27 מרץ 2017

בימים אלה נערך תרגיל משולב של כוחות ביטחון אזוריים, שמטרתו לתת מענה ראשוני בעתות משבר עד להגעת כוחות חילוץ והצלה מקצועיים. התרגיל הוא חלק מפרויקט פיתוח ובניית יכולות אזוריות לניהול מענה מקומי לאסון Regional capacity building for disaster management (RegDis), והינו שיתוף פעולה בין המרכז לחקר המוכנות והמענה למצבי חירום ואסון שבאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מגן דוד אדום לישראל (מד"א), הסהר האדום הירדני ועמותה פלסטינית בשם גרינלנד סוסייטי מחברון.

כחלק מהפרויקט נבנו צוותי חירום מקומיים בקהילות שונות בירדן, ברשות הפלסטינית ובישראל, כך שכל צוות מורכב מ-15 מתנדבים מקרב הקהילה. הצוות מיועד לתת מענה ראשוני בעתות משבר, במיוחד באסון טבע גדול בו אנו צופים שכוחות החילוץ וההצלה המקצועיים יתעכבו ולא יגיעו באופן מידיי.

בתרגיל הנוכחי, שהתקיים בקיבוץ גשר שבעמק המעיינות, הצוותים סיימו הכשרה בת 100 שעות שכללה עזרה ראשונה, חילוץ והצלה, בטיחות וניהול אש, תמיכה פסיכוסוציאלית, ניהול מקלט וחוסן קהילתי. במתווה אסון, עם הגעת כוחות ההצלה המקצועיים, הצוותים יעברו לעבוד תחתם בהנחייתם.

בהמשך לתרגיל, נפגש בפעם החמישית בפרויקט זה פורום קבלת החלטות אסטרטגיות שכלל נציגים של משרד החוץ, משרד הבריאות, והגופים החברים בשותפות להפקת לקחים והתארגנות לתרגילים ולמפגשים הבאים.

פרופ' לימור אהרנסון-דניאל, סגנית הרקטור לקשרים אקדמיים בינלאומיים וראש המרכז לחקר המוכנות והמענה למצבי חירום ואסון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב שמובילה את הפרויקט יחד עם פרופ' אבישי גולדברג, המשנה לרקטור, אמרה בסיום התרגיל, "הפרויקט נתן לנו את ההזדמנות לקדם פעילות מצילת חיים יחד עם עמיתינו מהסהר האדום הירדני, ממגן-דוד אדום לישראל ומהעמותה הפלסטינית גרינלנד סוסייטי".

שיתוף הפעולה שהחל בהכשרת הפרמדיקים האקדמאים הירדנים הראשונים לפני כעשור, עבר דרך בניית צוותי חירום מקומיים בשלוש השנים האחרונות, מביט כעת לעתיד בתקווה להקמת תכנית לימודים אקדמית משותפת בניהול המענה למצבי חירום ואסון. שיתוף הפעולה ממומן על ידי האיחוד האירופי תחת Partnership for Peace (PFP)  ונתמך גם על ידי המשרד לשת"פ אזורי ומשרד החוץ.

pic1.png
 חברי הפורום לקבלת החלטות אסטרטגיות לפני התרגיל בקיבוץ גשר