​המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה
הפקולטה למדעי הרוח והחברה



החיים שלי לפני אב"ג: 

גדלתי בקריית אונו ושם גם סיימתי תיכון. את שלושת התארים שלי עשיתי באוניברסיטת בן-גוריון בנגב: את התואר הראשון במחלקה למדעי ההתנהגות, ואת התואר השני והדוקטורט במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. את שני התארים הראשונים ביצעתי תוך כדי שירות בצבא הקבע. במסגרת עבודות התיזה והדוקטורט חקרתי נושאים שונים, ביניהם: גלובליזציה, אוכל וזהות, אותנטיות, צריכה ותרבות פופולרית. שנת הפוסט-דוקטורט הראשונה שלי היתה באוניברסיטת תל אביב. משם עברתי לארצות הברית, לפוסט-דוקטורט נוסף באוניברסיטת ברנדייס. הגעתי לשם עם משפחתי – עם עינת, זוגתי, וילדינו, דרור ומיכל. תכננו לשהות בארצות הברית כשנה, אך השהות שלנו התארכה ואף עברנו לחוף המערבי, לאוניברסיטת קליפורניה, דיוויס, לתקופת פוסט-דוקטורט נוספת. במשך השנים שבהם שהיתי בארצות הברית שימשתי גם כמרצה באוניברסיטת טאפטס שבמסצ'וסטס ובאוניברסיטת בוסטון.  



​​

"לאחר שנים ארוכות שבהם שהיתי עם משפחתי מחוץ לארץ, ועל אף שזכיתי לחקור וללמד במוסדות נהדרים בארצות הברית, קשה להגזים בתיאור עד כמה אני גאה ומאושר לחזור לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב – לחזור הביתה​"




מה אני ​​חוקר?

תחומי המחקר המרכזיים שלי הם אנתרופולוגיה וסוציולוגיה של אוכל, תזונה וחקלאות. עסקתי בהיבטים שונים של הגלובליזציה של האוכל. בעבודת הדוקטורט, ובמחקרי המשך בתקופת הפוסט-דוקטורט, חקרתי את ההיבטים החברתיים של האוכל האורגני בישראל. מחקרים אלה אפשרו לי לשאול שאלות על הקשר שבין אוכל וזהות, קפיטליזם, ועל הקשר שבין סביבה וחברה. בנוסף, עסקתי בקשר שבין צרכנות, אתיקה, תנועות חברתיות ותפיסות סביבתיות. העניין בקשרים המורכבים שבין אוכל וחברה הוביל אותי – במחקרים אחרים ובשיתופי פעולה שונים – לעסוק גם בסוגיות הקשורות בתרבות פוליטית, תרבות חומרית, אותנטיות, גזע, מגדר, מעמד ולאומיות. בשנתיים האחרונות אני מעורב בפיתוח תחום מחקר חדש העוסק באתנוגרפיה של המיקרוביום ושל היחסים שבין האנושי והמיקרוביאלי. בימים אלה אני עמל על מחקר משותף עם קולגה מאוניברסיטת חיפה הבוחן את הקשר שבין מדע המיקרוביום (חיידקי המעי), תזונה ותרבות אלגוריתמית. 


למה דווקא אב​"ג? 


אוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא בית עבורי. אני משויך למה שנקרא "דור ראשון להשכלה גבוהה". כשהגעתי לתואר הראשון באב"ג, החשיבה הביקורתית שפגשתי בה האירה את עיני. ביחד עם המפגש האנושי – עם סטודנטים וסטודנטיות, ועם מרצים ומרצות – התעוררה אצלי סקרנות רבה וחשיבה אחרת מזו שהיתה לי לפני כן. במהלך התואר הראשון הכרתי את עינת, זוגתי, שלמדה איתי במחלקה למדעי ההתנהגות באב"ג. מפגש משמעותי נוסף היה עם פרופ' אורי רם, בסמינר על תרבות חומרית. אורי הנחה אותי בעבודת התיזה שלי במסגרת הלימודים לתואר שני, שאבתי ממנו השראה וידע, ולמדתי ממנו לחשוב, לנתח ולכתוב. אורי, כך גיליתי, אינו רק חוקר ואינטלקטואל בעל שיעור קומה, אלא גם מנחה ומורה דגול. זכיתי להנחיה מקצועית וביקורתית, אך גם אנושית, תומכת וקשובה, וליחס חם. המשכתי לתואר שלישי באב"ג, וגם עבודת הדוקטורט שלי התבצעה בהנחייתו של אורי. נהניתי מכל רגע בתקופת הדוקטורט במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, שבה זכיתי לעידוד, לפירגון, לעבודה משותפת עם חברי.ות הסגל האקדמי והמנהלי; נסללה עבורי הדרך ליזום, לראשונה בחיי, פעילויות אקדמיות ושיתופי פעולה, וזכיתי לקשור קשרים וחברויות עם סטודנטים.יות וקולגות, המלווים/ות אותי עד היום. לאחר שנים ארוכות שבהם שהיתי עם משפחתי מחוץ לארץ, ועל אף שזכיתי לחקור וללמד במוסדות נהדרים בארצות הברית, קשה להגזים בתיאור עד כמה אני גאה ומאושר לחזור לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב – לחזור הביתה.



 

תובנה שלי מ​תחום המחקר שלי: 


לאורך השנים למדתי על כוחה של החשיבה החברתית הביקורתית ועל האפשרויות הרבות שניתן להאיר בעזרתה סוגיות חשובות. עוד למדתי, שפרקטיקות יומיומיות ואובייקטים הנתפסים כטריוויאליים, כאלה הנדמים כמובנים מאליהם – הם אף פעם לא מנותקים מתהליכים תרבותיים, כלכליים ופוליטיים רחבים. גיליתי, שאין דבר בעולם – אובייקט או פרקטיקה חברתית – שאינו ראוי למחקר ושאינו טומן בחובו תובנות על האדם והחברה.  

משהו​ שלא כתוב ב-CV שלי:


למדתי בבית ספר מקצועי לבישול בגואנגג'ואו בסין. זה כבר היה מזמן, לפני למעלה מעשרים שנים. סין היתה שונה מאוד ממה שהיא היום, והיתה זרה לי ומרתקת. היתה זו חוויה אנתרופולוגית, עוד לפני שבכלל הבנתי מה זה אנתרופולוגיה. היום אני מחזיק, לצד התעודות האקדמיות, תעודת טבח. אני מאוד אוהב לבשל ולהאכיל​.


מקור השראה:


סבתותיי, זיכרן לברכה
– ברונקה ופרידה. האחת אהבה ספרים והשנייה אהבה א.נשים. 

 

כשאהי​​ה גדול: 


כשהייתי ילד ונער מתבגר רציתי להיות מתופף. רציתי להיות רינגו סטאר. למרות שיש כאלה שנחשבים טובים ממנו, בעיני הוא עדיין הגדול מכולם.


אם לא היית​י חוקר, הייתי עוסק ב...

מוסיקה, צילום או טיפול. 

 

בקיצור נמ​​רץ: 


»
 סטייק או טופו? נו באמת. אני עוסק באנתרופולוגיה של אוכל. איך אני יכול לענות על שאלה כזאת בקיצור נמרץ? 
» רכב או רכבת? רכבת. ואם אפשר, שתעצור בתחנת באר שבע צפון/האוניברסיטה. הייתי שמח להיפטר מהרכב הפרטי. זה חשוב מאוד מבחינה סביבתית. 
» פורטיס או סחרוף? מינימל קומפקט 
» אירופה הקלאסית או הודו? גם וגם
» גלגלצ או פודקאסט? תקליטים, דיסקים, קסטות 
» לילה או בוקר? לילה. שעות הלילה הן שעות הכתיבה הטובות ביותר עבורי
» חורף או קיץ? חורף. זכיתי להנות עד כה משני חורפים מושלגים באיזור בוסטון. אני מאוד מתגעגע לזה 
» כלב או חתול? כלבה. פיצי 
» ​סרט או הצגה? סרט. אי.טי.  – חבר מכוכב אחר