$$News and Reports$$

27 אפר' 2015
עד כה התגלו רק שדות מגנטיים חלשים וגם הם במרחק גדול מהחור השחור – לפחות כמה שנות אור. במחקר הנוכחי הצליחו אסטרונומים מאוניברסיטת קלמרס לטכנולוגיה ומצפה אונסלה בשבדיה לצפות באמצעות אלמה באותות השייכים ישירות לשדות מגנטיים חזקים קרובים מאוד לאופק האירועים של חור שחור מאסיבי בגלקסיה רחוקה בשם PKS 1830-211.

 

קרינת רדיו מתוך חור שחור. איור: ESO 

קרינת רדיו מתוך חור שחור. איור: ESO

 

אסטרונומים חשפו שדה מגנטי עצום – גדול בהרבה מכל שדה מגנטי שהתגלה עד כה בליבת גלקסיה, קרוב מאוד לאופק האירועים של החור השחור העל-מאסיבי.
הטלסקופ אלמה Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), חשף שדה מגנטי עצום, מעבר לכל אלו שהתגלו עד כה, בליבה של גלקסיה, קרוב מאוד לאופק האירועים של חור שחור על-מאסיבי.

 

התצפיות החדשות מסייעות לאסטרונומים להבין את המבנה וההרכב של החורים השחורים הענקיים הנמצאים במרכזי הגלקסיות ואת סילוני הפלזמה התאומים שהם פולטים מהקטבים שלהם. הממצאים התפרסמו בגיליון ה-17 באפריל של כתב העת "סיינס".

חורים שחורים על-מאסיביים שמסתם מגיעה למיליארדי פעמים מסת השמש, נמצאים בליבן של כמעט כל הגלקסיות ביקום. חורים שחורים אלה מאיצים כמויות עצומות של חומר בדיסקה הסובבת אותם. בעוד מרבית החומר ניזון לתוך החור השחור, חלק אחר שלו יכול לברוח רגע לפני הלכידה ולעוף לחלל במהירות האור כחלק מסילון פלזמה. ואולם לא היה ידוע עד כה כיצד התהליך מתבצע, למרות שהיה ברור שצריכים להיות מעורבים בו שדות מגנטיים הפועלים קרוב מאוד לאופק האירועים שמסייעים לחומר לברוח מהמלתעות החזקות של החושך.

עד כה התגלו רק שדות מגנטיים חלשים וגם הם במרחק גדול מהחור השחור – לפחות כמה שנות אור. במחקר הנוכחי הצליחו אסטרונומים מאוניברסיטת קלמרס לטכנולוגיה ומצפה אונסלה בשבדיה לצפות באמצעות אלמה באותות השייכים ישירות לשדות מגנטיים חזקים קרובים מאוד לאופק האירועים של חור שחור מאסיבי בגלקסיה רחוקה בשם PKS 1830-211. שדות מגנטיים אלה ממוקמים בדיוק במקום שבו החומר מואץ לפתע החוצה מהחור השחור בצורת סילון.

חברי הצוות מדדו את עוצמת השדה המגנטי באמצעות חקירת הדרך שבה האור מקוטב כאשר הוא מתרחק מהחור השחור. "קיטוב הוא תכונה חשובה של האור המשמשת אותנו גם בחיי היום יום. לדוגמה במשקפי שמש או במשקפי תלת ממד בקולנוע" אומר איוון מארטי-וידאל, החוקר הראשי. "כאשר הוא נוצר באופן טבעי, הקיטוב יכול לשמש למדידת שדות מגנטיים, מכיוון שהאור משנה את הקיטוב שלו כאשר הוא עובר דרך תווך ממוגנט. במקרה זה, האור שגילינו עם אלמה נע דרך החומר קרוב מאוד לחור השחור, מקום מלא בפלסמה ממוגנטת חזק".

האסטרונומים השתמשו בטכניקת ניתוח חדשה שפיתחו לנתוני אלמה ומצאו כי כיוון הקיטוב של הקרינה המגיעה מהמרכז של PKS 1830-211 הסתובב. אלו הגלים הקצרים ביותר שיישמו עד כה בסוג כזה של מחקר, דבר שאיפשר לצפות באזורים קרובים מאוד למרכז החור השחור.

"מצאנו אותות ברורים לסיבוב שנגרם בשל קיטוב חזק אלפי מונים מהקיטוב החזק ביותר שמצאנו ביקום" אמר סבסטיאן מולר, שותף במחקר. "התגלית שלנו היא צעד גדול במונחי תדירות צפיות הודות לשימוש באלמה, ובמונחים של מחקר מהחור השחור שבהם נצפו שדות מגנטיים – סדרי גודל של כמה ימי אור מאופק האירועים. ממצאים אלה ומחקרים עתידיים יאפשרו לנו להבין מה באמת מתרחש בקרבה המיידית של החור השחור העל-מאסיבי שבמרכז הגלקסיה.

*נלקח מאתר הידען.

​​