פעולה בין המחלקה לספרות עברית, האקדמיה, ובין תושבי העיר ערד. הפרויקט שואף ליצור מיצוי מקסימלי של הצרכים של תושבי ערד מזה לבין מוקדי העניין והיכולות הייחודיות של אנשי המחלקה לספרות עברית ועובדי מכון "הקשרים" באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מזה.


מדובר בסדרת פעילויות, שחלקן מבוצעות במקביל, שמתפרסות כל שנה על פני כל השנה בכמה אתרים בערד (בבתי ספר, בספריה הציבורית, באכסניה העירונית, באולם הכנסים  העירוני ובאתרים ציבוריים אחרים), וכן  ברחבי הקמפוס של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב (במכון "הקשרים", במחלקה לספרות עברית ובאתרים אחרים). מדי שנה בשנה בחודש מאי יערך אירוע גדול וחגיגי המיועד להוות את שיא הפעילויות של אותה השנה, אירוע זה הוא כנס עמוס עוז לספרות ותרבות בערד.


כנס עמוס עוז לספרות ותרבות בערד

מאז שנת 2001 מקיים מכון "הקשרים" בשיתוף המחלקה לספרות עברית כנס שנתי של תלמידי המחקר: כל תלמידי התארים המתקדמים וסגל המחלקה מתכנסים לכנס אינטנסיבי בן יומיים הכולל לינה במקום, שבו מרצים תלמידי המחקר בנושאים הקשורים לתזות ולעבודות הדוקטורט שלהם. זהו מפגש אקדמי-אינטלקטואלי יחיד במינו והצלחתו מדברת בעד עצמה.

החל משנת 2015, בעזרת תרומתם הנדיבה של סטיוארט (ז"ל) וטוני יאנג, מתקיים הכנס הנ"ל מדי שנה בעיר ערד. בכנס משתתפים בממוצע כ-100 איש כאשר משתתפי הכנס הם בעיקרם תלמידי המחקר לתואר שני ושלישי ותלמידי המסלול לכתיבה יצירתית מהמחלקה לספרות עברית שבאוניברסיטת בן-גוריון בנגב וכן כל סגל המרצים במחלקה – החל מן המרצים הזוטרים ועד לפרופסורים. בכנס זה מועברות כ-15 הרצאות במשך יומיים הניתנות על ידי תלמידי המחקר במחלקה.  בכל שנה מפורסם קול קורא בסוף סמסטר א' (ינואר)  בקרב תלמידי המחקר וההצעות הטובות ביותר מוצגות במסגרתו. כמו כן כולל הכנס מושב מיוחד לכתיבה יצירתית בו מקריאים מפרי יצירתם תלמידי המסלול לכתיבה יצירתית בתואר השני. מושב זה מלוּוה גם בחוברת המופקת מדי שנה – "הצריף", וכוללת את מיטב היצירות של תלמידי המסלול, לאחר שנערכו וזכו לתצוגה נאותה בידיו המיומנות של ראש המסלול, הסופר והמשורר שמעון אדף.


במקביל לכנס המתקיים בערד יוזמים מכון "הקשרים" והמחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב מגוון פעילויות ומפגשים הנפרשים לאורך השנה ומיועדים לרווחת תושבי העיר ערד:

  1. סדנה ללימוד גמרא בערד - נערכת מדי שנה בספריית ערד בהנחיית ד"ר חיים וייס כוללת חמישה מפגשים ובה משתתפים שומעים חופשיים מערד.
  2. מפגשי עידוד יצירה בערד – המפגשים מתקיימים בשעות הערב בספריה העירונית או בבית-הספר התיכון של ערד ומועברים על ידי יוצר או חוקר מסגל המחלקה. המפגשים מתוכננים כמעין סדנת הכנה לתלמידי התיכונים לקראת תחרות הכתיבה.
  3. סדרת הרצאות בספריה העירונית – במהלך השנה נערכת בספריה העירונית בערד סדרת הרצאות של מרצים בכירים מן המחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון הפתוחות לקהל הרחב מהעיר ערד. המטרה היא לאפשר לחובבי הספרות באזור לשמוע מפי מרצים בכירים על מחקרים חדשים בתחום הספרות, לחשוף קהלים חדשים אל עולם חקר-הספרות ולחזק את החיבור שבין האקדמיה והקהילה.
  4. סיורים והדרכות באוניברסיטה ובמרכז המבקרים (הארכיונים הספרותיים במכון "הקשרים"). מרכז המבקרים הוא ייצוג החושף את ארכיוני טובי היוצרים הישראליים: עמוס עוז, אהרן אפלפלד, דוד אבידן, נסים אלוני, דוד שיץ, רות אלמוג, שולמית הראבן, יוכבד בת מרים, יהונתן גפן, אברהם הפנר, ז'קלין כהנוב, רנה ליטוין, יוסף מונדי, צרויה שלו, מרדכי שלו, ספרייתה של דליה רביקוביץ, אוסף ספרי השירה של נחמיה רפופורט (חמשת אלפים ספרי שירה!) וכן אוספי מכתבים של היוצרים יהודה עמיחי, ס. יזהר וזלדה. בגנזך נערכים סיורי הדרכה מותאמים לקהל המבקרים. הסיורים כוללים הכרות עם אופיו ופעילותו של המרכז ועם כתבי היוצרים השונים. במהלך הסיור מוצגים כתבי יד ופרטי ארכיון נדירים וכן תוכנה חדישה, המוצגת במסכי מגע מתקדמים, המנגישה את המידע העשיר המצוי בגנזך.

    בכל שנה נערכים סיורים פתוחים לקבוצות שונות של תושבי ערד (עד 15 איש בקבוצה), אשר מגיעים לגלות ולהיחשף לארכיונים הספרותיים ולאוצרותיהם השונים. בנוסף, בכל שנה נערכים סיורים לתלמידי שכבת ט' מתיכון ערד. במהלך הסיור נחשפים התלמידים הן לארכיונים הספרותיים וליוצרים השונים המאורכבים בהם והן להכרות עם האוניברסיטה עצמה על כלל המחלקות הלימודיות והפעילויות המגוונת הקיימות בה. זאת מתוך שאיפה לחשוף את התלמידים לעולם האקדמיה ולעודד אותם להשתלב בה בעתיד.

IMG_20180104_101152.jpg IMG_20180104_101252.jpg

IMG_20180104_101312.jpg IMG_20180104_101346.jpg 

סיור תלמידי בי"ס אורט ערד בארכיון הקשרים - 4.1.2018

למעקב אחרי הפעילויות לעידוד היצירה בקהילה »​ 


בנוסף לכלל הפעילויות הללו, כחלק מהפרויקט, יוצאים לאור מספר ספרים וכתבי-עת בתמיכתם של סטיוארט (ז"ל) וטוני יאנג.

  1. הפקת ספר ביבליוגרפי לאחד מיוצרי הארכיון – הפקת והכנת ספר המאגד את יצירותיו של אחד מהיוצרים אשר חומריהם שמורים בארכיון "הקשרים" ואת פירוט החומרים השונים אשר נכתבו אודותיו.

  2. סדרת "רטרו" – סדרת ספרים של יוצרים עבריים שונים הכוללת כתבים שפורסמו במסגרות שונות אך לא בספרים. בנוסף, הסדרה כוללת הוצאת מהדורות חדשות ליצירות חשובות אשר חמקו מעיניי עורכים ומוציאים לאור וחשיפתם בפני הציבור הרחב. כל ספר כולל מבוא או סיכום מאת חוקר מוביל. מטרת הסדרה להוציא לאור כתבים אשר כמעט ואבדו בארגזי הארכיונים הספרותיים השונים וחשיפתם אל הקהל הרחב. הוצאת הסדרה מתרחשת בשיתוף פעולה עם הוצאת כנרת-זב"מ-דביר.

  3. סדרת "רוח צד" – סדרת ספרים של סופרות וסופרים אשר נועדה להוות במה ליצירה שחרף איכויותיה הספרותיות הבולטות, לא הייתה זוכה למקום בתרבות ובספרות הישראלית. בסדרה יראו אור ספרי ביכורים כמו גם ספרים של סופרים מוכרים, כולם קולות שמטרתם לגוון את הספרות הישראלית ואף לאתגרה מכיוונים שונים. הסדרה תפורסם תוך שיתוף פעולה עם הוצאת כנרת-זב"מ-דביר.

  4. תמיכה בכתב העת "מכאן" – כתב עת לחקר הספרות והתרבות היהודית והישראלית. כתב העת נוסד בשנת 2000 ומאז ועד היום התפרסמו במסגרתו 16 גליונות. בכל גיליון מתפרסמים מאמרים מחקריים בתחום הספרות והתרבות היהודית והישראלית, לצד ראיון מקיף עם יוצר ובנוסף מפורסם מאמר תיאורטי המתורגם לעברית לראשונה, אותו מקדימה מסה ביקורתית משל חוקר ישראלי, לצד מסת עמדה בנושא הקשור בתכני הגיליון.

  5. תמיכה בהפקת כתב-עת אינטרנטי  "אודות"– במהלך השנה מופק ומופץ כתב-העת האינטרנטי הייחודי בנושא ביקורת – "אודות", אשר חלק ממאמריו מוקדשים לנושא תרבות הדרום ומחקרה.