11 מרץ 2019

​​​

בטקס שנערך במוזיאון תל אביב לאמנות אמש (10 במרץ) הוענק לעומר בשה פרס על סך 4,000 דולר בגין הצטיינותו והישגיו בתחום המחקר הביו-רפואי

עומר בשה​, דוקטורנט מהפקולטה למדעי הבריאות, זכה בפרס רפפורט היוקרתי למצוינות בתחום המחקר הביו-רפואי לשנת 2019. הפרס על סך 4,000 דולר הוענק לו ולארבעה סטודנטים ישראליים מצטיינים לתואר שלישי שהשיגו הישגים משמעותיים בתחומי מחקרם.

בשה התחיל את דרכו באוניברסיטה בתואר ראשון במדעי המחשב וממנו המשיך לתואר שני בביולוגיה חישובית במחלקה לביוכימיה קלינית ולאחר מכן למסלול הדוקטורט בהנחיית פרופ' אסתי יגר-לוטם ופרופ' אוהד בירק.

עומר בשה | צילום: בועז ארד
עומר בשה | צילום: בועז ארד​

ברחבי העולם מושקעים משאבים רבים בזיהוי ואפיון גנים, חלבונים, רקמות והקשרים שונים באמצעות שימוש במגוון רחב של גישות ניסוייות. אלה מהווים נקודת מוצא לזיהוי מנגנונים המעורבים במצבים בריאים ובמצבי מחלה. ידע עשיר זה דורש פיתוח שיטות אינטגרטיביות על מנת לאפשר הבנה מעמיקה של הרקמות וההקשרים החשובים בהבנת השינויים הגורמים למחלה.

מחקרו מתמקד בחקר רשתות ביולוגיות בכלל ובפרט בחשיפת מסלולים ביולוגיים המקשרים בין שינויים בגנים (גנוטיפ) להתבטאות התופעות כמחלות גנטיות (פנוטיפ). "במחקרי פיתחתי שיטות אינטגרטיביות ונגישות כמו כלים אינטרנטיים המאפשרות חיזוי מסלולים מולקולריים המחברים בין גנוטיפ לפנוטיפ, יצירת רשתות אינטראקציה בין חלבונים המתאימים להקשרים ספציפיים, בדיקת אינטראקציות בין חלבונים והאם הן משתנות בין רקמות" אומר בשה, "שיטות אלו מאפשרות לנו לזהות תהליכים או פנוטיפים ספציפיים לרקמות או הקשרים מכמויות מידע עצומות הזמינות כיום".

פרס ​רפפורט הוא יוזמה פרי קרן ברוך ורות רפפורט ז"ל, המשמשת זרוע לפעילות פילנתרופית לאור חזון הזוג. הפרס מוענק בשלושה תחומים: אמנות, מחקר ביו-רפואי ועשייה נשית פורצת דרך בחברה הישראלית. מעבר לפרס הקרן תומכת במחקר ביו-רפואי, במוזיאון תל אביב לאמנות, בתזמורת הפילהרמונית הישראלית ובמוסדות תרבות רבים. בין היתר, בסיוע הקרן נפתח בית החולים לילדים הגדול והחדיש ביותר בצפון הארץ ע"ש רות רפפורט במסגרת המרכז הרפואי רמב"ם. ​

בנוסף לפרס רפפורט, בשה זכה גם בפרס רקטור האוניברסיטה, פרס דיקן הפקולטה למדעי הבריאות, פעמיים בפרס מצוינות במחקר ביו-רפואי, בפרס ע"ש פרופ' יעקב טל ובמלגת נגב-פארן.