​​זוכה פרס מרצה חדשן לשנת תשפ"א 
פרופ' שרון פרדו
המחלקה לפוליטיקה וממשל
קורס "מבוא לדיפלומטיה בינלאומית"  
שינוי בהוראה- פודקאסטים כהערכה חלופית

הקורס מנתח את אופייה המשתנה של הדיפלומטיה – האופנים המשתנים שבהם מדינות ושחקנים בינלאומיים אחרים מתקשרים, נושאים ונותנים ופועלים האחד עם השני. בעשורים האחרונים עולמנו חווה שינויים דרמטיים וכמה מהיסודות המסורתיים של הדיפלומטיה איבדו מחשיבותם. הקורס מציע ניתוח של התפתחות הדיפלומטיה, הפוליטיקה והפרקטיקה הדיפלומטית.​

תיאור הבעיה בתהליך ההוראה-למידה בקורס שאותה ביקשתי לפתור-

במהלך המפגשים אני מנסה להתמודד כל העת עם האתגר להביא את הדיפלומטיה על שלל דוגמאותיה, ההיסטוריה שלה, הבסיסים התיאורטיים שלה, המדינות והארגונים הרלבנטיים, האירועים ההיסטוריים המרכזיים, אישים מרכזיים ויישויות דיפלומטיות אחרות לכיתה באופן המוחשי והמעניין ביותר. מאחר ואנו ממוקמים בבאר שבע, עד לשנת לימודים זו נתקלתי גם באתגר של אירוח דיפלומטים ישראלים וזרים במסגרת הקורס. 

מעל הכל, השנה ביקשתי לפתור שתי בעיות מרכזיות נוספות: הראשונה, הגברת מעורבות הסטודנטים בשיעורים והשנייה יצירת תהליך הערכה חלופי (למבחן או לעבודה המסכמת בסיום הקורס)  שיותיר חותם על הסטודנטים.

חברתי לרדיו אב"ג (BGU Radio) ובשיתוף עם מנהלו, ד"ר בוזי רביב, הצגתי חידוש משמעותי בקורס. הסטודנטים הכינו 16 הסכתים (פודקאסטים) בנושאים הרלבנטיים לקורס. בין הנושאים שנבחרו על-ידי הסטודנטים: דיפלומטיה בתנ"ך, ספורט ודיפלומטיה, קולנוע ודיפלומטיה, נשים בדיפלומטיה, דיפלומטיה פמניסטית, דיפלומטית הגירה, דיפלומטית סלבריטאים, דיפלומטיה של אסונות, הסכם השלום בין ישראל ומצרים, כדורגל ודיפלומטיה, דיפלומטית מים, דיפלומטיה ציונית, דיפלומטיה צבאית, ניצול החסינות הדיפלומטית לרעה, דיפלומטיה של מטיילים ודיפלומטיה כלכלית. 

ד"ר רביב הכשיר את הסטודנטים להכנת הסכתים במפגש ייחודי, ולאחר מכן התארח באופן שוטף בחלק מהמפגשים לשיחות, דיונים ועדכונים באשר לכתיבת ההסכתים ועריכתם. 

תחת הכותרת "מדברים דיפלומטיה" הסטודנטים, חקרו, כתבו, ערכו והקליטו הסכתים בני כ-45 דקות כל אחד, בנושאים הנזכרים לעיל הרלבנטיים והמעניינים לא רק מן הפן האקדמי אלא גם לציבור הרחב. 

ההסכתים כולם מועלים לאתר אינטרנט ייחודי הפתוח לציבור הרחב ואשר ישמש בעתיד גם כמקור אקדמי נוסף עבור סטודנטים וחוקרים בתחום. https://radio.bgu.ac.il/podcasts/diplomacybgu/

על-ידי המחקרים שביצעו הסטודנטים לקראת המצגות שהם קיימו בכיתה בהן הוצגו המבנים הראשוניים של ההסכת וההסכת המסכם בסיומו של הקורס, לצד אירוח מאסיבי של אורחות ואורחים מהארץ ומחו"ל, הודות לשימוש בפלטפורמת זום, הצלחתי מעל המצופה "להביא את הדיפלומטיה לכיתה" לאורך הקורס כולו. הצגנו אירועים, אישים, היסטוריה, מוסדות, מדינות וכדומה והבאתי בהצלחה רבה את לימודי הדיפלומטיה לכיתה באופן חקרני, מאתגר, מהנה, מעניין ומלמד. הודות לאורחים שהתארחו בקורס הסטודנטים ראיינו דיפלומטים ישראלים וזרים, עובדי מוסדות ושחקנים אחרים להסכתים שלהם שהועלו לאתר הייחודי ואלה "יבקרו" את כיתתי בעתיד על בסיס קבוע. 

לאורך הקורס כולו
היינו כולנו בתוך תהליך לימודי ומחקרי חדש, שונה, חוויותיי, מעניין ומאתגר. 

אבקש לסכם ולומר שזהו אמנם קורס שאני מלמד מזה מספר שנים, אבל השנה הודות לחידושים הטכנולוגיים ולשינויים שהוצגו בקורס בתמיכת היחידה לקידום איכות ההוראה והלמידה באב"ג היה זה הקורס המעניין, המלמד, החוויתי והמשמעותי ביותר שלימדתי באקדמיה מזה שנים רבות. 

ביקורת והערות לשיפור-

השינויים שהוטמעו בקורס דרשו ממני השקעת זמן ומחויבות עצומים, לצד קריאה בלתי פוסקת של התסריטים השונים ומתן הערות והארות לסטודנטים. 

בפניי ניצב עוד אתגר לא פשוט של ניקוד והערכת התסריטים וההסכתים ואני יודע שיהיה זה אתגר מורכב. 

העבודה המשותפת עם ד"ר בוזי רביב, הייתה חוויה מלמדת ומעניינת, אבל חובה עלינו להבין שמרצה הקורס איננו מנהל עוד את הקורס לבדו.