12 דצמ' 2021

​​​

חוקרים  מהפקולטה למדעי הבריאות, מהמכון הלאומי לביוטכנולוגיה (NIBN) באוניברסיטת בן-​גוריון בנגב והמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה חשפו מנגנון גנטי מולקולרי להפרעות קשב וריכוז.

הפרעות קשב וריכוז הן מהבעיות הרפואיות השכיחות ביותר באנושות, ומתבטאות בין היתר בפעלתנות יתר, אימפולסיביות וקשיי התמקדות במשימה בודדת. למרות שידוע שקיימת נטייה תורשתית לתופעה זו, הבסיס הגנטי - מולקולרי לכך ידוע רק בחלקו.

הדוקטורנט דניאל הלפרין ופרופ' אוהד בירק במעבדת המחקר ​
 הדוקטורנט דניאל הלפרין ופרופ' אוהד בירק במעבדת המחקר ​

במאמר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nature Communications, הראתה קבוצת החוקרים מהמכון הלאומי לביוטכנולוגיה (NIBN) באוניברסיטה והמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה שמוטציה בגן בודד, CDH2, יכולה לגרום להפרעות קשב וריכוז בבני אדם. יתר על כן, הכנסת המוטציה האנושית בגן המקביל של העכבר בטכנולוגיית הנדסה גנטית, גרמה להיפראקטיביות תורשתית בעכברים.

הגן CDH2 מקודד לחלבון N-cadherin, שידוע בפעילותו ביצירת ובפעילות חיבורים של תאי המוח. המחקר הדגים שהמוטציה ב-CDH2 פוגמת בפעילות חלבון זה, ובכך משנה אזורי מוח הידועים כמעורבים בהפרעות קשב וריכוז. באמצעות מחקר של תאי עצב של העכברים בהם הוחדרה המוטציה האנושית, הדגימו החוקרים את ההשפעות המדויקות של המוטציה ב-CDH2 על ההולכה בתאי העצב.

המחקר נעשה כחלק מעבודת הדוקטורט של דניאל הלפרין, סטודנט במסלול MD-PHD בביה"ס לרפואה ע"ש ג'ויס וארווינג גולדמן, בהנחיית פרופ' אוהד בירק, חבר סגל במחלקה למיקרוביולוגיה, אימונולוגיה וגנטיקה ע"ש שרגא סגל ז"ל, במעבדה ע"ש מוריס קאהן באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובמכון לגנטיקה של האדם בסורוקה.

עוד השתתפו במחקר: ד"ר אלכסנדרה סטבסקי, ד"ר דניאל גיטלר, ד"ר גל מאירי, מנהל היחידה לפסיכיאטריה לילדים ונוער בסורוקה, וצוות המעבדה של פרופ' בירק והמכון הגנטי.

"מעבר לחשיבות המדעית באפיון ברור של בסיס גנטי ומנגנון מולקולרי חדש להפרעות קשב וריכוז, ממצאי המחקר והמודלים שנוצרו בו בשורות תאים ובעכברים, מאפשרים כיוונים חדשים לפיתוח תרופות חדשות להפרעות קשב וריכוז", ציין פרופ' אוהד בירק.

מחקרים בכיוון זה החלו לאחרונה בקבוצת המחקר של פרופ' בירק.

המחקר מומן על ידי הקרן הלאומית למדע וקרן מוריס קאהן.

מעקב אחרי תנועת העכבר
​באיור: מעקב וידאו למשך 6 דקות אחר תנועת עכבר רגיל (משמאל) ועכבר עם המוטציה בגן CDH2 (מימין).