דלג לתוכן העמוד
המחלקה
למעורבות חברתית
הירשמו ללימודים להרשמה

תוכנית 'חלונות לחלומות בקמפוס'

​​

נובמבר 2020 - פתיחת המחזור ה-7 של התוכנית: "חלומות לחלומות בקמפוס"

​התוכנית היא ייחודית ופרי תוצר שיתוף פעולה אמיץ בין אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, המחלקה למעורבות חברתית ושירות בתי הסוהר. התוכנית הייתה ראשונה מסוגה ופורצת דרך במוסדות האקדמיים בישראל, והיא נולדה במטרה להטמיע באסירים את האמונה שהם יכולים להשתלב בחברה הנורמטיבית וכי כל הדלתות פתוחות עבורם על מנת להגשים את חלומותיהם. 

רבים מהאסירים שהשתתפו בתוכנית ציינו שהיא גרמה להם לחשוב שהם מסוגלים ללמוד, הביעו התעניינות אמתית בלימודים בעתיד וכן העידו שהתחזקה בקרבם המוטיבציה לחזור למוטב.

בעבר הגיעו האסירים אחת לשבוע לקפוס האוניברסיטה ללימודי העשרה בתחומים רבים ומגוונים, לרבות מבוא לרפואה, רובוטיקה, גיאוגרפיה וכלכלה ממרצי ומרצות האוניברסיטה. 

לאור המציאות בעידן הקורונה בה יציאתם של האסירים מחוץ למתחם בית הסוהר, והחשיבות שאנו מוציאים בהמשך קיומה של התוכנית, הוחלט לפתוח את המחזור ה-7 של התוכנית בפורמט קצת אחר.

על אף המגבלות של כניסת אזרחים מצאנו לנכון להמשיך את התוכנית בבית סוהר אלה תוך התאמות לרוח התקופה, למשל: שימוש באמצעים טכנולוגיים (VC). הפעם, המדריכים של התוכנית, תומר רוטלוי ותומר שרי- סטודנטים שנה ה' לרפואה, יגיעו אחת לשבוע לבית הסוהר אלה ויפגשו עם 15 אסירים להדריך את קורס מבוא לרפואה.

לאסירים יועברו תכנים נוספים מעולמות התוכן השונים של האוניברסיטה ע"י מרצים בכירים.

 פתיחת התוכנית בימי קורונה


תודה לשותפים​​ שלנו בתוכנית:


​​ורד סרוסי כ"ץ - מנהלת המחלקה למעורבות חברתית

שושי קסאי - אחראית התוכנית, רכזת גיוון והנגשה

תומר רוטלוי - מדריך

תומר שרי - מדריכה

מפקדת מחוז דרום - קטי פרי גונדר

קצינת ניהול אסירים מחוז דרום - גנ״מ אריאלה כליף

קצינת תקון מחוז דרום - סג״ד מאיה קזז

קצינת חינוך מחוז דרום - ר/כ לימור שמעוני

קצינת טיפול ושיקום - ר/כ מרב ארזואן

מלווה הפרויקט בביס״ר אלה

ויקה ויינשטיין - קצינת חינוך ביס״ר אלה

איילת אלון - עו״ס ביס״ר אלה​



​​​פברואר 2019 - סיום המחזור הרביעי של התוכנית​​

​​מעגל הפשע איננו גזירה, אפשר לפרוץ דרכו. בימים אלה הסתיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בשיתוף עם שירות בתי הסוהר (שב"ס) המחזור הרביעי של התוכנית הייחודית "חלונות לחלומות בקמפוס", במסגרתה הגיעו לקמפוס, אחת לשבוע, 15 אסירים ללימודי העשרה בתחומים רבים ומגוונים, לרבות מבוא לרפואה, רובוטיקה, גיאוגרפיה וכלכלה ממרצי האוניברסיטה.

טקס הסיום של המחזור הרביעי ​התקיים באולם שרה תדמור באוניברסיטת בן-גוריון ביום חמישי 31/1 בשעה 12:30, בהשתתפות האסירים ובמעמד מפקד מחוז דרום של שירות בתי הסוהר, גונדר אריה שריקי ורקטור האוניברסיטה, פרופ' חיים היימס."

"הלימודים באוניברסיטה האירו את עיני ופתחו לי חלון ותקווה לחיים חדשים"

כך אמר אסיר בן-71, מורשע ברצח, מבוגרי הפרויקט הייחודי "חלונות לחלומות" באוניברסיטת בן-גוריון בנגב # 15 אסירים למדו בקמפוס האוניברסיטה לימודי העשרה במסגרת מיזם משותף עם שירות בתי הסוהר # עד כה סיימו 47 בוגרים את הפרויקט, על ארבעת מחזוריו, 34 מתוכם הגיעו ממחלקות טיפוליות בבתי הסוהר, 25 מהם השתחררו, 17 מהם שוחררו בפיקוח צמוד, ו-22 עדיין ממשיכים בריצוי המאסר.


בוגרי התוכנית בחברת עו"ד ורד סרוסי (בתווך), ומרכזות הפרויקט מטעם השב"ס, רס"ר מור שפירא ורס"ר מורן גינת

​ 

לפני 16 שנים גזר בית המשפט המחוזי בת"א 22 שנות מאסר בפועל על ד.צ. שהורשע ברצח ר. במאי 2002, על פי הודאתו.בית המשפט גזר על ד. עונש מופחת עקב נסיבות הרצח. הרצח בוצע לאחר שד. רכש מן הנרצח מכונית סוזוקי, ואף שילם לו עבורה 76 אלף שקל במזומן. אולם ד. לא קיבל את המכונית וגם גילה שר. הונה אותו והזדהה בפניו בשם בדוי. ד. הגיע למשרדו של ר. מצויד באקדח, ואמר לו: "את זה אתה תקבל", ירה בו שני כדורים שפגעו בבטנו ובזרועו ואז התקרב אליו וירה בו שני כדורים נוספים בראשו.  ברגע אחד של אובדן עשתונות, נחתך גורלו של כל אחד מהם. המנוח נורה ונרצח על ידי הנאשם, והנאשם הביא על עצמו, אשתו ובנותיו, חורבן אישי וקריסה שממנה אין תקומה. השופטים הוסיפו, כי הם מקווים שתבוא לנאשם שעת חסד ורחמים כאשר יפנה לנשיא המדינה בבקשה להפחתת העונש.


בוגר התוכנית מקבל את תעודת הגמר מידי פרו'פ חיים היימס, גונדר אשר שריקי והסטודנטים לרפואה
אליי' חוגג וג'ואל קולדהם שלימדו את האסירים

ביום חמישי האחרון עמד האסיר ד. נרגש על במת אולם ע"ש שרה תדמור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, כשהוא נרגש עד דמעות, מקבל את תעודת הגמר של הקורס 'מבוא לרפואה' מידי רקטור האוניברסיטה, פרופ' חיים היימס ומידי מפקד מחוז דרום של שירות בתי הסוהר, גונדר אשר שריקי, בנוכחות אשתו ושתי בנותיו. "הלימודים באוניברסיטה האירו את עיני ופתחו לי חלון ותקווה לחיים חדשים", אמר ד, בן ה-71.  האסיר א', שדיבר בשם הבוגרים, הוסיף: "הפרויקט הזה החזיר אותי למשפחתי ולילדי. לאחרונה רשמתי את בני ללימודי מחשבים ואני רוצה שבבוא הימים הוא ילמד כאן, באוניברסיטת בן-גוריון, ויעמוד על במה זו כשהוא מקבל תואר אקדמי. לי אישית חבל על השנים שחלפו, שבהם ילדי לא זכו להכיר את אביהם, מרוב מעצרים שחווה".


זה היה אחד מרגעי השיא בטקס הסיום של המחזור הרביעי של התוכנית הייחודית "חלונות לחלומות", במסגרתה הגיעו לקמפוס, אחת לשבוע, 15 אסירים, בהם גם א',  ללימודי העשרה בנושאים מגוונים, בתחום 'מבוא לרפואה', ובהם שיעורים בנושאי מח ומערכת העצבים, בריאות הנפש, סוכרת- פעילות והרצאה במעבדות רובוטיקה ונחיה מרחוק, אשר הועברו על ידי מרצים וסטודנטים באוניברסיטה, ובראשם אליי' חוגג ג'ואל קולדהם. התוכנית מתקיימת זו השנה השלישית ב-2 מחזורים מדי שנה,  כשאורך כל מחזור- כ-3 חודשים. פרופ' אלי לואיס, שנכח במעמד טקס הסיום,  נמנה על המרצים האיכותיים והמסורים המלמד בתוכנית מיומה הראשון.

בטקס, בהנחיית מנהלת המחלקה למעורבות חברתית עו"ד ורד סרוסי, האחראית על הפרויקט מטעם האוניברסיטה, השתתפו האסירים ובני משפחותיהם, התקיים במעמד מפקד מחוז דרום של שירות בתי הסוהר, גונדר אשר שריקי ורקטור האוניברסיטה, פרופ' חיים היימס. "האוניברסיטה פותחת דרך קבע את שעריה גם בפני אוכלוסיות שהנגישות שלהן לקמפוס היא נמוכה, מתוך תפיסה שהידע שייך לכולם וכל אחד יכול ללמוד ולהתקדם מהנקודה בה הוא נמצא", ציינה עו"ד סרוסי-כץ.

זהו פרויקט ראשון ויחיד מסוגו במוסדות האקדמיים בישראל, והוא נולד במטרה להטמיע באסירים את האמונה שהם יכולים להשתלב בחברה הנורמטיבית וכי כל הדלתות פתוחות עבורם על מנת להגשים את חלומותיהם. רבים מהאסירים שהשתתפו בפרויקט, ציינו שהוא גרם להם לחשוב שהם מסוגלים ללמוד, הביעו התעניינות אמיתית בלימודים בעתיד וכן העידו שהתחזקה בקרבם המוטיבציה לחזור למוטב.

במהלך הטקס נחשף כי עד כה סיימו 47 בוגרים את הפרויקט, על ארבעת מחזוריו, 34 מתוכם הגיעו ממחלקות טיפוליות בבתי הסוהר, 25 מהם השתחררו, 17 מהם שוחררו בפיקוח צמוד, ו-22 עדיין ממשיכים בריצוי המאסר במחלקות טיפוליות (מלבד 2). ​


מתוך נאומה של פרופ' רבקה כרמ​י, נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון לשעבר, בכנס ICPA:

"התוכנית 'חלונות לחלומות בקמפוס' מהווה שיא נוסף במאמצי האוניברסיטה להנגיש את האוניברסיטה לאוכלוסיות אשר תפיסתית היא כל כך רחוקה מהם. במקרה זה החסם הפיזי קיים אף הוא אולם בעזרת חשיבה פורצת דרך מצד שירות בתי הסוהר מחוז דרום והמחויבות העמוקה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב להנגשתה נפתחה השנה תוכנית 'חלונות לחלומות בקמפוס'.


​​הקמת תוכנית זו מהווה אקט חלוצי באקדמיה ולמיטב הבנתי אף בשירות בתי הסוהר. אין דומה לה במוסדות להשכלה גבוהה בישראל. בשיתוף פעולה הדוק בין שני גופים בעלי שליחות חברתית, האחד בטחוני והשני אקדמי, הוקם מיזם ייחודי זה המאפשר לאסירים בעלי רקע סוציואקונומי נמוך והישגים לימודיים נמוכים להיחשף לאקדמיה על פני זמן ולהרגיש מסוגלים ללמוד בה. רבים מן התלמידים אשר לא חלמו להיות באוניברסיטה (וכדברי אחד מהם: "לא חלמתי אפילו להיות מנקה באוניברסיטה ועכשיו אני לומד בה ומרגיש שאני יכול להיות שייך לה") הביעו לקראת סוף התוכנית רצון להמשיך את לימודיהם. לשמחתי, שניים מהם, אשר השתחררו מהכלא לאחרונה, פנו אלינו והביעו התעניינות בלימודים באוניברסיטה. על אף שהם אינם עומדים בתנאי הקבלה הסטנדרטיים אצלנו נבחן את בקשתם מתוך רצון טוב ונעשה מאמצים על מנת לשלב אותם.

חלונות לחלומות בקמפוס

התוכנית זוכה לשבחים רבים מכל המעורב בה: הגופים השותפים, המסגרות הטיפוליות המלוות את התלמידים, המשפחות של התלמידים וכמובן הם עצמם. כולם מעידים עד כמה התוכנית תורמת לתחושת המסוגלות של התלמידים ועד כמה היא מקדמת את המוטיבציה שלהם לחיים נורמטיביים. גם האוניברסיטה, על חברי הסגל והסטודנטים שלה, נתרמת מהכרות עם אוכלוסייה מיוחדת זו וכולנו כחברה יוצאים נשכרים ממפגש חשוב זה. 

אין לי ספק, שהצלחה זו היא פרי שיתוף פעולה צמוד ופורה מאד בין הגופים, אשר כל אחד תורם את חלקו הייחודי ויחד הם מסוגלים להתוות דרך חדשה המאפשרת גם למי שסררו למצוא את דרכם שוב לחברה נורמטיבית הנותנת להם הזדמנות הולמת לכך."