11 ספט' 2022

החל מהשנה האקדמית הקרובה: תוכנית חוצת דיסציפלינות לתואר שני למתעניינים בתחומים המחברים בין רוח, טבע וחברה, תרבויות, קהילות, דתות, דיאספורות ואומנויות, ובעלי נקודת מבט הומניסטית, רחבת יריעה, מאתגרת וביקורתית.

במסגרת התוכנית, הסטודנטים יעסקו בסוגיות הנוגעות ל"דרום" ול"מזרח" החל מראשית האסלאם ועד ימינו. בקורסים יילמדו ההיסטוריה של יהדות ואסלאם במזרח התיכון תוך שילוב עיסוק בספרויות, מוזיקה, אומנות, תיאולוגיה, הלכה, טראומה, זהות, אנתרופולוגיה ולימודי סביבה.

התוכנית מציעה שלושה דגשים מרכזיים: לימודי תרבויות, יהדות בתרבויות האסלאם תוך חקר מיעוטים וקהילות במזרח התיכון וצפון אפריקה והיסטוריה, פילוסופיה וסוציולוגיה של המדע. התלמידות והתלמידים בתוכנית יהוו חלק ממעבדה עירונית וישתתפו בסדנת "נאת המדבר", סדנת אתיקה, מדעים והומניזם ובנוסף בסדנאות במרוקו ובמפרץ.

קבוצה מצומצמת וגמישות מלאה

המסלול מיועד למספר מצומצם של מתקבלים ומתקבלות שיקבלו מלגות ויהוו חלק פעילו בעיצוב האינטלקטואלי והאקטיביסטי של הפעילות. במסגרת הלימודים, המחקר יתבצע בליווי אישי ובקבוצה קטנה לפי תחומי המחקר והפעילות של הסטודנטים. האופי הגמיש של הלימודים מאפשר הרחבה של גבולות הביטוי האקדמי כך שהסטודנטים יוכלו לפתח גם תוצרים אומנותיים, קולנועיים וספרותיים.

הלימודים הם היברידים, חלקם יתקיימו בצורה פרונטלית וחלקם בזום. כמו כן, לסטודנטיות וסטודנטים שימצאו מתאימים תינתן האפשרות לעבור למסלול משולב לדוקטורט.

ד"ר אורית ואקנין-יקותיאלי, ראשת תוכנית המרח"ב, מן המחלקה ללימודי המזרח התיכון מספרת עוד על התוכנית: 'המרח"ב, שהוקם בעקבות זכיה במענק תחרותי מטעם המל"ג, מציע תוכנית לתואר שני המכשירה תלמידים למחקר חוצה-דיסציפלינות ומעמיק. בניגוד למצב המקובל בו אקדמיה "מערבית" מתבוננת ב"מזרח" וב"דרום" המקומיים והגלובליים, המרחב החדש שם במרכז את ה"מזרחי" וה"ערבי". מתוך נקודת מבט זו הוא שואף לפתח אפשרויות חדשות לחקר "אזורי", "מקומי", "מערבי," ו"גלובלי", ובאותו זמן לאתגר מונחים אלו עצמם. כבר בערב החשיפה הראשון של התוכנית הביעו בה התעניינות כארבעים מועמדים, ומתוכם ייבחרו בין עשרה לעשרים תלמידים להתחיל את המחזור הראשון.'​​