התוכנית לתרבות ערבית יהודית:
לראשונה באקדמיה הישראלית נאספו מיטב החוקרים, היוצרים והתלמידים לייסד דיסציפלינה חדשה – תחום ידע ותחום מחקר שיעסוק בזהותם ובתרבותם של היהודים והמוסלמים בארצות האסלאם מן האלף האחרון לספירה ועד לימינו.
התוכנית מתמקדת בשפה, ספרות, תרבות וקולנוע, הגות, פילוסופיה והיסטוריה של היהודים והמוסלמים בארצות ערב מעליית האסלאם ועד לימינו. כמו כן התכנית תעסוק בהקשרים בין העברית לערבית: בלימודי שפה ערבית ספרותית ולימודי שפה ערבית יהודית ומהעבר בין התרבות הערבית לתרבות העברית.
התכנית כוללת שיעורים בספרות ערבית קלאסית וחדשה, מאז ג'אחט' עד מחמוד דרוויש, כמו כן כוללת התוכנית לימודי ערבית יהודית: ספרות רבנית ופיוטים של יהודי ארצות ערב, כגון שירת אבן גבירול, הלכה ופילוסופיה, כגון כתבי אבן רושד, אל-ע'זאלי והרמב"ם.
חדשנותה הדיסציפלינרית של התוכנית באה לידי ביטוי ביכולתה לבחון שאלות בוערות בחברה הישראלית באופן המשלב תחומי דעת שונים: התוכנית תעסוק ביחס בין מסורת לחילון; בין מזרח למערב; ובין נצרות, יהדות לאסלאם. תכנית זו מציעה אסופה מחודשת של גופי-ידע בתרבות הערבית-יהודית מן המאות האחרונות, שלא שולבו ולא נידונו עד כה במסגרת אקדמית אינטגרטיבית באוניברסיטאות בארץ.
לשאלות אלה (הלימודיות והמחקריות) יש היום תהודה רבה גם במשק ההוראה, בעיתונות, במדיה, בתחום הציבורי ובכנסת הישראלית. בוגרי התכנית באשר ילכו – לתחומי המחקר המתקדם בלימודי הספרות, ההיסטוריה, היהדות והאסלאם, או שיפנו לתחומי ההוראה בבתי-הספר התיכוניים, או לתחומי העיתונות והמדיה החדשה, או שיעסקו בספרות ובתרגום, ביצירה בתחומי הקולנוע ובתיאטרון, או שיפנו לתחומיה של הפעילות החברתית והפוליטית, יישאו עמם ארגז של כלי מחשבה ולשון חדשניים.
המסגרת האירגונית של מסלול הלימודים
התכנית ללימודי תרבות ערבית-יהודית תפעל באוניברסיטת בן גוריון במסגרת הלימודים הרב-תחומיים. באוניברסיטת תל אביב היא תפעל בפקולטה למדעי הרוח, בית הספר למדעי התרבות, החוג לספרות.