26 מרץ 2015
Atom Chip

קבוצת השבב האטומי באוניברסיטת בן-גוריון שבנגב, בראשותו של פרופ' רון פולמן, זכתה במענק DIP היוקרתי לשנה זו. זו הפעם השניה שהקבוצה זוכה במענק זה. השותף הגרמני הוא פרופ' פרדיננד שמידט-קלר מאוניברסיטת מיינז. ביחד עם השותף הגרמני המענק לקבוצה עומד על סך 1.6 מיליון יורו.

קבוצת השבב האטומי, עוסקת בתכנון וייצור שבב, שבניגוד לשבבי אלקטרוניקה קיימים, יפעל על פי החוקים של תורת הקוונטים. על מנת להשיג זאת, החליפה הקבוצה את האלקטרונים שבשבבים הרגילים באטומים שנעים בצינורות מגנטיים בלתי נראים כמה מיקרו-מטרים מעל למשטח השבב. העובדה שהאטומים אינם נוגעים בשבב מאפשרת להם להיות מבודדים מהסביבה ועל כן מתאפשרת ההתנהגות הקוונטית. תורת הקוונטים מאפשרת דברים מאוד ייחודיים כגון שחלקיק יהיה במספר מקומות שונים בו-זמנית, ועל כן, למשל, יכול המחשב הקוונטי לפעול הרבה יותר מהר ממחשב רגיל. השבבים הייחודיים הללו יכולים לשמש למגוון של טכנולוגיות: משעונים אטומיים מאוד מדויקים, דרך חיישנים מגנטיים ומערכות ניווט אינרציאליות, ועד תקשורת חסינה.

מעבר לאופציות הטכנולוגיות, השבב האטומי מאפשר לבצע ניסויים מדויקים יותר כדי להבין את יסודות תורת הקוונטים, לחקור כוחות יחודיים (כגון כוח קזימיר-פולדר שבין חלקיק למשטח) ואף לחפש כוחות שעדיין לא התגלו, כגון הכוח החמישי קצר הטווח שיש שמאמינים בקיומו. ייתכן ושבב אטומי מדויק גם יוכל לעזור בחיפושים המתרחבים והולכים אחרי גלי גרביטציה, וכן אחרי המסה האפלה והאנרגיה האפלה שמהווים את עיקר הייקום.
תכנית המחקר החדשה (המתפרסת על פני 5 שנים) מתמקדת בהמשך הפיתוח של המערכת.

עוד לוקחים חלק בפרויקט פרופ' יהודה בנד ופרופ' ברוך הורוביץ (אוניברסיטת בן-גוריון), פרופ' אלכס רצגר (עברית), פרופ' קרסטן הנקל (פוטסדם), פרופ' דמיטרי בודקר (מיינז) ופרופ' פרנצ'סקו אינטראוויה (ברלין).