$$Events$$

04 אפר' 2017
09:15
-17:30

אולם ג'ויה קלייר זוננפלד


יום העיון פותח שלושה אירועים שיתקיימו באותו היום בנושא נשים, אמנות ודת.

יום העיון הוא מפגש בין-תחומי של חוקרי ספרות, אמנות, מחשבת ישראל ומגדר הבוחנים מצד אחד את החיבור "צאינה וראינה" שיצא לפני קרוב ל 400 שנה כספר הדרכה לנשים ומצד שני, לבחון את האמנות של נשים יהודיות או מקומן של הנשים ביצירה היהודית והישראלית

out-look.png
out-look.pdfתכנית יום העיון - גרסת PDF

 

בשעה 18:00 תפתח תערוכה בנושא:

"צאינה וראינה: אמניות ישראליות מתבוננות בזהותן הדתית והמגדרית" | גלריית הסנאט

women-art-religion.PNG
woman-artists.pdfצאינה וראינה  - גרסת PDF


צא
ניה וראינה
 
בשנים האחרונות התארגנה קבוצה של אמניות דתיות, בוגרות מוסדות שונים ללימודי אמנות חזותית. האמניות הללו פועלות תחת שרביטה של ציפי מזרחי, המייסדת והמנהלת של הקבוצה המכונה "סטודיו משלך" ופועלת בירושלים. לעתים הן מציגות תערוכות-נושא ולעתים תערוכות של מבחר עבודות. בנוסף לקבוצה זו, אוצרות או חוקרות-אמנות דתיות מפיקות תערוכות ופעולות אמנות בחללי תצוגה שונים בארץ. למשל, הגלריה "מקלט אמנות" באוצרות נועה לאה כהן בירושלים ו"גלריה אורייתא, מרכז לאמנות יהודית עכשווית" באוצרות ליאורה לוי בהושעיה שבגליל.
 
הפעילות החברתית-קהילתית והאמנותית המגוונת הזו מעצימה את הנשים הללו מעבר לפעילותן כאמניות-יחידות בשדה האמנות הישראלית (החילונית), שדה שאינו יודע כיצד להכיל ולעכל אותן. ניתן לומר, כוח הקבוצה-האמנותית הנשית ופעילותה מסקרן לא פחות מעבודותיהן של היחידות.

 

בתערוכה תוצגנה עבודות במדיומים שונים ובסגנונות שונים שתתמקדנה בזהותן של האמניות כנשים דתיות (חרדיות ודתיות לאומיות, דתל"שיות, חוזרות בתשובה ומתנחלות).

שם התערוכה רומז על ספר בשם זה שיצא לאור בשנת 1616 בקירוב על ידי הדרשן יעקב בן יצחק אשכנזי ומשמש מזה דורות כספר עיון תורני נשי רב השפעה.

פרשנות עכשווית לספר זה ו/או פרשנותן של האמניות למשמעות "היציאה" ו"הראייה" בתוך ומתוך הקהילה בה הן חיות ופועלות תהווה את ציר התערוכה. העבודות תבחרנה על ידי האוצר והסטודנטיות לאחר מפגשי-ראיונות מתועדים בסדנאות האמניות. הבחירה תתמקד הן באיכות האמנותית והן בהתאמה לרוח התערוכה.

לצד האמניות אשר חברות בקבוצה "סטודיו משלך" תוצגנה גם עבודות של מספר אמניות הפועלות ביחידות אך נושאי עבודותיהן קשורות לנושא התערוכה (למשל, רות קסטנבאום בן-דב, אנדי ארונוביץ, ויקטוריה חנה ורות שרייבר). בנוסף, תוצגנה עבודותיו של האמן קן גולדמן שיוצר עבודות בזהות נשית בדויה (נחמה גולדמן) ובוחן באמצעותן את הנושאים שמטרידים נשים דתיות. הרשימה הסופית של המשתתפות תקבע במהלך התחקיר שיתקיים מאוגוסט 2016 עד דצמבר 2016. התערוכה תכלול כ-20-24 אמניות (כולל אמניות וידיאו).

 

 

 

בשעה 19:00 תפתח תערוכה בנושא:

"אמנות בהגירה"  | הגלריה לאמנות ע"ש אברהם ברון, הספרייה המרכזית ע"ש זלמן ארן


art-hagira.PNG

art-hagira.pdfאמנות בהגירה - גרסת PDF

 
אמנות בהגירה
 

כיצד אמנים מהגרים חווים את המעבר מארץ לארץ? כיצד משקפות יצירותיהם את הזיכרונות, הפחדים, התקוות, את המפגשים עם הארץ החדשה ואת הגעגועים לארץ הישנה? כיצד כל אלה מתורגמים לצבעים, צורות וצללים?

התערוכה מפגישה את הצופים עם האופנים המגוונים, שבהם אמנים שהחליפו מולדת מנהלים באמצעות האמנות את השיח בין ביתם החדש, בישראל, לבין המולדת הישנה. בקצה האחד נמצא את אלה המסרבים לאמץ את הישראליות ומתריסים: "ככל שתרצו שאהיה יותר דומה, ככה אני אבליט את השונות" (אליהו אריק בוקובזה). בקצה הנגדי, נמצא את אלה המנסים "לשלב בין שני העולמות וליצור דבר מה שלם" (ג'יאורדנה, אלכס טוביס, סופי ברזון מקאי). בתווך, יימצאו אלה שמשמרים באמצעות אמנותם את העבר (טספאי טגניה, דניאלה מלר, מרגלית שלי), חלקם מתוך מודעות שזוהי הדרך היחידה שנותרה להם (חאדר ואשח), המוצא היחיד "להצלה" (נורה סטנשו), ואחרים – כמעט מבלי דעת (מיכאל אלקיים). ויש שמגיבים באמצעות האמנות לא רק על העלייה שלהם, גם על המציאות הישראלית שאף היא משתנה כל הזמן: "...ומה שאני מגלה לאט, לאט, לאט, זה שככל שאני נעשית יותר ישראלית, כך ישראל משתנה ומתרככת קצת) "אנדי ארנוביץ').    

אוצרי התערוכה: פרופ' חיים מאור, פרופ' יוליה מירסקי

מראיינים (סטודנטים): לרה איצקוביץ', ויקי אשכנזי, ילנה פונמיניך, אופיר צוקרמן, קרן קוזניץ', מתן רבינוביץ'

רכזת: דבורה קרמר

התערוכה נערכת במסגרת הפרויקט למחקר וחינוך על חיי עולים ומהגרים – פע"מ בישראל – באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. צוות הפרויקט: פרופ' יוליה מירסקי (יו"ר), פרופ' נלי אליאס, פרופ'  ג'קי פלדמן, ד"ר יוליה לרנר, ד"ר גליה פלוטקין עמרמי