תהליכי הגירה והמפגש שהם מייצרים בין קבוצות מהגרים שונות ובין מהגרים לחברות "הקולטות" משפיעים רבות על גיבוש קהילות אתניות במהלך מאתיים השנים האחרונות. כך למשל, יהודים בישראל, בארגנטינה ובקנדה גיבשו ועודם מגבשים את זיכרונם האישי והקיבוצי מארצות מוצאם באירופה, במזרח התיכון ובצפון אפריקה תוך כדי תנועה ומגע בין-קבוצתי.
במעבדת המחקר
'קהילות ותנועה' חברים חוקרות וחוקרי ספרות, גיאוגרפים וחוקרי תרבות המתמקדים בזיקה שבין גיבוש קהילות אתניות ותהליכי הגירה מודרניים. ההתמקדות בחוויות הגירה של יהודים מחוץ לישראל, לצד הדיון בהקשר הישראלי, מאירים באור חדש את המחקר על האתניות בישראל בהקשרים טרנס-לאומיים ובתוך שדה המחקר על פזורות עולמיות ותיאוריות רלוונטיות על תנועה וזיכרון.
אנו מדגישים במיוחד חקר קבוצות מהגרים יהודים (ולעתים לא-יהודים) מאתיופיה, המזרח התיכון וצפון אפריקה בישראל, באירופה וביבשת אמריקה, ושואלים שאלות השוואתיות על האופן שבו הם מדמיינים את המרחב שממנו הגיעו – במיוחד על טיבו הדינמי של הזיכרון בהתאם למיקום והזמן שבו הוא מופיע, או דרך ניתוח המעמד החברתי, ההשתייכות המגדרית, הנטיות האידאולוגיות ושפתם הדומיננטית של נושאי הזיכרון.
חברי המעבדה
ד״ר אביעד מורנו – ראש המעבדה
פרופ' אסתר מאיר־גלצנשטיין
פרופ׳ עופר שיף
ד״ר חיים ביטון
ד״ר סמיר בן ליאשי
ד״ר גילת ברב
ד״ר אמיר גלילי
ד״ר אופיר עבו
ד״ר הדס שבת נדיר
תמר ג'בלי
טליה גורודס
רינת לגל
ציונית פתאל קופרווסר
לאונל קראסיקי
מתן תדמור
Call for Papers - In the Name of the Father? A Literary Journey into Jewish Masculinities across the Middle East and North Africa
In the name of the Father.pdf