בשנים האחרונות התמקדו במזרח התיכון חלק ניכר מהמשברים העולמיים. קריסת התהליך המדיני בין ישראל והפלסטינים (מאז המשא ומתן הכושל בקמפ דיוויד, יולי 2000) והסלמת העימות הישראלי-פלסטיני, כמו גם מתקפת הטרור שהנחית ארגון אל-קאעדה על ארצות-הברית (11 בספטמבר 2001) והמלחמה בעיראק - הובילו לשרשרת אירועים שחוללה שינויים משמעותיים במזרח התיכון ומעבר לו.
התפתחויות דרמטיות אלה הובילו למשברים גם בקרב חברות שונות באזור. המחאה הפוליטית וההתנגדות למדיניות שהתוו מקבלי ההחלטות הינם אחד מסימני הזמן. שגשוגם של אמצעי 'מדיה חדשה', ובהם ערוצי טלוויזיה לווייניים, אינטרנט ורשתות חברתיות – נעשו במהרה לבימות מרכזיות לניהול השיח הציבורי ולעיצובו.
במסגרת פעילותו האקדמית מבקש המרכז לתרום לשיח האקדמי והציבורי באשר להתפתחויות במזרח התיכון בזמננו, כמו גם ביחס להיסטוריה היותר רחוקה של האזור, וכן לסוגיות בנושאי חברה, תרבות ודת.
המרכז מעוניין להגשים יעדים אלה באמצעות שורת פעילויות מסוגים ותחומים שונים של העשייה האקדמית. לצד תמיכה כספית בפרויקטים מחקריים כמו מתן מלגות ומענקי מחקר לחוקרים ותלמידים, תומך המרכז בפרויקטים של תרגום מחקרים סמינרים בחקר המזרח התיכון, מארח חוקרים אורחים מהארץ ומחו"ל, יוזם ותומך בסדנאות, כנסים וימי עיון מסוגים שונים בסוגיות מזרח תיכוניות בתחומים של דיפלומטיה, הגות, תרבות וחברה, תומך בפרסומו של כתב העת האקדמי רב המוניטין ג'מאעה, יוזם פעילויות תרבות כמו מועדון הסרט סינימא ומופעי אמנים, ועוד.
פרויקט אחר אותו מקדם המרכז באחרונה הינו דיון אקדמי וציבורי על יוזמת השלום הערבית, וזאת באמצעות כנסים וסיקור נרחב באתר המרכז של מאמרים אקדמיים, מאמרי דעה, ודיווח על כנסים ופרסומים העוסקים בסוגיה זו.