01 יול' 2018

באירוע חגיגי שנערך במעמד נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' רבקה כרמי, העניקה האוניברסיטה את פרס ברלסון להבנה בין יהודים וערבים ע"ש יצחק רבין ז"ל, לפרופ' ריאד אגבאריה.

פרופ' ריאד אגבריה עם חברי ועדת הפרס

אגבאריה יזם בעשרים השנים האחרונות תכניות שונות להנגשת ההשכלה הגבוהה למגוון אוכלוסיות, לרבות ערבים בדווים; תושבי עיירות פיתוח; חרדים ואסירים, בהם, תוכנית הדגל 'ניצני רפואה בנגב', תוכנית הכנה והעשרה הפותחת בפני תלמידים מהנגב דלת אל לימודי מקצועות הרפואה. בזכות תוכנית ייחודית זו, הוכשרו עד היום למעלה מ-100 בוגרים במקצועות הבריאות, מתוכם 18 רופאים ורופאות. הפרס, תרומתו של ויליאם ברלסון, מוענק לגופים או אישים המקדמים את ההבנה בין יהודים לערבים.

פרופ' אגבאריה הינו פרופסור חבר בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון, שימש במשך שבע שנים כמנהל בית הספר לרוקחות ומכהן כיועץ הרקטור לענייני מיעוטים. תכנית 'ניצני רפואה בנגב' שהוביל במשך שנים,  מאתרת מועמדים בעלי פוטנציאל אקדמי, יהודים וערבים כאחד, כבר בשלב לימודי התיכון. במהלך התכנית מקיימים הנערים והנערות מפגשים משותפים במסגרת האוניברסיטה להעצמת היכולות והדימוי העצמי, כמו גם לחיזוק כישורי עבודת צוות. עם סיום התיכון, משולבים בוגרי הקבוצה המצטיינים במסגרת מקדימה בשם 'שנה א' מדעי רפואה כלליים' באוניברסיטה, לשם הערכת יכולות אקדמיות ושילובם במסגרות השונות של הפקולטה למדעי הבריאות.  בנוסף, ניהל פרופ' אגבאריה את 'תוכנית נגישות בעיירות פיתוח בדרום', שמטרתה איתור של מועמדים בעלי פוטנציאל אקדמי גבוה מרקע סוציו-אקונומי נמוך וסיוע להשתלבותם באוניברסיטה.

בתפקידו כיועץ הרקטור לענייני סטודנטים ערבים, פעל פרופ' אגבאריה רבות לקידום ההבנה בין יהודים וערבים ויזם פעילויות תרבות יהודית-ערבית בקמפוס אשר משכו תשומת לב רבה והיוו מודל לדיאלוג בין-דתי, תוך קידום שיח מכבד ומקבל. במסגרת תפקידו כמנהל בית הספר לרוקחות פעל פרופ' אגבאריה לקידום הקשר בין סטודנטים יהודים לבני מיעוטים, הנהיג בחוכמה קבוצות הטרוגניות במסגרות השונות של מסלול הלימודים, ודאג לפתור בעיות כלכליות של סטודנטים ללא תלות ברקע המגזרי שלהם ובכך למנוע את נשירתם.

בדברי ההנמקה להענקת הפרס, נאמר, בין היתר: "נוכחותו של פרופ' ריאד אגבאריה בחיי היום יום של הפקולטה למדעי הבריאות  תורמת רבות לשיתוף הפעולה ולחיזוק הקשר בין סטודנטים מרקעים שונים למען הגברת הסובלנות בין בני האדם. גם בחייו הפרטיים, יוצא פרופ' אגבאריה חוצץ נגד כל אלימות והתלהמות, מכל צד שהוא; פעילותו ברשתות החברתיות מושכת אלפים רבים של עוקבים, דעותיו הסובלניות והמתונות אשר הוא מפרסם תדיר באומץ רב בשפה העברית והערבית, לעיתים תוך כדי איומים מצד גורמים קיצוניים וסיכון אישי, מעידות כי 'אפשר גם אחרת' ומקדמות הבנה בין יהודים וערבים במדינת ישראל".

נשיאת האוניברסיטה פרופ' רבקה כרמי מעניקה את הפרס לפרופ' ריאד אגבריה

פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב: "אם יש אדם אחד באזורנו שתרם למען קידום וקירוב שתי האוכלוסיות כאן בנגב-זה ריאד; מפעל של אדם אחד, משוגע לדבר, שהצליח במשך 20 שנה לרתום אנשים נוספים ולגרום להשפעה אמיתית ומשמעותית במהות ובהיקפים באופן בל-ייאמן. ריאד ניחן במנהיגות ויכולת לראות את התמונה המלאה ואני רוצה להודות לו באופן אישי. בלעדיו לא היינו מגיעים לאן שהגענו".