10 נוב' 2020

מענק בגובה 16 מיליון דולר ניתן לפרופ' יגאל מאיר מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ולעמיתיו במסגרת תוכנית המחקר והחדשנות של האיחוד האירופי (ERC) בתחום הסינרגיה, עבור מחקר בתחום חומרים קוונטים חדשים.

פרופ' יגאל מאיר | צילום: ד"ר יבגני בר לב
 פרופ' יגאל מאיר | צילום: ד"ר יבגני בר לב

המענק היוקרתי של האיחוד האירופי בתחום הסינרגיה יאפשר לקבוצות חוקרים מצטיינים להשלים מיומנויות, ידע ומשאבים בפרויקט שאפתני אחד. כך למשל, צוות החוקרים של פרופ' יגאל מאיר, פיזיקאי תיאורטי מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטה, יחד עם שלוש קבוצות ניסוי מרחבי העולם - פרופ' קלאוס אנסלין (ETH ציריך, שוויץ), פרופ' ג'וש פולק (UBC ונקובר, קנדה) ופרופ' פרדריק פייר (Saclay, צרפת) זכו בכ-16 מיליון דולר במטרה לפתח שיטות מדידה תרמו-דינמיות חדשניות, ובפרט מדידות של אנטרופיה בחומרים קוונטים שיכולים לשמש כרכיבים במחשבים קוונטיים.

"במתכת רגילה, אלקטרונים נעים באופן עצמאי במידה רבה", מסביר פרופ' יגאל מאיר מהמחלקה לפיזיקה באוניברסיטה. "אך כאשר הם מתקשרים בחומר מורכב יותר, מופיעים אפקטים מעניינים מבחינה מדעית ומבחינה טכנולוגית, כמו מגנטיות או מוליכות-על. לאחרונה עלה מספר התחזיות למצבים חדשים של חומר שבהם אלקטרונים מציגים תכונות הסותרות אינטואיציה מחד ומבטיחות מבחינה טכנולוגית מאידך. השיטות שנפתח יאפשרו עדויות לחומרים חדשניים שיכולים לשמש, למשל, מחשבים קוונטיים בעתיד".

המחקר צפוי לסייע גם לחוקרים ברחבי העולם להשיג תובנות חדשות לגבי שאלות מרכזיות בתחום החומרים המורכבים, כמו אלה הקשורים לאופי מוליכות העל שהתגלתה לאחרונה בשכבות של גרפן.