מגמות לימודים

המגמה לגיאולוגיה דינמית​

כדור הארץ הוא כוכב לכת  סופר-דינמי שפני השטח שלו וגם חלקו הפנימי עברו שינוי בלתי פוסק מאז יצירתו מענן אפר וגז לפני 4.55 מיליארד שנה. מטרת  ה'מגמה לגיאולוגיה דינמית' היא לימוד  התהליכים המרתקים האחראים לשינוי מתמשך זה תוך שימת דגש על הבסיס הפיזיקלי והכימי להתרחשותו. הסטודנטים במגמה יכירו טווח רחב  של תהליכים בכדור הארץ: תהליכים ממושכים ארוכי-טווח כמו התרוממות וקריסת שרשראות הרים, טקטוניקת הלוחות  וגדילת היבשות, לצד אירועים מידיים קצרי-זמן כמו התפרצויות געשיות ורעידות אדמה שהתרומה המצטברת שלהם מזינה את התהליכים ארוכי הטווח.  תהליכים חד כווניים כמו הירידה ההדרגתית בייצור החום בכדור הארץ עם הזדקנותו והשלכותיה נלמדים ביחד עם תהליכים מעגליים כמו מיחזור הליתוספירה האוקיאנית. התלמידים במגמה מרחיבים את ידיעותיהם בתחומים הבאים: הבסיס הגיאופיזי לתהליכים בכדור הארץ העמוק, ההשלכות הטקטוניות של יצירת מגמות והתגבשותן  ושל התמרת סלעים והזיקה בין התפתחות הנוף לתהליכים מקומיים וגלובליים.


דגש מיוחד ניתן ללימוד ועבודה בשדה. לאחר רכישת  כישורי הבסיס למיפוי גיאולוגי בקורס  רחב יריעה בשדה ובכתה במהלך שנה ב', תלמידי המגמה ישתתפו בקורסי  שדה מתקדמים  העוסקים  (1) בהבנת יחסי-שדה ומיפוי באזורים בהם חשופים סלעי משקע לצד סלעי יסוד וסלעים מטמורפיים ו (2) בקשר בין תהליכי יצירת הנוף הנוכחי  לטקטוניקה צעירה. בוגרי המחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה הלומדים ב'מגמה לגיאולוגיה דינמית'  רוכשים כלים המאפשרים להם להשתלב במשרות שונות  בתעשיות כריית מחצבים ובחברות ייעוץ גיאולוגי והם מצוידים היטב למחקר לתארים מתקדמים.

​​ ​ ​ ​דרישות לתואר  (נכון לשנתון תש"פ)
​חובה במחלקה
וחובה ב​מגמה
​בחירה במגמה
​בחירה במחלקה
​בחירה חופשית
​סה"כ נקודות 
הדרושות לתואר
​99.5
9
​7.5
​6
​122



המגמה לגיאולוגיה סביבתית והידרוגיאולוגיה​

תכנית הלימודים במגמה זו כוללת מקצועות בעיקר בתחומים הבאים:
א. זיהום מים.
ב. זיהום אויר.
ג. זיהום ופגיעה בנוף.
ד. גיאוכימיה ושיטות אנליטיות.
ה. בעיות וחקר מי תהום.​
מטרת מגמה זו היא הכשרת בוגרים לעיסוקים בנושאי סביבה הקשורים לקרקע, מים, אויר ונוף. חשיבותו של תחום זה הולכת וגדלה במהירות, והביקוש לחוקרים בעלי ידע בתחום זה יגדל ללא ספק באופן משמעותי בשנים הקרובות. תכנית הלימודים במגמה זו כוללת תגבור משמעותי של מקצועות הקשורים לחקר מי התהום,  מתוך מגמה להכשיר בוגרים שיעסקו בבעיות הקשורות לניצול מי התהום וטיפול בבעיות זיהום מים​.



​​ ​ ​ ​​​ ​ ​ ​דרישות לתואר  (נכון לשנתון תש"פ)
​חובה במחלקה
וחובה במגמה
​בחירה במגמה
​בחירה במחלקה
​בחירה חופשית
​סה"כ נקודות
הדרושות לתואר
​103
​7.5
5.5
​6
​122


  • המגמה לגיאולוגיה הנדסית​

  • הלימודים במגמה זו מכשירים את הבוגרים לעסוק בפרויקטים הנדסיים הקשורים בהתערבות האדם בקרקע או בסלע. הידע הנרכש שייך בעיקרו למ​כניקת קרקע ומכניקת סלע ולצורך כך נדרשת מהתלמידים תכנית לימודים מוגברת יחסית במתמטיקה בצרוף מספר לימודי השלמה במדעי הההנדסה.
    בוגרים בעלי תואר ראשון במסלול זה יוכלו לנצל את  לימודיהם להשתלבות בפרויקטים הנדסיים מגוונים כגון: בניית מנהרות, מאגרים תת קרקעיים, מכרות, גלישות קרקע, בנית בנינים, גשרים, סכרים וכו'.​​



​דרישות לתואר (נכון לשנתון תש"פ​)
​חובה במחלקה
וחובה במגמה
​בחירה במגמה
​בחירה במחלקה
​בחירה חופשית
​סה"כ דרישות לתואר
​99.5
​11
​5.5
​6
​122



  • המגמה לגיאולוגיה וביולוגיה
    הדגש במגמה זו הוא על המקצועות הביולוגיים בתחום הסיסטמטיקה והאקולוגיה. לשלוב בין גיאולוגיה וביולוגיה חשיבות רבה לתחום הגיאובוטניקה, יחסי גומלין קרקע-צמח, ולהיבטים סביבתיים ופלאו-סביבתיים המצויים בתחומי החפיפה בין מדעי האדמה ומדעי החיים. מגמה זו מכשירה, בין השאר, אנשי מקצוע היכולים לשלב את כל ההיבטים הקשורים לשדה, הן של עולם הסלעים והמינרלים והן של עולם הצומח.
    ​בנוסף למקצועות הבסיסיים במדעי הטבע, המשותפים למחלקות למדעי החיים ולמדעי הגיאולוגיה והסביבה (מתמטיקה, פיסיקה וכימיה למקצועותיהם) יינתנו קורסים נבחרים בגיאולוגיה, מינרלוגיה ומקצועות שונים מתחום הביולוגיה והאקולוגיה. מספר המקומות במגמה זו מוגבל. ​

    תוכנית לימודים מומלצת לגיאולוגיה וביולוגיה.pdf


  • ​דרישות לתואר (נכון לשנתון תש"פ)
    ​חובה במחלקה
    וחובה במגמה
    ​בחירה במחלקה
    ​בחירה חופשית
    ​סה"כ דרישות לתואר
    106.5
    9.5
    ​6
    ​122



מסלול לתואר כפול במדעי הגיאולוגיה והסביבה ומדעי המחשב 

המחקר הגיאולוגי המתקדם מבוסס על מודלים חישובים ואנליטיים של תופעות פיזיקליות, בעוד חלק משמעותי מתחום החישוב מונע ע״י צרכי המדע והמדענים בייצור, עיבוד וניתוח נתונים. המסלול המשולב בגיאולוגיה ובמדעי המחשב מכשיר סטודנטים באופן עצמאי בשטחי הגיאולוגיה הקלאסית, הגיאופיזיקה והגיאוכימיה וכן בשטחי המתמטיקה, האלגוריתמיקה והחישוב. השילוב הייחודי בין שני תחומי ידע אלו פותח צוהר להבנה כמותית ויכולות מידול מתקדמות של תהליכים כימיים ופיזיקליים במדעי כדור הארץ וכוכבי הלכת וכן לתחום החישוב המדעי המונע מהצורך לתאר ולחשב באופן מדויק ויעיל תופעות ותהליכים גיאולוגים. הלימודים ימשכו 4 שנים. הקבלה למסלול תהיה הן ע"י המחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה והן ע"י המחלקה למדעי המחשב (לכל מחלקה לפי תנאי הקבלה שלה). 
הקורסים הנלמדים יהיו בהתאם לתכנית הלימודים המומלצת (ראה תכניות לימודים מומלצות בהמשך).



​דרישות לתואר (נכון לשנתון תש"פ)
​חובה במחלקה 
למדעי הגיאולוגיה ​והסביבה 

​חובה במחלקה
למד
עי המחשב 

​בחירה
במחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה 
ןבמחלקה למדעי המחשב

​סה"כ דרישות לתואר
71.25
84​24.75
180




מסלול לתואר כ​פול במדעי הגיאולוגיה והסביבה ומדעי החיים
הלימודים ימשכו 4 שנים. הקבלה למסלול תהיה הן ע"י המחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה והן ע"י המחלקה למדעי החיים (לכל מחלקה לפי תנאי הקבלה שלה). הקורסים הנלמדים יהיו בהתאם לתכנית הלימודים המומלצת (ראה תכניות לימודים מומלצות בהמשך).


רשימת מקצועות קורסי חובה במחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה.pdf

​דרישות לתואר (נכון לשנתון תש"פ)
​חובה ​במחלקה 
למדעי הגיאולוגיה הסביבה 

​חובה במחלקה
למדעי החיים

​בחירה
במחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה 
ובמחלקה למדעי החיים​
​בחירה חופשית

​סה"כ דרישות לתואר
76
67​31
​6
180

תואר כפול במדעי הגי​אולוגיה והסביבה והנדסת בניין
התואר הכפול המשותף למחלקה למדעי הגיאולוגיה והסביבה ולמחלקה להנדסת בניין נועד להכשיר מהנדסי סלע אשר יכולים להוביל פרויקטים של הנדסת תשתיות בישראל ובחו"ל. בשתי המחלקות קיימים מוקדי מצוינות ויכולות מחקר המקנים לאוניברסיטת בן גוריון יתרון משמעותי על פני כל מוסד אקדמי אחר בישראל לפיתוח התחום של הנדסת התשתית.
הנדסת תשתיות הנו תחום המתפתח בישראל במהירות רבה עם התפתחות התשתית הפיסית של המדינה הכוללת: פיתוח עורקי תחבורה ציבוריים (רכבת), פיתוח תשתיות אנרגיה (המרה, אחסון, והובלה), פיתוח תשתיות אזרחיות וכמובן פיתוח תשתיות מיגון ומקלוט. בכל התחומים הללו מתבצעת התערבות הנדסית בתת-הקרקע החל מהנחת צינורות גז רדודים בקרקע ועד מנהור עמוק בסלע.
הנדסת התשתית הוא תחום אינטרדיסציפלינרי מטבעו, המשלב מיומנויות מתחומי הנדסת הבניין, גיאוטכניקה, וגיאולוגיה הנדסית. בין הדגשים הייחודיים בתכנית הבנויים על שילוב זה יהיה התחום של סיכונים סיסמיים, הנדסה גיאוטכנית של רעידות אדמה, והנדסת מנהור.
תכנית הלימודים לתואר הכפול מוגדרת כתכנית מצטיינים ולכן דרישות הקבלה גבוהות יחסית לחתכי הקבלה בכל מחלקה בנפרד. משך הלימודים התקני הוא תשעה סמסטרים. במקרים מסוימים תתכן הארכה של שני סמסטרים. תכנית הלימודים כוללת את תכני החובה של שתי המחלקות. סה"כ נקודות זכות שיש להשלים במסגרת התואר הכפול הוא 210 נק"ז.
למרות ששתי המחלקות עושות מאמצים עליונים למניעת התנגשויות במערכת הלימודים על הנרשמים לתכנית זו להביא בחשבון שייתכנו מקרים נדירים בהם עלולות להיות התנגשויות בחלק משעות השיעור/תרגיל/מעבדה. כמו כן, כיוון שבתכנית זו נלמדים תכני החובה בשתי המחלקות, על הנרשמים לתכנית לתואר כפול להביא בחשבון שמילוי כל הדרישות לתואר מחייב השתתפות פעילה בסיורים כולל חשיפה לתנאי אקלים קשים ומסלולי הליכה בדרגת קושי בינונית. 
​דרישות לתואר (נכון לשנתון תש"פ)
​חובה ​במחלקה 
למדעי הגיאולוגיה הסביבה 

​חובה במחלקה 
להנדסת בניין

​בחירה במחלקה 
למדעי הגיאולוגיה
והסביבה 

​בחירה בהנדסת מבנים

​בחירה חופשית
(הנדסת בניין)

​סה"כ דרישות לתואר
77
115
6.5
​7.5
4
210

  • תכנית לימודים במסלול מחלקה ראשית עם חטיבה.
  • השילובים האפשריים הם בין מחלקות הפקולטה למדעי הטבע ומחלקות הפקולטה למדעי הרוח והחברה (בהן קיימת תכנית לימודים של מחלקה ראשית, חטיבה), וכן עם המחלקה לניהול בפקולטה לניהול (בה קיימת תכנית לימודים בחטיבה בלבד).
להלן עקרונות התכנית:​
1.  תכנית הלימודים הכוללת תהיה בהיקף של 120-124 נק"ז, ותימשך 3 שנים במידת האפשר.
עקב התנגשויות בין קורסי חובה הניתנים במחלקות השונות, הלימודים יכולים להתארך.
2.  תכנית הלימודים במדעי הגיאולוגיה והסביבה כמחלקה ראשית היא בהיקף של 93 נק"ז.
3.  תכניות הלימודים במדעי הגיאולוגיה והסביבה כחטיבה בהיקף של 28 נק"ז.
4.  דרישות הקבלה במסלול זה הינן זהות לדרישות הקבלה למסלול החד מחלקתי במחלקה הרלוונטית.
5.  קבלה ללימודים במסלול זה מחייבת קבלה הן למחלקה ראשית והן לחטיבה. לא ניתן להירשם ולהתקבל רק לאחת מהן.
6.  התואר שיוענק למסיימי התכנית הינו "בוגר": B.Sc. או B.A. ע"פ התואר המוענק במחלקה הראשית.
7. תכנית לימודים במחלקה ראשית תאפשר למסיימים המשך לימודים לתואר שני באותה מחלקה ללא דרישה להשלמות. תכנית לימודים בחטיבה תחייב השלמות לצורך המשך לימודים וקבלה לתואר שני.