אודות התוכנית
תכנית "אם לאם" היא תכנית קהילתית שמטרתה לספק לווי ותמיכה לאימהות לתינוקות עד גיל שנה. במסגרת תכנית זו, מתנדבות, שהן עצמן אימהות, עורכות ביקורי בית בביתן של המהוות המבקשות תמיכה.
התוכנית, שפותחה בארה"ב,  פועלת מזה כעשר שנים במספר יישובים בארץ (ירושלים, תל-אביב ואזור הצפון).
המרכז לחקר וקידום בריאות האישה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, בראשותה של פרופ' ג'ולי צוויקל, מפעיל זו השנה ה-11  בבאר-שבע. המרכז מציע לאימהות חדשות בבאר-שבע הזדמנות לחוות קשר תומך ומזין, במטרה להקל על הקשיים הנלווים לשנה הראשונה שלאחר הלידה.
תכנית "אם לאם" מבוססת על ממצאים מחקריים וקליניים המצביעים על ההשפעה הרבה שיש להסתגלות של אימהות לתפקיד ההורות ולשביעות הרצון שלהן על ההתפתחות של ילדיהן. שנת החיים הראשונה היא תקופה רבת חשיבות הן לאם והן לתינוק. תמיכה חברתית, המותאמת לצרכים, לאמונות ולסגנון החיים של האם, מתוארת בספרות המחקרית כאחד מן הגורמים החשובים ביותר להסתגלותן של האימהות ולהתפתחות הקשר אם-תינוק.

המתנדבות
הן נשים אשר, בנוסף למחויבותן למשפחותיהן ולעיסוקיהן השונים, מוכנות להקדיש מזמנן ומעצמן על מנת לעזור לאימהות לתינוקות. נשים לרוב מתנדבות לתוכנית כי הן מבינות את החשיבות של תמיכה בתקופת המעבר להורות. המתנדבות יכולות להיות אימהות לתינוקות או נשים שכבר הפכו לסבתות, דתיות או חילוניות, ולמעשה מכל סקטור בחברה. תפקידן המרכזי של המתנדבות הוא לספק לאימהות תמיכה רגשית וחברתית. המתנדבות עוברות הכשרה לתפקיד ב-4 מפגשים שבועיים, בני שעתיים כל אחד ומקבלות הדרכה צמודה על ידי אנשי מקצוע.

האימהות
הן נשים המייצגות קבוצות שונות של אימהות בקהילה: אימהות לילד ראשון, אימהות ליותר מילד אחד ואימהות לתאומים, שלישיות או פגים. יש ביניהן צבריות ויש עולות וותיקות או חדשות. חלק מהאימהות פונות ביוזמתן לתוכנית, בעקבות פרסומים, בבקשה  ליצור קשר עם מתנדבת, ואילו אחרות מופנות אליה על ידי אנשי מקצוע  בקהילה.

מהלך המפגשים
רכזות התוכנית עורכות הכרות אישית עם האימהות ועם המתנדבות ויוצרות זוגות מתאימים של אם ומתנדבת.
האם והמתנדבת קובעות לעצמן זמן מתאים (שעתיים בשבוע) למפגש שבו יוכלו לדבר ולבלות יחד. המפגשים השבועיים מאפשרים לאימהות לחלוק עם המתנדבות את הנושאים השונים שהעסיקו אותן במהלך השבוע. במהלך המפגשים מושם דגש על בניית קשר אמיץ המושתת על יחסי אמון בין האם למתנדבת.

אוניברסיטה להורות חיובית
החל משנת 2009 מתקיימות קבוצות של אימהות הנפגשות אחת לשבוע אצלנו במרכז לחקר וקידום בריאות האישה.
מענה זה נוצר בשל הצורך של האימהות עדכני, בשיתוף ותמיכה הדדית.
בסדנה האימהות מוזמנות יחד עם התינוקות, לבוקר של שיתוף, העשרה והדרכה. בסדנה נדבר על התהליך הרגשי שההורים הצעירים נתונים בו לאחר הילדה, יצירת הקשר עם התינוק, וכיצד נפתח רגישות לצרכיו ובעיקר על הורות רפלקטיבית. בסדנה נתרגל מיינדפולנס ( המודעות העולה מהבאת הקשב שלנו אל "הכאן ועכשיו") כאמצעי להרגיע את הגוף ולהאט את הקצב על מנת לאפשר אינטרקציה רגועה עם התינוק .
המפגשים מתקיימים בימי רביעי בין השעות 12:00-10:00 בבניין 17 חדש 2018.

הסדנה היא ללא עלות אך מחייבת הרשמה מראש אצל רכזות הפרויקט, אילנה ולימור

לפרטים נוספים:

הגב' לימור ניאגו – מרכזת פרויקט "אם לאם" בטלפון: 052-8321736 ובאמצעות המייל niego@bgu.ac.il

הגב' אילנה שמידט- מרכזת פרויקט "אם לאם" בטלפון: 052-6830017 ובאמצעות המייל schmidte@bgu.ac.il

תודה מראש על שיתוף הפעולה, מרכזות התוכנית

לעמוד הפייסבוק של אם לאם