​​​​​​​​​​

 תיאור המועדון ומ​טרותיו


בנגב קיימת אוכלוסיית תלמידים מוכשרים אשר זכאית להזדמנות אמיתית לאיתור, פיתוח ומיצוי פוטנציאל המצוינות החבוי בהם. אוכלוסיה זו סבלה מהזנחה או התעלמות בעבר עקב שימת דגש על הנחשלים ושאיפה לבינוניות.

 

המועדון המתמטי "קידומטיקה לנוער" הוקם בשנת 1988,במטרה לקדם מצוינות ויצירתיות מחשבתית בקרב אוכלוסיית תלמידים ולתלמידות משכבות סוציו- אקונומיות מגוונות ומרקעים אתניים ותרבותיים שונים בפריפריה הדרומית של מדינת ישראל.

 

המתמטיקה נבחרה כאמצעי להשגת המטרה בזכות חשיבותה ומעמדה המדעי ועקב היותה כמעט בלתי תלויה ברקע תרבותי. בניית קהילה של "mathematical thinkers " על-ידי מתן אתגרים באווירה של מצויינות מאפשרת לבני-נוער מוכשרים לא רק להתפתח ולהתקדם באופן אישי אלא גם בונה עתודה אקדמית מובילה בעולם הטכנולוגי.
בשנתו הראשונה מנה המועדון המתמטי "קידומטיקה לנוער" כ-60 תלמידים ותלמידות. במשך השנים התפתח המועדון וגדל וכעת, שש עשרה שנים לאחר הקמתו משתתפים ב"קידומטיקה לנוער" למעלה מ-500 תלמידים ותלמידות בגילאי 10-17, מכ-70 בתי ספר וישובים בנגב. חלקם מוסעים כל שבוע מרחבי הנגב (קריית גת, מצפה רמון, ירוחם, דימונה, ערד, לקייה והפזורה הבדואית, אופקים, נתיבות, ישובי הבשור ועוטף עזה) לקמפוס האוניברסיטה בבאר שבע. חלק ניכר מהם ממשיך בפעילות המועדון מעבר לשלוש שנים. 

תלמידי המועדון המתמטי משקפים את הפסיפס החברתי של אוכלוסיית הנגב – תלמידים עולים, ותיקים, בדואים, תלמידים דתיים, חילוניים, עירוניים, ילדי עיירות פיתוח, קיבוצניקים ובני מושבים אשר לכולם הרצון המשותף להעמקת והעשרת הידע המתמטי. בכך מהווה המתמטיקה אמצעי לגישור ועידוד אינטגרציה של אנשים מרקעים שונים, על מנת להכינם לעתיד מבטיח יותר.

 

מעמדה של  המתמטיקה כ"שומר הסף" לרכישת מקצוע יוקרתי המאפשר ניוד במעמד הסוציו-אקונומי, והחובה החינוכית לאפשר לכל תלמיד מוכשר את ההזדמנות לפתח את כישרונו, הובילו את ראשי המועדון לפתח שיטת מיון ובחירת תלמידים ייחודית, המותאמת לתלמידים המגיעים ממגוון רקעים תרבותיים, אתניים וכלכליים, וכן לפתח תכנית לימודים המעשירה ומעמיקה את הידע המתמטי של התלמידים במטרה להעצים את הידע ולבנות קהילייה מתמטית באווירה מאתגרת ותומכת. שיטות הלימוד נבנו כך שישמרו על האיזון העדין בין משימה מאתגרת למשימה ברת-השגה והלמידה אינה מתבצעת רק בשיטות הלימוד הקונבנציונאליות, אלא כוללת גם ימי שיא, תחרויות מתמטיות, ביצוע עבודות חקר וכן סיורים בדגש מדעי.  נושאי הלימוד כוללים תחומים כמו חשיבה הסתברותית, לוגיקה, תורת המספרים, אסטרטגיות לפתרון בעיות ועוד.

 

הפעילות מתקיימת פעמיים בשבוע בתוך כתלי האוניברסיטה באווירה אתגרית מעניינת וסוחפת. התלמידים מחולקים ל-22 קבוצות ועובדים בגישה מדעית בסדנאות אינטראקטיביות וקורסי-זוטא המונחים על ידי 20 מרצים שהם מומחים לפיתוח חשיבה ויצירתיות, מתמטיקאים טובים ואוהבי ילדים (!). בנוסף למרצה, לכל קבוצת תלמידים צמוד חונך-תומך, סטודנט באוניברסיטה שתפקידו לתמוך מבחינה לימודית ורגשית בתלמידים. כאמור, בנוסף לפעילות השוטפת מתקיימים סיורים מדעיים במכוני מחקר, מוזיאונים והתלמידים משתתפים בתחרויות מתמטיקה ארציות. כל החומרים פותחו באופן ייעודי ומושתתים על ערכי שוויון ומצוינות. היישום מבוסס על מחקר אקדמי. את פעילות המועדון מלווים חוקרים מהמחלקה להוראת המדעים והטכנולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון, בראשותה של פרופ' מרים עמית (ראשת ומייסדת "קידומטיקה לנוער"). תכניות הלימודים ושיטות ההוראה נחקרים ומתעדכנים על-פי תוצאות מחקריות ומיטב המחקרים המתבצעים באוניברסיטאות שונות בעולם.

 
 
 

מטרות

 

לטפח מצוינות, ויצירתיות מחשבתית בקרב ילדים ונוער בפריפריה הדרומית של מדינת ישראל, תוך מתן הזדמנות שווה לכל שכבות האוכלוסייה בנגב.

להעניק לכל תלמיד מיומנויות למידה וחקר לפיתוח חשיבה מתמטית ומדעית.

ליצור במועדון אוירה של קבלת השונה והאחר, לחזק בתלמיד את תחושת הכבוד לכל אדם באשר הוא. "קידומטיקה לנוער" הוא מועדון חינוכי המעודד אינטגרציה בין אנשים מרקעים שונים.

לעודד את התלמיד ולחזק את ביטחונו העצמי לחתור למצוינות ולהתקדם לרמות לימודיות גבוהות.

להכין את התלמיד המצטיין לקראת התמודדות עם אתגרי המחר.

 

השאיפה היא להגיע לראש הפירמידה,

חובתנו לאפשר לתלמידים להגיע לשאיפה זו.

אנו מבטיחים להמשיך ולפתח מצוינות בנגב ולהעפיל כל העת לפסגות חדשות.