11 פבר' 2019

​החוקרים ​פיתחו גישה חדשנית לבחינת תגובת שרשרת הביקועים הגרעיניים במהלך תקלה גרעינית חמורה והתכת הליבה בכורים עתידיים, בתנאים בהם טמפרטורת הדלק הגרעיני גבוהה מ-2500 מעלות צלזיוס​

שינויי אקלים והתחממות גלובלית הם מהאתגרים המשמעותיים ביותר הניצבים בפני האנושות בעתיד הקרוב. על מנת להתמודד עם אתגרים אלה ולעמוד ביעדים שנקבעו בהסכם פריז 2015, אנרגיה גרעינית חייבת למלא תפקיד מרכזי בצמצום פליטות הפחמן במשק האנרגיה. עם זאת, צי כורי הכוח הנוכחי הולך ומזדקן בעוד דרישות הבטיחות הולכות ומחמירות. לכן, סוגים חדשים של כורים עתידיים מפותחים בימים אלו בכל העולם. כורים חדשניים ועתידיים אלה מכונים כורים דור 4. כורים המקוררים על ידי עופרת נוזלית או נתרן נוזלי נכללים בקטגוריה זו. כורים מסוג זה מושכים אליהם תשומת לב רבה בקרב הקהילה הגרעינית, שכן התנהגות הליבה הגרעינית שלהם בזמן תקלה חמורה אינה מובנת לחלוטין.

בנקודה זו בדיוק מתמקד המחקר המתבצע על ידי ד"ר ארז גלעד מהיחידה להנדסה גרעינית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ד"ר פטריק בלייז מהוועדה הצרפתית לאנרגיה אטומית והדוקטורנט מרט מרגוליס. תוצאות עדכניות מהמחקר שלהם התפרסמו לאחרונה בכתב עת מוביל בקטגוריה של אנרגיה ומדעי הגרעין International Journal of Energy Resea​rch, במאמר שכותרתו:

מחקר זה הוא תוצאה של שיתוף פעולה מדעי בין אוניברסיטת בן-גוריון בנגב לבין הוועדה הצרפתית לאנרגיה אטומית. מדענים משני המוסדות הללו, בראשותו של ד"ר גלעד, פיתחו גישה חדשנית לבחינת תגובת שרשרת הביקועים הגרעיניים במהלך תקלה גרעינית חמורה והתכת הליבה בכורים עתידיים, בתנאים בהם טמפרטורת הדלק הגרעיני גבוהה מ-2500 מעלות צלזיוס.

תמונה מתוך המאמר שהתפרסם נבחרה להופיע על השער הקדמי של כתב העת, כ​רך 43 מס' 2

שער כתב העת - התמונה מציגה את התפלגות שטף הנויטרונים בתוך מוט דלק גרעיני בליבת הכור בשלבים שונים

התמונה מציגה את התפלגות שטף הנויטרונים בתוך מוט דלק גרעיני בליבת הכור בשלבים שונים של התרחשות התקלה הגרעינית והתכת הליבה. גוונים חמים מציינים קצב ביקועים גרעיניים גבוה, ואילו גוונים בהירים מציינים את צפיפות שטף הנויטרונים. התמונות נוצרו באמצעות חישובי מונטה קרלו והקוד Serpent.