17 ינו' 2018

קבוצת מחקר בהובלת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב מציגה את ממצאיה אודות אזור הר הנגב בתערוכה בפרלמנט האירופי במסגרת פרויקט Ecopotential. התערוכה עוסקת בתצפיות בכדור הארץ ככלי לשמירה על נופים טבעיים, והר הנגב מופיע בה לצד 26 חבלי ארץ מוגנים נוספים ברחבי העולם.

Ecopotential הינו פרויקט רחב היקף במימון תכנית המחקר והחדשנות H2020 של האיחוד האירופי. הפרויקט עוסק באזורים מוגנים בינלאומיים כגון שמורות טבע, גנים לאומיים, ואתרי מורשת. מטרתו לשפר את הפוטנציאל של המערכת האקולוגית באמצעות מגוון צורות תצפית על כדור הארץ. בפרויקט לוקחות חלק 47 קבוצות מחקר, בהן קבוצה ישראלית אותה מרכז פרופ' ארנון קרניאלי מהמכונים לחקר המדבר ע"ש יעקב בלאושטיין באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. הקבוצה הישראלית שמורכבת מנציגי אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, הטכניון ורשות הטבע והגנים, מתמקדת בהר הנגב כאזור מחקרי המאפיין אזור צחיח.

המחקר בפרויקט משלב ניתוחים במספר שיטות בהן חישה מרחוק, מדידות שטח, ניתוח נתונים, מודלים של תפקוד המערכת האקולוגית הנוכחית והעתידית, ושרותי המערכת לבני האדם וליצורים חיים אחרים. Ecopotential בוחן את יחסי הגומלין בין תתי המערכות הגאוספרית והביוספרית בסקאלות מרחביות שונות – מהמקומית ועד היבשתית, ובמונחי זמן שונים – עבר, הווה ועתיד.

בתערוכה יוחד מקום עבור כל אזור ואזור הנחקר בפרויקט, והוצגו בה פעילויות המחקר לצד תצלומי לוויין ותצפיות שבוצעו על ידי השותפים בפרויקט באזורים הנופיים מהיפים בעולם. בעבודתם מיפו החוקרים את האתגרים האקולוגיים האופייניים לכל אזור והציעו להם מענה אפשרי. כך למשל, במטרה לשמור על ערכי הטבע ולספק תובנות למקבלי ההחלטות בהקשר לפיתוח עתידי של אזור הנגב, המחקר על האזור עוסק ביחסי הגומלין בין סוגי הישובים השונים לסביבתם. בשטח הנגב מצויים שמורות טבע, גנים לאומיים, ודרך הבשמים שנכללת באתרי המורשת של אונסקו, לצד מספר יישובי קבע, חוות בודדים, ישובים בדואים, ומתקנים צבאיים וממשלתיים שונים.