22 ינו' 2017
שיתוף פעולה חדש הושק לאחרונה בין הפקולטה למדעי הבריאות לאוניברסיטת באקו לרפואה באזרבייג'ן, במטרה לקדם את המחקר בין שני המוסדות ולחזק את הקשרים הקיימים בין מדינת ישראל לאזרבייג'ן. הקשר נרקם ביוזמתו של ד"ר אלכסנדר גפטלר, יליד באקו, בוגר ביה"ס לרפואה ע"ש גויס ואירווינג גולדמן בפקולטה למדעי הבריאות ואורתופד בכיר במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה.

ליוזמה זו נרתם דיקן הפקולטה למדעי הבריאות, פרופ' עמוס כץ ויחד עם פרופ' נדב דוידוביץ, עוזר הדיקן לקשרי חוץ וד"ר גפטלר, נסעו להיפגש עם נשיא אוניברסיטת באקו לרפואה במטרה לבנות בסיס לשיתוף פעולה אקדמי ומחקרי, להחליף מידע מקצועי וכן לקיים קורסים והדרכות שיינתנו על-ידי חברי סגל מהפקולטה למדעי הבריאות.

פרי ראשון להסכם היה הכשרתם של  31 אנשי סגל מתחום הרפואה והמחקר, מהמובילים באוניברסיטת באקו. ההכשרה, אשר נמשכה מספר ימים, עסקה  בניהול ותכנון מחקרים ( GCP-Good Clinical Practice) והועברה על-ידי נעמי עמיחי, מנהלת היחידה לניהול מחקרים ואביבה גרוסברד מהמכון הקרדיולוגי במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה. המשתתפים למדו על העקרונות הבינלאומיים במחקר קליני בבני אדם ועסקו, בין היתר, בדילמות אתיות. בתום ההכשרה, הוענקו למשתתפים תעודות במעמד שגריר ישראל  באזרבייג'ן, מר דן סתיו, שותף לפרויקט ובכירי האוניברסיטה של באקו.

"מערכת הבריאות האזרית" ציין השגריר "משוועת להעברת ולשיתוף ידע בתחומים שונים, החל מהכשרת כוח אדם מיומן ברמה גבוהה לצורך שדרוג מהותי של מערכת הבריאות ועד הקניית כלים לעריכת מחקרים בסטנדרט בינ"ל גבוה".

ד"ר גפטלר הוסיף: "הקורס אפשר לבנות אבן יסוד לשיתוף פעולה וקיומו לא היה ברור מאליו. אני מאמין בחשיבות הקשר מסוג זה, הן ברמה האישית והן ברמה הלאומית. מבחינתי, לחזור לבאקו, עיר הולדתי, כרופא ולקיים קורס זה לראשונה שם, מהווה סגירת מעגל מבחינתי".

סוכם על המשך שיתוף הפעולה בעתיד והצלחת הקורס הובילה למחקר משותף שיעסוק בהשפעת מכרות מלח בנחצ'יוואן לטיפול במחלות ריאה.

amu-BGU.png
מימין לשמאל: ד"ר אלכסנדר גפטלר מביה"ח סורוקה, פרופ' רחימה גבולובה ופרופ' ראוף ביילרוב מאוניברסיטת באקו, מר דן סתיו, שגריר ישראל לאזרבייג'ן ופרופ' שורקאי סדייב, ראש הקליניקה הכירורגית של אוניברסיטת באקו לרפואה באזרבייג'ן.