$$News and Reports$$

13 אוק' 2015
לראשונה מתפרסמות תוצאות ניסוי האלכוהול הקליני הגדול והמקיף ביותר מסוגו בעולם לפיהן: צריכה יומית של יין אדום משפרת בריאות לבבית בקרב חולי סכרת
 
הממצאים, שרואים אור היום בכתב העת מהארבעה המובילים בעולם הרפואה, הם פרי עבודתם של קבוצת חוקרים ישראלית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ועשויים לתרום להנחיות הרפואיות בדבר השפעת צריכה מתונה של אלכוהול לאורך זמן בקרב סוכרתיים.
 
wine-933236_640.jpg

ממצאי מחקר האלכוהול הארוך בעולם, שהתפרסמו היום (13.10.2015) בכתב העת הרפואי היוקרתי Annals of Internal Medicine, מוכיחים כי לצריכת כוסית יין אדום על בסיס קבוע כחלק מתזונה בריאה ומאוזנת יתרון משמעותי בשיפור הסיכוי לבריאות לבבית בקרב סוכרתיים. במחקר נמצא כי גם יין לבן וגם יין אדום תורמים לאיזון הסוכר בהתאם לפרופיל הגנטי.
 
המחקר פורץ הדרך, פרי יוזמתה של קבוצת חוקרים ישראלית מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף פעולה בינלאומי נרחב, עשוי לתרום להנחיות הרפואיות בדבר השפעת ובטיחות צריכה מתונה של אלכוהול לאורך זמן בקרב סוכרתיים.
 
חולי סוכרת הינם בסיכון גבוה יותר לפיתוח מחלות לב וכלי דם מאשר האוכלוסייה הכללית. עד היום, ההמלצות לצריכת אלכוהול מתונה הינן שנויות במחלוקת, במיוחד בקרב חולי סוכרת.
 
למרות תרומתם הרבה של מחקרים תצפיתיים  קודמים להבנת הקשר בין צריכה מתונה של אלכוהול ובריאות, הנחיות רפואיות שואפות לבסס המלצות על תוצאות ניסויים קליניים מבוקרים.
 
היום ,לראשונה, עומד לרשותו של העולם הרפואי מחקר קליני בעל ממצאים יוצאי דופן במהימנותם: זהו המחקר  הארוך ביותר שבוצע עד כה (מעקב אחר צריכה תזונתית יומית, משך שנתיים ימים!) ומשתתפיו הישראלים הם בעלי יתרון בולט בכך שהגיעו למחקר ללא רקע של צריכת יין קבועה במסגרת התזונה היומיומית (וזאת בשונה מאוכלוסיות מחקר באירופה או בארה"ב).
 
המחקר בוצע בראשותה של פרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות, יחד עם החוקרים יפתח גפנר, ד"ר רחל גולן, ד"ר אילנה הרמן-בהם, פרופ' יעקב הנקין, ד"ר דן שוורצפוקס, פרופ' אסף רודיך, ד"ר אילן שלף, ד"ר רונן דורסט, שולה ויטקו, אוסנת טנג'י-רוזנטל (ז"ל) וחוקרים נוספים מאוניברסיטת בן-גוריון, המרכז הרפואי סורוקה, המרכז למחקר גרעיני נגב ובית החולים הדסה עין כרם.
 
החוקרים הגיעו למסקנה כי "צריכה מתונה של יין, ויין אדום במיוחד, בקרב חולי סוכרת מאוזנים וכחלק מתזונה בריאה, בטוחה, ככל הנראה, לשימוש ותורמת לשיפור מתון של כלל הבריאות הלבבית".
 
פרופ' שי: "המטרה של המחקר הייתה לבסס את ההשערות לפיהן צריכת יין מיטיבה עם חולי סוכרת באופן מוכח ומדעי, דבר שלא נעשה מעולם. המחקר בדק את ההשפעה הן של יין לבן והן של יין אדום על הפעילות הלבבית של חולי סכרת ומצא כי למרות שלשניהם השפעה חיובית נמצאו הבדלים במידת השפעה של שני היינות. "ההבדלים שנמצאו בניסוי בין היין האדום והלבן היו בניגוד להשערה המקורית שלנו. הממצאים הגנטיים מצביעים על כך שבעוד שהאלכוהול עצמו ממלא תפקיד חשוב בחילוף החומרים של הסוכר, השילוב של אלכוהול ברכיבים הלא אלכוהוליים, בהם עשיר היין האדום, מעצים את היתרון המטבולי. 150 מ"ל של היינות הנבדקים הכילו כ 17 גר' אתנול וכ-120 קלוריות. אך היין האדום הכיל פי 7 יותר מרכיבים פוליפנוליים ובין פי 4-13 יותר קבוצות ספציפיות של הרכיב רזוורטול, מאשר היין הלבן. עם זאת, יש לנקוט בזהירות מרבית עם כל יישום קליני של ממצאי המחקר. על חולי סוכרת להיוועץ תחילה עם רופאיהם ולהקפיד על מעקב רפואי קפדני. ניסוי זה בוצע בקרב חולי סוכרת מאוזנים מעל גיל 40, שהחלו לצרוך יין בהדרגה כחלק מתזונה ים תיכונית בריאה, תוך מעקב אחרי שינוי ברמות הסוכר בדם, ושהתחייבו לא לנהוג לאחר השתייה. ההבדלים שנמצאו בעקבות הפרופיל הגנטי מלמדים אותנו שלא כולם מגיבים באופן אחיד למשקאות אלכוהולים. יש לזכור שאלכוהול הינו חרב פיפיות המסוכן בצריכת יתר ואינו מומלץ לכל אחד".
 
קבוצת המחקר הישראלית מהפקולטה למדעי הבריאות של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מתמחה בניסויים תזונתיים קליניים ברמה של מחקרי תרופות. מחקר האלכוהול הנוכחי (קסקייד) בוצע בעקבות תוצאות ממצאי ניסוי אלכוהול מקדים שבוצע במשך שלושה חדשים (פורסם ב-2007 Diabetes Care). ההמלצה לדיאטה ים תיכונית לכל משתפי המחקר יושמה עקב ממצאיה הקודמים של קבוצת המחקר בניסוי ה"דירקט" בן השנתיים ( פורסם ב NEJM 2008, 2012).
 
המחקר מומן על ידי הקרן האירופית לחקר הסוכרת (EFSD) של האיגוד האירופי לחקר הסוכרת (EASD).
 
 
תקציר המחקר:
בניסוי התערבותי קליני מבוקר, שנערך לאורך שנתיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בדקו החוקרים את השפעותיו הבריאותיות של טיפול באלכוהול, במידה מתונה, בקרב חולי סוכרת מאוזנים שלא נהגו לשתות. בין השאר, בחנו החוקרים אם לצבעו של היין אכן קיימות השלכות בריאותיות משמעותיות. הניסוי בוצע בקרב 224 חולי סוכרת מאוזנים (בגילאי 45-75) . החולים חולקו באקראי לשלוש קבוצות שוות ששתו בהתאם 150 מ"ל (בגביע מדידה) של מים מינרליים, יין לבן יבש, או יין אדום יבש בכל ארוחת ערב יומית במשך שנתיים. המשקאות סופקו למשתתפים ללא תשלום , תוך מעקב קפדני על צריכתם. לכל הקבוצות הותאמה דיאטה ים תיכונית בריאה ללא הגבלה קלורית. במהלך המחקר עברו הנבדקים מערך מסיבי של בדיקות רפואיות מקיפות, כולל אולטרסאונד להדמיית טרשת העורקים, הדמיות MRI ומוניטורים לשינויים רציפים בלחץ הדם, פעימות הלב ורמות הסוכר בדם. הפרויקט נערך בשיתוף פעולה בינלאומי עם אוניברסיטת הרווארד- ארה"ב, לייפציג- גרמניה, מכון המחקר רוברטס- קנדה, מכון המחקר קרולינסקה- שוודיה ואוניברסיטת ברצלונה- ספרד.
 
בין מסקנות המחקר נמצא כי ליין אדום היה יתרון מובהק בשיפור כלל מרכיבי הסינדרום המטבולי ובעיקר על ידי על ידי העלאה מתונה בכולסטרול הטוב (HDL) ובאפוליפופרוטאין A1 (אחד מהמרכיבים העיקריים של כולסטרול HDL), תוך שיפור כלל הפרופיל השומני בבדיקות הדם. יש לציין, כי שיפור רמות HDL הינו מאתגר יותר מבחינה רפואית ובמיוחד בקרב סוכרתיים, להם רמות נמוכות יותר.
 
גם יין אדום וגם יין לבן תרמו לאיזון הסוכר, בהתאם לפרופיל הגנטי של האדם: במיפוי הגנטי נמצא כי ל 20% מהמשתתפים היה מבנה גנטי שונה לאנזים ADH  שהוביל לפעילות גבוהה עד פי 40, ולכן פרק את האלכוהול במהירות רבה יותר. החוקרים מצאו, שדווקא שאר הנחקרים, בעלי חילוף החומרים האיטי יותר בפינוי האלכוהול, הם אלו שהשיגו שיפור במאזן הסוכר בדמם, אם שתו יין אדום או לבן.
 
מעניין לציין, כי לצריכת יין משני הסוגים לא אותרה השפעה על שינויים ברמות לחץ הדם, סמני תפקודי כבד, משקל הגוף וסימפטומים ספציפיים, בהשוואה לביקורת. עם זאת, איכות השינה של הנחקרים השתפרה באופן משמעותי בשתי קבוצות היין, בהשוואה לקבוצת הביקורת. כלל ההשוואות בוצעו תוך תקנון לשינויים הקליניים ודפוסי צריכת התרופות השונות שהתרחשו בקרב החולים במהלך שנות המחקר.