חזון המרכז
תחומי הבריאות אינם מצטמצמים לדיסציפלינה אחת. אמנם חלה התקדמות מרשימה בתחום הביו-רפואה, הטיפול בפרט, וארגון שרותי הבריאות, ואולם, תחומים כמו קידום בריאות האוכלוסייה ומניעה, התמודדות עם הצרכים של קבוצות מיוחדות, התמודדות עם הפערים במצב הבריאות (על בסיס מעמדי, מגדרי, אתני ולאומי), בנגישות לשירותי בריאות ובתנאים החברתיים המאפשרים בריאות (social determinants of health) - כל אלה מחייבים גישה רחבה שמשלבת את הביו-רפואה עם מדעי החברה ועם גישה הומניסטית המושתתת על מדעי הרוח.
המרכז ייצג ראיה כוללת של בריאות המסתכלת עליה כתופעה חברתית ואנושית רחבה. המרכז יקדם גישה אינטר-דיסציפלינרית (בינ-תחומית), המשלבת הקשרים ותובנות פילוסופיים, סוציולוגיים, אנתרופולוגיים, היסטוריים, תרבותיים (ספרות, אמנויות), כלכליים ופוליטיים. במימד הערכי, המרכז יהיה מושתת על גישה הומניסטית השואבת מאמונה עמוקה במרכזיותה של הזכות לבריאות, ומעודדת חשיבה ביו-אתית חדשה.
קיימים בעולם מרכזים לרפואה ומדעי הרוח וגם מרכזים לרפואה חברתית. המרכז יהיה בנוי על תפיסה רחבה יותר מהמקובל בשלושה מובנים:
דגש על בריאות (ולא רק על רפואה)
שילוב בין מדעי החברה לבין מדעי הרוח (אשר כבר קיים באופן מוסדי באוניברסיטת בן גוריון)
שילוב בין ראיה גלובלית לבין פעילות מקומית ואיזורית בנגב. מחד, המרכז מבוסס על יחסים עם שותפים במרכזים לרפואה ומדעי הרוח ורפואה חברתית בעולם. מאידך, למרכז מחויבות עמוקה לקהילה, שתכליתה שיפור שרותי הבריאות בנגב על ידי התמקדות ביוזמות מגוונות ובהן יוזמות שמושכות לאיזור כוח אדם איכותי במקצועות הבריאות.
מטרות המרכז
א. לערוך מחקר אינטר-דיסציפלינרי (בינ-תחומי) בנושאי בריאות וחולי, תוך שילוב ידע, גישות ושיטות מתחומי מדעי החיים, מדעי החברה ומדעי הרוח
ב. לקיים הוראה עבור תארים מתקדמים בגישה אינטר-דיסציפלינרית לבריאות ולטיפול בבריאות
ג. ליצור מוקד לפעילות מקומית ואיזורית בתחום הבריאות אשר יפעל יחד עם קהילות שונות במרחב הנגב ועם ארגוני החברה האזרחית הפועלים באזור ויהווה מוקד משיכה לכוח אדם איכותי בתחום מקצועות הבריאות
ד. לשתף פעולה עם מרכזים דומים בחו"ל