26 מרץ 2022

כתב העת היוקרתי

Communications of the Association of Computing Machinery (CACM)

בחר, תחילה בסדנה בינלאומית שהוקדשה לכך, ואז בחוברת המיוחדת של CACM של אפריל 2022, בסדרת פרויקטים פורצי דרך באירופה, אשר העומדים בראשם הוזמנו לכתוב מאמר קצר שמתאר את הפרויקט, אשר עבר שיפוט עמיתים נוסף.

בתחום הרפואה החישובית נבחר פרוייקט מוביגייד,    MOBIGUIDEלטיפול בבית, מרחוק, בחולים כרוניים באמצעות חיישנים, טלפונים חכמים, ורשת מחשבים, רוב הזמן ללא התערבות אנושית ישירה, אשר יזם פרופ' יובל שחר מהמחלקה להנדסת מערכות תוכנה ומערכות מידע של אב"ג, ראש מרכז המחקר של האוניברסיטה למערכות מידע רפואיות, אשר מעבדתו סיפקה לפרוייקט את עיקר הכלים החישוביים שבו להנדסת הידע הרפואי, ניטור החולים לאורך זמן, והחלטות טיפוליות מבוססות פרוטוקולים רפואיים שהותאמו באופן אישי לחולים.

רכזת הפרויקט היתה פרופ' מור פלג מאוניברסיטת חיפה.

על המנשקים תומכי ההחלטה לרופאים ורכישת העדפות החולים לטיפול היתה מופקדת פרופ' סילוואנה קוואלייני מאוניברסיטת פאביה, איטליה.

שלושת שותפי המחקר האלו כתבו את המאמר שמופיע ב CACM.

בסך הכל כלל הפרויקט 13 שותפים מחמש מדינות (ישראל, ספרד, איטליה, הולנד, אוסטריה) ותקציבו היה שבעה מליון אירו במשך ארבע שנות הפרוייקט. המימון הגיע בעיקר מהקהילייה האירופית.

בפרויקט מוביגייד טופלו בביתם חולים כרונים על ידי חיישנים (כגון מד לחץ דם, רצועת אק"ג, או מד רמת סוכר בדם) אשר שידרו נתונים לטלפון החכם של החולה. משם שודרו הנתונים לשרתי בינה מלאכותית במעבדתו של פרופ' שחר באב"ג, לצורך פרשנות של הנתונים תלויי הזמן ממקורות שונים, וקבלת החלטה על התראה לחולה [דרך מנשק של יישומון ייעודי שנבנה והותקן בטלפון של החולים] או המלצה לרופא המטפל [דרך מנשק מבוסס WEB בו השתמשו הרופאים במרפאה כדי לעקוב אחר החולים].

פיילוט קליני שנערך בשנה הרביעית בקבוצת נשים עם סוכרת הריונית בברצלונה, ספרד, ובקבוצת חולי לב עם הפרעת קצב מסוג פרפור פרוזדורים לבבי, הראה שמערכת מוביגייד אכן ישימה, שהחולים והרופאים נענים להמלצות המערכת, שנמנעו הגעות רבות למרפאה, ושבמספר פעמים בהן זיהה המחשב אבחנות לא נכונות [כגון הפרעת קצב מסוג שונה]  או המליץ על טיפול שונה ממה שהחלו בו הרופאים, התקבלה דעת המחשב כאשר החולה נשלח על ידי המחשב למרפאה.

פרויקט מוביגייד הוצע על ידי פרופ' שחר בעיקר לצורך טיפול רציף, איכותי, וזול בחולים הכרוניים המרובים באוכלוסיה המזדקנת של ארופה, ושל העולם בכלל, אך בתקופת הקורונה התברר שיש לו השלכות מרחיקות לכת על טיפול מרחוק בבית בכלל.

למאמר ל​חץ כאן.