שנים האחרונות מתעוררת דאגה למצב עצי השיטה בנגב ובערבה בעקבות דיווחים על תמותה נרחבת וחוסר התחדשות באוכלוסיות עצי השיטים. עצי השיטה באזורים צחיחים נחשבים ל"מיני מפתח", כלומר מינים שלנוכחותם השפעה מכרעת על תפקודה של האקוסיסטמה ועל נוכחות ומגוון המינים בבית הגידול. הבנה של השפעות עקת יובש על עצי השיטה והבנת התנאים החיוניים לקיום ושרידות אוכלוסיות העצים חשובה ביותר על מנת להעריך את פגיעות המערכת האקולוגית כולה.

מחקר אקו-פיזיולוגי זה, יכלול ניטור שדה ארוך טווח וניסויים תחת תנאים מבוקרים (חממה) של עקת יובש על עצי השיטה וישלב בינם. החל משנת 2001 מתקיים ניטור שנתי רציף על עצי השיטה בשבעה אתרים בערבה הדרומית. האתרים מייצגים סוגים שונים של בתי גידול ושל משטרים הידרולוגיים. ניטור זה מספק מאגר נתונים נדיר אודות הדינאמיקה של אוכלוסיית עצי השיטים במהלך רצף של שנים יבשות אשר הסתיימו באירוע שיטפונות נרחב במהלך חורף 2010. הניטור חשף ממצא מדאיג באשר להיעדר תצפיות של נבטים חדשים בחלקות השונות במהלך השנים היבשות וכן נבטים בודדים בלבד אשר שרדו את הקיץ שלאחר שיטפונות החורף של 2010. 

במטרה להבין את המנגנונים המורפולוגיים והפיזיולוגיים של עצי השיטה הנתונים לעקת יובש וכן את התנאים הסביבתיים המאפשרים את התחדשות אוכלוסיית העצים, נמשיך וננטר את השיטים וננסה להוסיף כלים פיזיולוגים חדשים לניטור השדה. בנוסף נבצע במסגרת עבודה זו ניסויים מבוקרים בחממה על שלושת מיני עצי השיטה הנפוצים בנגב (שיטה סוככנית-A. tortilis , שיטה סלילנית A. radian- ושיטת הנגב- A. pachycera). הניסוי הראשון יחקור את תגובת מיני השיטה למשטרי השקיה והמלחה שונים. הניסוי השני ייבחן את ההשפעה של אספקת מים פתאומית על התפתחות השורשים של נבטים של עצי שיטה. ניסויים אלו יהוו בסיס לניסויים מבוקרים נוספים. לימוד ההיבטים הגאו-אקופיזיולוגיים של אוכלוסיית עצי השיטה בשנים אלו, עשוי להביא לתובנות באשר להשפעות ארוכות טווח של תנודות אקלימיות על האקוסיסטמה כולה באזורים צחיחים.

בעבודה זו, יתבצע שילוב של שיטות מדידה וניטור המקובלות בתחום הפיזיולוגיה של הצמח ובתחום החישה מרחוק. נבחן את התרומה של כל אחת מהשיטות הנבדקות לניטור מדדים של עקת יובש בעצי שיטה ובצומח באזורים צחיחים באופן כללי. במסגרת עבודה זו, ננסה לפתח שיטה מומלצת לביצוע ניטור אקופיזיולוגי ארוך טווח של עצים באזורים צחיחים שתאפשר הבנת התהליכים והשינויים של אוכלוסיות העצים בזמן ובמרחב.

 

חזור