​​

פטנטים, הקמת חברות ושיתופי פעולה בינלאומיים  

בתחילת חודש אפריל 2017 הודיעה אוניברסיטת בן-גוריון בנגב על הגשת הבקשה האלף שלה לרישום פטנט. נתון זה אינו מפתיע בהתחשב בעובדה שבן-גוריון היא בין 100 המוסדות האקדמיים המובילים בעולם ברישום פטנטים בארצות-הברית. על אף שהוקמה לפני פחות מיובל שנים, ואולי דווקא בגלל היותה האוניברסיטה הצעירה בישראל, הבינו בהנהלת המוסד כי הדרך לבסס שם ומוניטין באיכות העשייה האקדמית והמחקרית המתבצעת בין כתלי האוניברסיטה היא לחתור באופן מתמיד להיות פורצת דרך מדעית וטכנולוגית.

כאוניברסיטה אנו מחויבים להפוך את התגליות מהמחקרים שלנו לטכנולוגיות מסחריות המועילות לחברה. רבים מהפטנטים שהאוניברסיטה רשמה, הובילו להקמת חברות מצליחות, ואחרים תרמו לפיתוח מוצרים של חברות בינלאומיות, בשיתוף פעולה עם המוסד האקדמי.

חברות רב לאומיות רבות זיהו את היכולת של חוקרי האוניברסיטה לחשוב באופן חדשני ויצירתי "מחוץ לקופסה" וחברו אליה בהקמת מרכזי מחקר משותפים לפיתוח ולקידום טכנולוגיות חדשות. בין החברות ניתן למנות את חברת דיוטשה טלקום הגרמנית, שחנכה לפני ארבע שנים מעבדות חדשנות בהשקעה של מיליוני שקלים. המעבדות של ענקית הטכנולוגיה האירופית עוסקות בתחום של אבטחת המרחב המקוון, מערכות המלצה ועיבוד של נתונים רבים הזמן אמת. המשימה שהציבה לעצמה החברה בשיתוף חוקרי האוניברסיטה היא פיתוח טכנולוגיות שיעניקו לה יתרונות תחרותיים, תוך יצירת הזדמנויות עסקיות  חדשות. ​


​"השותפות עם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב תסייע לנו 

להרחיב את החדשנות לא רק בישראל – אלא גם סביב העולם"


שנה לאחר מכן, ב-2014 הודיעה ענקית טכנולוגיה נוספת, IBM על הקמת מרכז מצוינות בתחומי האוניברסיטה בנושא אבטחת תשתיות קריטיות. העבודה במרכז כוללת מחקר ופיתוח פתרונות עבור שווקי מטרה ארגוניים, ומתמקדת  באבטחה ובהגנה  על משאבים קריטיים ונתונים בסביבות מחשוב עתידיות, לרבות ענן, מובייל ו- Internet of Things. בעת חנוכת המרכז, אמר ריק קפלן, מנכ"ל IBM ישראל ש"השותפות עם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב תסייע לנו להרחיב את החדשנות לא רק בישראל – אלא גם סביב העולם".

האחרונה להצטרף ולהכריז על שותפות עם האוניברסיטה הייתה חברת PayPal שהודיעה על שיתוף פעולה שיתמקד בתחומי ה- Big Data, הלמידה החישובית ואבטחת המידע. זהו שיתוף הפעולה הראשון של PayPal  עם מוסד אקדמי בישראל, ומדובר היה בצעד טבעי בעקבות רכישת החברה ב-2015 את הסטארטאפ CyActive  אשר צמח בחממה הטכנולוגית של חברת  JVP והאוניברסיטה, בעקבותיו הוקם המרכז למוצרי אבטחה גלובלית של Paypal בבאר-שבע, בצמוד לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. השותפות החדשה נשען על הקשרים המתמשכים בין PayPal לאוניברסיטה בתחומי הכשרה, הוראה וגיוס עובדים בתחום הסייבר.

PayPal_Agreement_Nov16.jpg 

לא רק בהייטק: ברפואה, בטכנולוגיות מים ובחלל

לא רק חברות בתעשיית ההייטק זיהו את היתרונות והיכולות של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בתחום החדשנות במגוון תחומים. מוסדות אקדמיים בינלאומיים מובילים יוצרים שותפויות מחקריות לצורך פיתוח טכנולוגיות חדשניות. אחד משיתופי הפעולה הבולטים הוא זה שנחתם עם אוניברסיטת שיקגו לפיתוח מקורות מים חדשניים. ההסכם בין שתי האוניברסיטאות כולל מימון של מחקרים שיובילו בשאיפה לייצור חומרים ותהליכים חדשים להפקת זולה יותר של מים נקיים לשתייה, עד לשנת 2020. 

שיתוף פעולה בולט נוסף הוא זה עם בית החולים לילדים בסינסינטי (CCHMC) השותפות ממזגת את היכולות הטכניות וההנדסיות של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב עם המומחיות הרפואית של רופאי בית החולים, שהעלו קרוב ל-80 צרכים קליניים שעד כה לא קיבלו מענה ראוי. העבודה המשותפת הובילה לפיתוחה של מערכת חכמה להחדרת מחטים (מערכת FIND) ולהקמתה לאחרונה של חברת Xact Medical שתפעל למסחר אותה.

גם בארץ משתפת האוניברסיטה פעולה עם חברות מובילות. כך לפני כחודשיים שיגרה התעשייה האווירית את הלוויין המחקרי הראשון של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב BGUSAT. חוקרי האוניברסיטה והסטודנטים שעבדו בפרויקט שילבו ידע מתחומים שונים כגון הנדסת תוכנה, הנדסת חשמל, מדעי כדור הארץ והנדסת תעשייה וניהול. השילוב הביא להקמת תחנת קליטה לקבלת התמונות מהלוויין ויאפשר מחקר מתקדם בתחום מזג האוויר.


"חשוב לנו למנף את הקניין הרוחני שלנו על מנת 

לסייע בפיתוח את אזור הנגב והקהילה המקומית"


עדות נוספת ליכולות החדשניות של האוניברסיטה היא קבלתה כחברה ב-NAI, האקדמיה הלאומית האמריקנית לממציאים ודירוגה במקום 39 במדד 50 האוניברסיטאות הטכנולוגיות בעולם. השימוש של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בחדשנות ובפטנטים אינו מוגבל למסחור. חשוב לנו למנף את הקניין הרוחני שלנו על מנת לסייע בפיתוח את אזור הנגב והקהילה המקומית. לשם כך חברה האוניברסיטה לעיריית באר-שבע וליזם פרטי והקימה לפני כארבע שנים בצמוד אליה את פארק ההיי-טק של האוניברסיטה, במטרה לטפח אשכול היי-טק משגשג שימשוך עסקים ועובדים לאזור הנגב. אנו רואים בפיתוח הנגב את אחת ממטרותיה המרכזיות של האוניברסיטה ורותמים את חוקרנו למשימה חשובה זו. 

gavyam_Avira2.jpg 

הון אנושי איכותי עם פוטנציאל יזמי ניכר 

ברור כי הגורם שאחראי לכך שפטנטים נוספים יוגשו, חברות נוספות יצמחו וטכנולוגיה חדשה תפותח, הוא בראש ובראשונה הגורם האנושי – חברי סגל האוניברסיטה והסטודנטים שלה. באוניברסיטת בן-גוריון בנגב לומדים מדי שנה כ-20,000 סטודנטים בחמש פקולטות המאגדות עשרות מחלקות אקדמיות. אחת הפקולטות הגדולות באוניברסיטה היא הפקולטה למדעי ההנדסה שמייצרת מדי שנה 1,200 מהנדסים טריים, שליש מסך כלל המהנדסים שיוצאים בכל שנה לשוק העבודה בישראל. בשנתם האחרונה ללימודים נדרשים הסטודנטים להגיש פרויקטי גמר שמתאפיינים ביצירתיות ובחדשנות ואשר לרבים מהם פוטנציאל יזמי משמעותי. בעבודת מיפוי שערכה האוניברסיטה אותרו 338 חברות הייטק שהוקמו על ידי בוגריה או חברי הסגל שלה, כולל חברת מובילאיי שנרכשה לאחרונה על ידי חברת אינטל בעסקת ענק, ואשר המייסד השותף והמנכ"ל שלה, זיו אבירם, הוא בוגר הפקולטה.