​1.      מה מטרת הלימודים בהנדסת מערכות מידע?

מטרת הלימודים בהנדסת מערכות מידע היא להכשיר בוגרים בעלי השכלה אקדמית איכותית, כך שיוכלו להשתלב באופן יעיל בתכנון, עיצוב, ניתוח, פיתוח, יישום וניהול של מערכות ממוחשבות. תוכנית הלימודים היא בינתחומית וכוללת בנוסף לקורסים בתחום מערכות מידע, גם מגוון רחב של קורסים בתחומים של מדעי המחשב, הנדסת תוכנה, מתמטיקה, סטטיסטיקה, בינה מלאכותית, מדעי ההנדסה ומדעי הניהול והכלכלה. התוכנית מספקת לתלמידים עקרונות וטכניקות המהווים בסיס ידע עיקרי לאנשי מקצוע במערכות ממוחשבות, בסביבה הטכנולוגית המודרנית.

 

2.      מה הן סוגי העבודות שמבצע מהנדס מערכות מידע?

מהנדס מערכות מידע מקבל הכשרה למלא תפקידים מגוונים, כגון, אפיון צרכי המחשוב של משתמשים ומנהלים בארגונים, ביצוע חקר ישימות של מערכת, ניתוח ועיצוב  של מרכיבי המערכת, עיצוב מנשקי המשתמשים, עיצוב בסיסי נתונים, פיתוח (תכנות) של המערכת,  הטמעת המערכת בארגון, הפקת מידע מהמערכת הדרוש לקבלת החלטות ע"י משתמשים ומנהלים בדרגים השונים, תפעול המערכת ואחזקתה השוטפת, ניהול פרויקטים של פיתוח, ניהול יחידת המחשב ומערכות מידע, וכדומה.

 

3.      היכן עובדים מהנדסי מערכות מידע?

מהנדסי מערכות מידע עובדים בארגונים שונים במגזר הפרטי והציבורי שבהם מפתחים ומשתמשים מערכות ממוחשבות. ארגונים כאלה כוללים בתי תוכנה, חברות ייעוץ למחשוב, משרדי ממשלה, בנקים, חברות כספים וביטוח, מפעלי תעשייה, מוסדות רפואיים, ארגוני שיווק ומסחר אלקטרוני, אוניברסיטאות ומוסדות מחקר, חברת הזנק ומפעלי היי-טק.

 

4.      מה לומדים בתכנית תואר ראשון?

תוכנית הלימודים כוללת קורסי תשתית במקצועות המדעיים ובכללם מדעי המחשב, מתמטיקה, סטטיסטיקה, בינה מלאכותית ועוד. קורסים אלה נלמדים בעיקר (אך לא רק) בשנת הלמודים הראשונה והשנייה. רוב הקורסים (בשנים ב'-ד') הם קורסי חובה בתחום מערכות מידע. בשנה הרביעית מוצע גם מגוון רחב של קורסי בחירה במערכות מידע, המאפשרים לסטודנטים להתמחות בתחומים מסוימים המעניינים אותם במיוחד. כמו כן, התלמידים מבצעים במשך השנה הרביעית פרויקט מסכם, בו הם נדרשים לבצע (בדרך כלל בזוגות, ובדרך כלל עבור ארגון אמיתי) עבודה מקיפה ואינטגרטיבית בתחום מערכות מידע.

 

5.      מה מייחד את המחלקה שלנו?

אנו האוניברסיטה היחידה בארץ שבה קיימת מחלקה עצמאית להנדסת מערכות מידע. (באוניברסיטאות מסוימות אחרות קיימות "התמחויות" או תכניות לימודים משותפות עם תוכניות/מחלקות אחרות). מספר חברי הסגל האקדמי הבכיר, בהנדסת מערכות מידע, הוא הגדול ביותר בארץ וגם נחשב לגדול בקנה מידה עולמי. מספר זה מאפשר לנו להציע מגוון רחב של קורסים ולפיכך להוציא לשוק העבודה בוגרים בעלי הכשרה מעמיקה ומגוונות.

 

6.      מה מייחד את סגל המחלקה להנדסת מערכות מידע?

חברי הסגל האקדמי הבכיר של המחלקה עוסקים בקשת רחבה ומגוונת של תחומי מחקר, תוך שילוב מחקר תיאורטי ויישומי. אנו מבצעים מחקרים בשיתוף עם גורמים שונים ובכלל זה חוקרים ממחלקות אחרות באוניברסיטה ומוסדות מחקר ותעשייה, שגם תומכים בנו באמצעות מענקי מחקר. בין מוסדות אלה ניתן למנות את האקדמיה הלאומית למדעים, משרד המדע, משרד הביטחון, משרד המסחר והתעשייה, משרד ההגנה של ארה"ב, חברת IBM, חברת ג'נרל מוטורס ועוד. בפרט ראוי לציין את חברת דויטשה-טלקום, שהקימה באוניברסיטה מעבדות מחקר המנוהלות ע"י אחד מחברי הסגל  של המחלקה ומספקת מלגות ומימון למחקרים בהם מעורבים רבים מחברי הסגל ותלמידי המחקר של המחלקה. תוצאות מחקריהם של חברי הסגל מרחיבות את הידע בתחום והופכות לנחלת הכלל על ידי פרסומן בכתבי עת מקצועיים, בספרים, בכנסים בינלאומיים ועוד.

 

7.      מה ההבדל בין "התמחות במערכות מידע" או "ניהול מערכות מידע" (תכניות לימוד הקיימות באוניברסיטאות אחרות או במחלקות אחרות באוניברסיטת בן-גוריון) לבין "המחלקה להנדסת מערכות מידע" שלנו?

בשל היתרונות שלנו כמחלקה עצמאית והמספר הרב של חברי הסגל בתחום, אנו מסוגלים  לספק מגוון הרבה יותר רחב ועמוק של קורסים, מאשר כל תוכנית "דומה" אחרת, בה ניתנים קורסים כאלה ואחרים בתחום, אך לא כמרכיב עיקרי בהכשרה. אנו לא מכשירים בוגרים שיודעים "כמעט הכל" או "קצת מכל דבר..." הבוגרים שלנו לומדים הרבה ולעומק את מה שצריך לדעת מהנדס מערכות מידע. דגש רב בתוכנית הלימודים שלנו ניתן לנושא ניהול וניתוח נתונים (ובכלל זה הקורסים: מבני נתונים, ארגון ועיבוד קבצים, בסיסי נתונים, בסיסי נתונים מבוזרים, אחזור וסינון מידע, כריית נתונים ומחסני נתונים). דגש נוסף הוא על קורסים בתחום ניתוח ועיצוב מערכות מידע באמצעות מתודולוגיות שונות. פרטים נוספים על תוכנית הלימודים, הקורסים וחברי הסגל ניתן למצוא באתר המחלקה.

 

8.      איך ניתן לסכם את ההבדלים העיקריים בין הנדסת מערכות מידע לבין מקצועות קרובים: מדעי המחשב, הנדסת תוכנה וניהול מערכות מידע?

האיור הבא מציג באופן סכמתי את ארבעת המקצועות האלה בשני מימדים: מימד התיאוריה מול היישום (פרקטיקה) ומימד הפיתוח מול הניהול. כמובן שלא ניתן לדייק במיקומם ובגבולות של המקצועות, אך ניתן להתרשם עפ"י המיקום היחסי היכן מצוי כל מקצוע ובפרט היכן אנו ממוקמים ביחס לאחרים.

 
 
ISE vs others.jpg

9.      מה מצב הביקוש בשוק העבודה לבוגרי הנדסת מערכות מידע?

לתלמידי המחלקה קיים ביקוש רב בתעשייה. הבוגרים שלנו לא מתקשים למצוא עבודה מעניינת ומכניסה בתחום הכשרתם, גם בזמנים של משבר כלכלי כפי שחווינו לאחרונה.

 

10.  מה ניתן ללמוד במחלקה מעבר לתואר ראשון?

המחלקה מכשירה תלמידי מחקר לתארים שני (M.Sc.) ושלישי (PH.D.). תלמידים מצטיינים בתואר ראשון יכולים להתקבל ללימודי התואר השני במחלקה, בתום שנת הלימודים השלישית, במסגרת מסלול מהיר לתואר שני עם תזה - "מית"ר להנדסה" - מצטייני תואר ראשון להנדסה, מסלול שבו שנת הלימודים הרביעית לתואר ראשון, גם נחשבת לשנה ראשונה בלימודי התואר השני. במסגרת זו יכולים התלמידים לקבל מלגת לימודים ופטור מתשלום שכר לימוד ולהשתלב בעבודות המחקר של החוקרים-מנחים שלהם. קיים כמובן גם מסלול לימודים רגיל לתואר שני וכן מסלול לימודים ישיר לדוקטוראט. כיום המחלקה מציעה גם תואר שני במגמה של אבטחת המרחב המקוון שהוכן בהנחייה ובשיתוף גורמים בטחוניים.

 

11.  האם קיים ערוץ קבלה למי שאינם עומדים בתנאי הקבלה למחלקה?

מי שאינו עומד בתנאי הקבלה יכול לנסות לשפר ציונים פסיכומטריים ו/או ציוני בגרות. ניתן גם לנסות להתקבל ללימודי "שנה א' בהנדסה" שנערכים במסגרת מכללת ספיר או בקמפוס האוניברסיטה באילת. אפשרות נוספת היא ללמוד ביחידת המכינות של אוניברסיטת בן גוריון או כל אוניברסיטה אחרת.

 

12.  האם כל מי שלמד "שנה א' בהנדסה" במכללת ספיר או באילת יכול להתקבל למחלקה?

מי שלמד במסגרת תכניות אלה יכול להתקבל במידה וסיים את התוכנית הזו בציון גבוה המאפשר קבלה למחלקה. הקבלה למחלקה היא לשנה ב', אך מי שמתקבל נדרש להשלים קורסים משנה א' שלא ניתנים באותן מסגרות.   

 

13.  האם ניתן לשלב עבודה עם לימודים?

אנו לא מעודדים שילוב עבודה עם לימודים - לפחות לא בשנתיים הראשונות. בשנים אלה תכנית הלימודים מתפרסת על פני ארבעה ימי לימוד (לעיתים אף חמישה) והקורסים ניתנים בשעות שונות. יתרה מזאת, מעבר לנוכחות בקורסים מצפים מהתלמידים להקדיש שעות עבודה רבות ללימוד עצמי, להכנת עבודות/מטלות ולתרגול בכיתות המחשבים. עם זאת, תלמידים יכולים לעבוד באופן חלקי, כגון, במסגרת תוכנית פר"ח וכו'. בשנים המאוחרות יותר, התלמידים יכולים להקצות יותר זמן לעבודה, כמובן כל אחד לפי צרכיו מצד אחד וכישוריו מצד שני.

 

14.  האם ניתן ללמוד לתואר הראשון רק בשעות הערב?

לא. כאמור, הקורסים ניתנים במהלך השבוע בשעות הבוקר, הצהריים והערב.

 

15.  איזה ידע והכנה נדרשים לקראת הלימודים?

רצוי שהמועמדים יכירו יישומי מחשב בסיסיים (כגון תוכנות Office). ידע וניסיון בתכנות יכולים בהחלט לעזור אך אינם הכרחיים.

 

16.  אין לי 5 יחידות בגרות בפיסיקה. מה משמעות הדבר?

חסרי בגרות 5 יחידות בפיסיקה יידרשו ללמוד את הקורס מבוא לפיסיקה כתנאי להרשמה לקורס פיסיקה 1 שנלמד במסגרת הלימודים לתואר ראשון. אוניברסיטת בן גוריון מכירה בקורסי מבוא לפיסיקה הניתנים בכל המכינות האוניברסיטאות הקיימות בארץ (אך לא של מכללות). כמו כן, קיימת אפשרות ללמוד את הקורס מבוא לפיסיקה בקיץ במסגרת המכינה של אוניברסיטת בן גוריון. הרישום לקורס זה מתבצע באמצעות המכינה. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר המחלקה ובאתר המכינות