​​​​אודות התוכנית
תכנית "אם לאם" היא תכנית קהילתית שמטרתה לספק לווי ותמיכה לאימהות לתינוקות עד גיל שנה. במסגרת תכנית זו, מתנדבות, שהן עצמן אימהות, עורכות ביקורי בית בביתן של האימהות המבקשות תמיכה.
התוכנית, שפותחה בארה"ב,  פועלת מזה 20 שנה במספר יישובים בארץ (ירושלים, תל-אביב ואזור הצפון).
המרכז לחקר וקידום בריאות האישה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, בראשותה של פרופ' ג'ולי צוויקל, מפעיל זו השנה ה-16 בבאר-שבע.

המרכז מציע לאימהות בבאר-שבע הזדמנות לחוות קשר תומך ומזין, במטרה להקל על הקשיים הנלווים לשנה הראשונה שלאחר הלידה.
תכנית "אם לאם" מבוססת על ממצאים מחקריים וקליניים המצביעים על ההשפעה הרבה שיש להסתגלות של אימהות לתפקיד ההורות ולשביעות רצונן מהתפתחות ילדיהן.

שנת החיים הראשונה היא תקופה רבת חשיבות הן לאם והן לתינוק. תמיכה חברתית, המותאמת לצרכים, לאמונות ולסגנון החיים של האם, מתוארת בספרות המחקרית כאחד מן הגורמים החשובים ביותר להסתגלותן של האימהות ולהתפתחות הקשר אם-תינוק.

המתנדבות
המתנדבות הן נשים אשר, בנוסף למחויבותן למשפחותיהן ולעיסוקיהן השונים, מוכנות להקדיש מזמנן ומעצמן על מנת לעזור לאימהות לתינוקות. נשים לרוב מתנדבות לתוכנית כי הן מבינות את החשיבות של תמיכה בתקופת המעבר להורות ו
תפקידן המרכזי הוא לספק לאימהות תמיכה רגשית וחברתית.

המתנדבות עוברות הכשרה לתפקיד לאורך כל תקופת ההתנדבות ומקבלות הדרכה צמודה על ידי צוות אם לאם.

המתנדבות יכולות להיות אימהות לתינוקות או נשים שכבר הפכו לסבתות, דתיות או חילוניות, ולמעשה מכל סקטור בחברה.

האימהות
האימהות הן נשים המייצגות קבוצות שונות של אימהות בקהילה: אימהות לילד ראשון, אימהות ליותר מילד אחד ואימהות לתאומים, שלישיות או פגים. יש ביניהן צבריות ויש עולות וותיקות או חדשות. חלק מהאימהות פונות ביוזמתן לתוכנית, בעקבות פרסומים, בבקשה  ליצור קשר עם מתנדבת, ואילו אחרות מופנות על ידי אנשי מקצוע  בקהילה.

מהלך המפגשים
רכזות התוכנית עורכות הכרות אישית עם האימהות ועם המתנדבות ויוצרות זוגות מתאימים של אם ומתנדבת.
האם והמתנדבת קובעות לעצמן זמן מתאים (שעתיים בשבוע) למפגש שבו יוכלו לדבר ולבלות יחד. המפגשים השבועיים מאפשרים לאימהות לחלוק עם המתנדבות את הנושאים השונים שהעסיקו אותן במהלך השבוע. במהלך המפגשים מושם דגש על בניית קשר אמיץ המושתת על יחסי אמון בין האם למתנדבת.

אוניברסיטה להורות חיובית
החל משנת 2009 מתקיימות קבוצות של אימהות הנפגשות אחת לשבוע אצלנו במרכז לחקר וקידום בריאות האישה.
מענה זה נוצר בשל הצורך של האימהות בשיתוף,תמיכה הדדית וידע רלוונטי בהתפתחות.
בסדנה האימהות מוזמנות יחד עם התינוקות, לבוקר של שיתוף, העשרה והדרכה. בסדנה נדבר על התהליך הרגשי שההורים נתונים בו לאחר הילדה, על התקשרות אם תינוק, רגישות לצרכי התינוק ומהי הורות רפלקטיבית

בסדנה נתרגל מיינדפולנס ( המודעות העולה מהבאת הקשב שלנו אל "הכאן ועכשיו") כאמצעי להרגיע את הגוף ולהאט את הקצב על מנת לאפשר אינטרקציה רגועה עם התינוק .
המפגשים מתקיימים בבניין 17 חדר 218 מדי יום ראשון

עלות הסדנה 300ש"ח עבור חמישה מפגשים בה​​רשמה מראש 08-6477562 או womcen@bgu.il

לפרטים נוספים:​​​

הגב' אילנה שמידט- מרכזת פרויקט "אם לאם" בטלפון: 052-6830017 ובאמצעות המייל schmidte@bgu.ac.il