ברוכים הבאים למחלקה להנדסה סביבתית

בשנים האחרונות הולכת וגדלה המודעות לנושאי איכות הסביבה ואיתה מתגברים גם הפיקוח על גורמים מזהמים, אכיפת חוקים לשמירת איכות הסביבה ויישום טכנולוגיות מתקדמות לטיפול בזיהומי מים, אויר וקרקע. מטרת תוכנית הלימודים בהנדסה סביבתית היא להכשיר מהנדסי ומדעני סביבה בעלי ידע רב-תחומי להתמודדות עם הבעיות המורכבות של הזיהום הסביבתי. חלק מרכזי בתכנית להנדסה סביבתית הוא הנושא של טכנולוגיות מים. בוגרי תכנית זו יוכלו לסייע לתעשייה להתמודד עם בעיות כגון שימוש יעיל במים, מחזור והשבת מים וחומרים, אופטימיזציה של תהליכי ייצור לשם הקטנת פליטת מזהמים, פיתוח וייצור של מוצרים ידידותיים לסביבה, תכנון ויישום של תהליכי טיפול בשפכים עירוניים ותעשייתיים ובפסולת מוצקה, מחשוב ובקרה של תהליכי טיפול, וכן ניטור, בקרה ומניעה של זיהום כימי, ביולוגי ורדיולוגי. בוגרי התכנית עשויים להיות מועמדים מתאימים שישתלבו במפעלי תעשיה, בחברות תכנון, וברשויות ממשלתיות ועירוניות.

תנאי קבלה

 הלימודים פתוחים בפני בוגרי תואר ראשון במדעי ההנדסה (בעיקר בוגרי הנדסת ביוטכנולוגיה, הנדסה כימית, הנדסה אזרחית, הנדסת מכונות, הנדסה גרעינית, והנדסת חומרים) וכן בפני בוגרי תואר ראשון במדעי הטבע (כגון גיאולוגיה, כימיה ומדעי החיים), ממוסדות אקדמיים מוכרים בארץ או בחו"ל. דרישות קבלה לבוגרי מחלקות הנדסיות: ממוצע 80 בלימודי התואר הראשון ומדרג 50%. מבוגרי תכניות לא הנדסיות נדרש ממוצע 85 ומדרג 30%. סטודנטים שאינם בעלי רקע מתאים יוכלו להתקבל ללימודים במעמד "השלמות לקראת תואר שני", במסגרתו ילמדו קורסי השלמה מתואר ראשון, על פי הרקע וההישגים בלימודי התואר הראשון. תלמידים שיעמדו בדרישות קורסי ההשלמה יהיו זכאים להתקבל ללימודים לתואר שני, אולם לא יותר להם לימוד קורסי התכנית לפני גמר ההשלמות.

 תכנית הלימודים

היחידה מציעה לימודים לקראת התואר השני (M.Sc.) והשלישי (Ph.D.). ללימודי תואר שני, על פי המקובל בפקולטה למדעי ההנדסה באוניברסיטת בן-גוריון, מוצעים שני מסלולי התמחות: לימודים בהיקף של 24 נקודות ועבודת מחקר נרחבת (תיזה בהיקף 12 נקודות), או לימודים בהיקף של 32 נקודות ועבודת מחקר מצומצמת (סמינריון בהיקף 4 נקודות).
תכנית הלימודים כוללת קורסי השלמה (שונים לכל סטודנט על פי הרקע שלו בתואר ראשון), גרעין של קורסי חובה, וקורסי בחירה המאפשרים העשרה והתמחות בתחומים שונים.
רוב הקורסים ניתנים באופן עקרוני בשעות אחה"צ והערב וחלקם בימי שישי. זאת בכדי לאפשר לסטודנטים אשר עובדים במישרה מלאה להשתתף בהרצאות מבלי לפגוע בעבודתם.
פרטים לגבי לימודים לתואר שלישי ניתן לקבל בבית הספר ללימודי מחקר מתקדמים ע"ש קרייטמן.

 נושאי הלימודים

הקורסים מתפרסים על פני מגוון של נושאים הכוללים קורסי יסוד כגון כימיה סביבתית, ומודלים מתמטיים בהנדסה סביבתית, קורסים הנדסיים הכוללים מגוון טכנולוגיות לטיפול במים ושפכים, ובקרת זיהום אויר, וכן קורס מעבדה בטכנולוגיות מים. במסגרת הלימודים ניתן סמינר שבועי על ידי אנשי מקצוע חיצוניים המהווה קורס חובה (4 סמסטרים) לכל הסטודנטים. במסגרת קורס זה, כל סטודנט נדרש לתת הרצאה סמינריונית המסכמת את עבודתו.