$$News and Reports$$

03 מאי 2021

​איך מעודדים תושבים להפריד אריזות לטובת מחזו​ר? סטודנטים בסדנת 'האתגר החברתי' בפקולטה לניהול באוניברסיטת בן-גוריון בנגב התמודדו עם שאלה זו באמצעות האקתון - תחרות ליצירת פתרונות חדשניים. 


והזוכים הם: 'סיירת כתומה', פרי שיתוף פעולה בין הפקולטה לניהול ותמיר, תאגיד מחזור האריזות בישראל; פרויקט מעורבות חברתית לבני נוער; ופתרון טכנולוגי לתיעוד משקל המחזור.

 צוות 'סיירת כתומה' שזכה במקום הראשון בהאקתון

במקום הראשון: פרויקט 'סיירת כתומה'. מימין לשמאל: יוסי שוסטר, אתי בן שלוש, מיקי פינטו, ז׳אנה מרום ויובל קול אמן. ​


סדנת 'האתגר החברתי' של הפקולטה לניהול, מקנה לסטודנטים ידע וכלים להתמודדות עם פתרון בעיות מורכבות בתחום החברתי והסביבתי באמצעות למידה אקטיבית. הלמידה מבוססת על התנסות מעשית חווייתית בסגנון 'האקתון', תחרות ליצירת פתרונות חדשניים שנערכה משך שלוש עשרה שעות ברצף, בסיומם הציגו הצוותים את הרעיונות שגיבשו. תאגיד מחזור האריזות בישראל- 'תמיר', הוא שהיה אמון על הליך השיפוט בראשות מנכ"ל התאגיד, רני איידלר. 

כמאה סטודנטים לתואר שני התמודדו עם האתגר במסגרת 20 קבוצות ייעודיות. כבר לפני חודש, למדו הסטודנטים על חשיבות המחזור והמצב הקיים בארץ, תוך הצגת האתגרים במצב הקיים, מפי סמנכ"לית שיווק והסברה בתאגיד תמיר, שלי מלצר. 

בין יתר הפרויקטים הוצגו פתרונות מגוונים, כמו: חלוקת שקיות ייעודיות לאיסוף פסולות ברשות הטבע והגנים, פעילויות לילדים בגנים ובתי הספר ואף אפליקציות שונות המעודדות את התושבים למחזר. 

שלושה מתוך עשרים הפרויקטים שהוצגו זכו בתחרות הייחודית:

1) 'סיירת כתומה' - הקמת מערך מתנדבים עצמאי שיפעל בפריסה ארצית לעידוד תושבים לקחת חלק פעיל בהפרדת פסולת אריזות לטובת מחזור ושמירה על הסביבה. סיירת המתנדבים תורכב מאוכלוסייה מגוונת שתנגיש את המידע וההסברה למגוון קהלי יעד. מערך ההתנדבות ינוהל במערכת ניהול ייעודית שתכלול את כל אפשרויות ההתנדבות, המידע וההרשמה למתנדבים. על פי הרעיון שהוצג, בשלב הראשוני תאגיד המחזור הוא שינהל את הסיירת ובהמשך, הצוות הוותיק יחנוך את המתנדבים החדשים.

2) 'מעורבות חברתית' - חיבור פרויקט מעורבות חברתית הקיים בבתי הספר התיכון למערך הסברה בקהילה בקרב גנים, בתי ספר ובתי התושבים.

3) 'Weigh the Waste' - פתרון טכנולוגי לתיעוד משקל הפח בזמן הפינוי אל המשאית. 

כלל הצוותים הציגו מודל עסקי לרעיונות שפיתחו.

 

רני איידלר, מנכ"ל תמיר: "אני מודה לסטודנטים, ליפעת טורבינר ואדם ביסמוט, מרצי הסדנה ולפקולטה לניהול באוניברסיטת בן-גוריון בנגב על היוזמה ועל שיתוף הפעולה. התרגשתי לראות את הסטודנטים נלהבים ומשקיעים מחשבה באתגר שעוסק  בעידוד למעורבות להפרדת אריזות למחזור. המודעות למחזור במדינת ישראל גבוהה, אך האתגר הוא לעודד עוד ועוד תושבים לקחת בו חלק פעיל. הרעיונות שהוצגו היו מעניינים וחדשים. הפרויקטים שזכו במקומות הראשונים הציגו רעיונות פשוטים בעלי ערך רב שניתן ליישם תוך זמן קצר. ואכן, הקמנו בתמיר צוות לגיבוש ופיתוח הרעיונות שיעשה הכל על מנת להוציאן לפועל". 

פרופ' מיקי מלול, דיקן הפקולטה לניהול ע"ש גילפורד גלייזר: "סדנת 'האתגר החברתי' מבטאת את חזון הפקולטה – "ניהול מוביל חברה" המדגיש הקניית ידע וכלים מעשיים בשיטות הוראה חדשניות, תוך פיתוח מודעות להיבטים חברתיים וסביבתיים בנוסף להיבטים ניהוליים קלאסיים. אנו רואים בסטודנטים שלנו סוכני שינוי וככאלו אנו מחויבים לתת להם את הכלים העדכניים והמתאימים ביותר להרחבת טווח ההשפעה שלהם. שיתוף הפעולה המוצלח שלנו עם תאגיד המחזור תמיר, ממחיש יותר מכל את ייחודיות הפקולטה לניהול באוניברסיטת בן גוריון בנגב".