03 אוק' 2017

NextechHeader4Site.JPG

זו השנה השנייה שבה נערך כנס NexTech בבאר-שבע, הכנס הבינלאומי לטכנולוגיות מתקדמות, ביוזמה ובשיתוף פעולה של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב עם חברת IsraelDefense​ פארק ההייטק גב-ים ועיריית באר-שבע . גם השנה, יוצגו בכנס מיטב החידושים, היוזמות וההמצאות בתחום הסייבר וטכנולוגיות המחר, המצויות בחזית העשייה המדעית.

NexTech הינו הכנס הבולט בתחומו בישראל שמרכז אליו את מובילי ובכירי תעשיית הסייבר הישראלית והעולמית ומיועד ליחידים, גופים מהאקדמיה ומהמגזר העסקי הלוקחים חלק בפיתוח הטכנולוגיות המתקדמות ביותר. בין דוברי הכנס השנה, יאיר לפיד, יו"ר מפלגת יש עתיד, אלי גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה, בוקי כרמלי, ראש הרשות הלאומית להגנת הסייבר, פרופ' דן בלומברג, סגן הנשיאה ודיקן מחקר ופיתוח באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובכירים נוספים ממובילי תעשיית ההייטק הישראלית, מדענים ידועי שם, יזמים וממציאים נוספים. כחלק בלתי נפרד מן הכנס, יוצגו מחקרים ופיתוחים טכנולוגיים מובילים בתחומי הרובוטיקה, הרכבים האוטונומיים והבינה המלאכותית עליהם אמונים חברי סגל אוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

​מאוניברסיטה יישאו דברים בכנס פרופ' דן בלומברג, סגן הנשיאה ודיקן מחקר ופיתוח, פרופ' קובי בורטמן, ראש מעבדת ניטור מערכות בריאות במחלקה להנדסת מכונות, ד"ר אילנה ניסקי, מרצה בכירה וראש המעבדה לרובוטיקה במחלקה להנדסה ביורפואית ודנה גביש-פרידמן, סמנכ"לית חדשנות ב-BGNegev, חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה.

בים החידושים הטכנולוגיים שיוצגו בתערוכה המרכזית בכנס יחשפו חוקרי האוניברסיטה כמה מפיתוחים המסקרנים ביותר עליהם הם עובדים, וביניהם פרופ' יעל אידן מהמחלקה להנדסה תעשייה וניהול, פרופ' אוהד בן שחר, ראש המחלקה להנדסת מחשבים, פרופ' הוגו גוטרמן מהמחלקה להנדסת חשמל ומחשבים, פרופ' אמיר שפירא מהמחלקה להנדסת מכונות ועמיר קולמן, מהמחלקה להנדסת חשמל ומחשבים.

חזית הטכנולוגיה האוטונומית

חלק מהפיתוחים המבטיחים בתחום נרקחים במעבדה של פרופ' הוגו גוטרמן מהמחלקה להנדסת חשמל ומחשבים, ונחשבים לפורצי דרך. בניהם ניתן למצוא את ה - HydroCamel, הרכב האוטונומי התת ימי הראשון המיוצר בישראל, כלי מחקרי יחיד מסוגו לתחום הרובוטיקה התת מיימית בארץ.

HydroCamel_Logo.jpg

רכבי ה AUV (Autonomous Underwater Vehicle) נמצאים בשימוש ברחבי העולם ומשמשים ככלי עזר למחקר מתחת למים, לפריסת כבלים ימיים ופיקוח, למטרות ביולוגיה ימית, מיפוי קרקעית הים, איסוף דגימות גאולוגיות, מיפוי של אתרים ארכיאולוגים, משימות צבאיות שונות ועוד. הדגם שיוצג בכנס, HydroCamel 2 , אורכו שני מטר וביכולתו להגיע עד 300 מטר מתחת לפני המים, הוא כיום הכלי הטוב ביותר בתחום המעוצב ומיוצר בישראל, ומשמש  לניסויים בים התיכון ובאילת כבר יותר משנתיים, עם יותר מ -250 שעות בים.

פיתוח נוסף בתחום הכלים האוטונומיים הוא הנהג האוטונומי, IVO, רובוט אשר ניתן להרכיבו בכל כלי רכב בתוך מספר דקות בודדות וביכולתו לבצע את פעולת הנהיגה במלואה במקום נהג אנושי. הרובוט מתחבר להגה ולדוושות הרכב ומפעיל את הרכב באופן עצמאי. ההיגוי הרכב מתבצע בעזרת חיישנים ומצלמות, דבר שחייב את צוות הפרויקט לפיתוחים חדשניים בתחום עיבוד התמונה ולכתיבת אלגוריתמים מורכבים לאיתור מכשולים ונתיבי נסיעה אופטימאליים.  בכנס ייחשף לראשונה אב הטיפוס הראשון של הנהג האוטונומי.

טכנולוגיה מניבה: חדשנות בתחום החקלאות

הביקוש הגבוה בחממות ברחבי העולם להפוך את העבודה לאוטומטית ופיחות הולך וגובר בזמינות של כוח עבודה מיומן אשר מקבל משימות חוזרות ונשנות, בתנאי האקלים הקשים של החממה, הביאו את פרופ' יעל אידן מהמחלקה להנדסה תעשייה וניהול, להמציא את ה- SWEEPER. "אמנות" הקציר האוטומטי נשארה, במהלך העשורים האחרונים, ללא שינוי משמעותי וכחלק מרצון לשנות את מצב זה, בוצע בפרויקט האיחוד האירופי, מחקר מקיף על רובוטיקה חקלאית. מבין ההמצאות, היה SWEEPER, רובוט קצירה לפלפל מתוק המשתמש בטכנולוגיה המתקדמת שפותחה ב -CROPS, ומטרתו להציג, לבדוק ולאמת פתרון קצירה רובוטי לפלפל מתוק, תחת תנאים אותנטיים. ישנו מגוון רחב של תחומים בהם : גננות, הנדסת גינון, ראיית מכונה, חישה, רובוטיקה, בקרה, מערכות חכמות, ארכיטקטורת תוכנה, אינטגרציה של מערכות וניהול גידולי החממה. הפרויקט מורכב מארגוני מחקר שונים, אינטגרטור מערכות ומגדלי פלפל מתוק מודרניים ולקחו בו חלק שישה שותפים, מארבע מדינות בעולם (הולנד, בלגיה, שבדיה וישראל).

פרופ' יעל אידן וצוות המחקר שלה

​מגדלים את דור העתיד של הטכנולוגיה

MISH MASH היא קבוצת רובוטיקה תחרותית הפועלת במרכז חוסידמן לנוער שוחר מדע​ שנפתח לפני כשנה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ונועד לחשוף בני נוער לתחומי המדע והטכנולוגיה. הקבוצה פועלת כחברה קטנה שמחולקת לצוותי עבודה הפועלים באופן עצמאי ומכילים צוותי תכנות, מכאניקה, שיווק, ועוד, כאשר הצוותים עובדים בניהם בשיתוף פעולה מלא. הקבוצה דורגו בקיץ האחרון במקום הראשון בארץ ואף נבחרה לייצג את ישראל באולימפיאדת הרובוטיקה הראשונה, ממנה חזרה לאחר שזכתה במקום ה- 4 מתוך 163 קבוצות מרחבי העולם.