$$Events$$

04 נוב' 2020
12:00
-14:00

​​​עם צאתו לאור של הספר "העולם היהודי - מבטים מישראל: דימויים, ייצוגים וגבולות" בעריכת ד"ר אופיר עבו וד"ר תניא ציון-וולדקס, בהוצאת מכון בן-גוריון וביוזמת מרכז עזריאלי ללימודי ישראל (מעל"י) במכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות נקיים שני אירועי השקה מקוונים בהשתתפות חוקרים ואנשי מדיניות מובילים בתחום יחסי ישראל והעולם היהודי תחת הכותרת - בין יהודים אמריקאים ליהודים מרוקאים: מבטים ישראלים על יהדות העולם.

האירועים יתקיימו בחסות מעבדת המחקר "העולם היהודי- מבטים מישראל"​ במעל"י, ובשיתוף קואליציית העמיות מבית מכון ראוּת.

 

מפגש ראשון - 04/11/2020, י"ז בחשוון, בין השעות: 14:00-12:00
"מהי יהדות 'אותנטית' בעינינו, הישראלים"

ברכות:         
שרת התפוצות, ח"כ עומר ינקלביץ'
נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' דניאל חיימוביץ
מנהלת מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, פרופ' פולה קבלו

הצגת הספר: 
ד"ר תניא ציון-וולדקס

דיון: 
פרופ' עופר שיף, נעמה קלר, ד"ר אביעד מורנו, זהר אלמקייס

מנחה: 
ד"ר אופיר עבו

מפגש שני - 11/1​​1/2020, כ"ד בחשוון, בין השעות 13:30-12:00 
"בין חינוך לעמיות יהודית לוועדת ביטון"


דיון:          
ארז ביטון, ד"ר נגה כוכבי, יובל סרי
      
מנחה: 
טליה גורודס

 

לקבלת הקישורים למפגשים, נא להירשם בטופס הבא »


העולם היהודי – מבטים מישראל

דימויים, ייצוגים וגבולות


עורכים: אופיר עבו, תניא ציון-וולדקס
הוצאת מכון בן-גוריון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, 2020

האם ישראל ויהדות התפוצות הן ישויות נפרדות או שהן מתעצבות הדדית, מתוך הפניית מבט זו אל זו? מה אפשר ללמוד על ישראל - על החברה, התרבות והפוליטיקה שלה - מהאופן שבו מדמיינים, רואים, ומעריכים בה את העולם היהודי? כיצד מבטים אלו קשורים ליחסי הכוח ולגבולות הממשיים והסמליים בין ישראל ליהודי העולם?

אסופה זו עוסקת בדינמיקה של המבטים בין ישראל לעולם היהודי ומאירה מרכיבים מרכזיים בהבניית הישראליות. מאוגדים בה קולות מגוּונים ומסקנות של מחקרים בתחומי דעת שונים, ובהם סוציולוגיה, היסטוריה, חינוך, משפטים, אנתרופולוגיה וחקר התרבות. מחברות ומחברי המאמרים בוחנים, תיאורטית ואמפירית, את החברה בישראל באמצעות המבטים המופנים מישראל אל קהילות של יהודים במגוון תפוצות, כגון צפון אפריקה, מזרח אירופה, ארצות הברית וברית המועצות.

ממאמרי האסופה עולה כי ישראל מכוננת את צביונה גם דרך התבוננות ביהדות התפוצות וביהודי התפוצות - הממשיים והמדומיינים. למבטים המופנים מישראל אל התפוצות תפקיד מרכזי אפוא בשיח סביב הגדרת הזהות היהודית, הזהות הישראלית והזהות הציונית. ניתוח המבטים הדיאלקטיים והדינמיים האלה חושף משא ומתן על שייכות לישראל, על טיבה של הישראליות ועל הבניית גבולות סמליים וחברתיים בתוך ישראל, ובינה - לתפוצות.

מחברות ומחברי המאמרים חושפים ומבקרים הנחות סמויות במחקר העכשווי על ישראל ועל יחסה לתפוצות ומפנים זרקור אל מרחבים שטרם נחקרו. בבסיס האסופה עומד הרצון להרחיב את הידע ואת השיח האקדמי והציבורי על ישראל באמצעות ניתוח יחסיה עם התפוצות, ולהניח תשתית תיאורטית-אנליטית והיסטורית חדשה לדיון ביחסי ישראל ויהודי העולם.​


מרכז עזריאלי ללימודי ישראל (מעל"י) באוניברסיטה מאפשר שיתוף פעולה בין חוקרים וחוקרות במאמץ משותף לייצר ידע חדשני בתחום לימודי ישראל, כגון: העולם היהודי: מבטים מישראל, דוד בן-גוריון - מנהיגות ומחשבה פוליטית ואתוסים ציוניים בחינוך. לצד מאמרים אקדמיים בכתבי עת מדעיים, המרכז מציע גם תכניות לימוד, סדנאות מחקר, כנסים ציבוריים, שולחנות עגולים וסמינרים קצרי טווח לסטודנטים בינלאומיים. זאת במסגרת מימוש החזון שמטרתו לקדם שיח רחב ומקיף על ישראל שיבטא את מורכבות המציאות הישראלית ואת קשת התרבויות ותפיסות העולם המתקיימות במקביל בחברה הישראלית.​

עטיפת הספר