עדי טייר-ישורון, דוקטורנטית במחלקה לפיזיותרפיה התקבלה לתוכנית היוקרתית "ניצנים למקצועות הבריאות" של משרד הבריאות ומובילה מחקר חדשני שמטרתו לשפר את הבנת המנגנונים העצביים המשפיעים על יכולת הליכה בתנאים מאתגרים הדורשים דיוק בקרב אנשים שעברו שבץ מוחי – צעד משמעותי לשיפור שיקום ההליכה ומניעת נפילות אחרי שבץ מוחי.
טייר-ישורון היא אחת מ-15 סטודנטים לתארים מתקדמים שנבחרו לתוכנית היוקרתית מבין עשרות מועמדים מכלל האוניברסיטאות בארץ, וזאת לאחר תהליך מיון קפדני שהתמקד בכישורי מנהיגות, יכולות בין-אישית, ומחויבות להשפעה במערכת הבריאות והאקדמיה.
בהנחייתן של ד"ר שירלי הנדלזלץ, מהמחלקה לפיזיותרפיה, ופרופ' אילנה ניסקי, מהמחלקה להנדסה ביו-רפואית, המחקר של טייר-ישורון מתמקד בהבנת תרומתם של המסלולים העצביים המרכזיים – המסילה הקורטיקוספינלית והרטיקולוספינלית – על יכולת ההליכה בתנאים מאתגרים לאחר שבץ מוחי.
"המחקר משלב שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, כולל הליכון ממוחשב לבדיקות הליכה, בדיקות EMG להערכת זמן התגובה בשרירי הרגליים, והדמיית MRI להערכת הנזק במבנים השונים במוח. "שילוב הטכנולוגיות הללו מאפשר לנו לקבל תמונה מקיפה של היכולות המוטוריות והמבנים העצביים הקשורים אליהן", מוסיפה ד"ר הנדלזלץ. "זה צעד משמעותי לקראת פיתוח טיפולים שיקומיים מותאמים אישית למטופל".
המטרה שלנו היא להבין טוב יותר את הליקויים המוטוריים הקשורים ליכולת ההליכה לאחר שבץ מוחי ולפתח אמצעי טיפול שיתאימו באופן אישי למטופל במטרה לסייע לו לחזור לפעילות מלאה ככל האפשר," אומרת טייר-ישורון. "השילוב של טכנולוגיות חדשניות עם ידע מחקרי מעמיק מספק לנו תובנות ייחודיות על תפקוד המוח והשפעתו על יכולות מוטוריות".
המחקר מתקיים במעבדת המחקר המשותפת לאוניברסיטת בן גוריון ועדי נגב נחלת ערן ,במרכז השיקום "עדי נגב – נחלת ערן", ומאפשר יישום מהיר של ממצאי המחקר בקליניקה. "אנו שואפים לגשר בין הידע המחקרי לטיפול מעשי, במטרה לקדם את איכות השיקום ואת רווחת המטופלים," מוסיפה טייר-ישורון.
תוכנית "ניצנים למקצועות הבריאות" מעניקה לחוקרים צעירים מענקי מחקר, ליווי מקצועי, וחיבור לרשת מצוינות במטרה לטפח את דור העתיד של מובילי המחקר וההוראה בתחום.
בחירתה של טייר-ישורון לתוכנית מדגישה את החשיבות הרבה של מחקרה, שיתרום באופן משמעותי לשיפור ההליכה, להפחתת הסיכון לנפילה, ולשיפור איכות החיים של אנשים שעברו שבץ מוחי, ולהעצמת תחום הפיזיותרפיה בישראל.