מכון הקשרים לחקר הספרות והתרבות היהודית והישראלית
המכון הוקם בשנת 2001 על ידי פרופ' יגאל שוורץ בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון. המכון שם לו למטרה לבחון ולקדם את הקשרים בין הקהילה הישראלית לבין התרבות שלה, בין התוכן היהודי ארוך-השנים לחיים בני זמננו. המחקר מבקר לטפח חוקרים צעירים, שיעבדו באופן חלוצי ופורץ דרך, יחתרו למצוינות אקדמית וישמרו על הערנות הקהילתית, על המחויבות החברתית לסביבתם ועל הרגישות כלפיה. מדובר, למעשה, במכון אשר מפעיל אינספור פרויקטים הנכפפים לשיטות המחקר של יוצריהם, ומתאפשרים הודות לתמיכה נדיבה של קרן קיסריה ע"ש בנימין אדמונד דה-רוטשילד.

מרכז משה דוד גאון לתרבות הלאדינו
משה דוד גאון היה מחלוצי חוקרי תרבות הלאדינו בישראל ופעל רבות במחקר וביצירה מתוך אהבה לתחומו. המרכז שעל שמו הוקם בשנת 2004 על ידי בנימין גאון ז"ל, במטרה לטפח ולפרסם את תרבות היהודים יוצאי ספרד. המרכז פועל לקידום וביצוע מחקרים בתחום זה בשיתוף פעולה עם מרכזים עולמיים בעלי מטרה דומה. כמו כן, המרכז מפעיל מועדון שוחרי לאדינו בשם "סלון גאון" לאוהבי התחום, מטפח את הוראת הלאדינו באוניברסיטה, מפעיל כתב עת מטעמו ומקיים מופעים ספרותיים ואומנותיים בכל תחומי הכתיבה והנגינה הרלוונטיים לשימור תרבות יהודי ספרד.

המעבדה הספרותית​

המעבדה הספרותית החלה לפעול בשנת הלימודים 2019-2020 במסגרת המחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. המעבדה, ראשונה מסוגה בישראל, משמשת חממה למחקר חישובי שיטתי בספרות עברית ובתחומים משיקים. היא משלבת פרספקטיבות חדשות עם גישות מסורתיות, ונשענת על עבודת צוות של חוקרים/ות ותלמידים/ות ממגוון דיסציפלינות מן הפקולטה למדעי הרוח והחברה, ומהאוניברסיטה כולה.

בראש המעבדה עומ​ד ד"ר איתי מרינברג-מיליקובסקי, חוקר ספרות עברית ומומחה למדעי הרוח הדיגיטליים.


 

בגאווה ומתוך אהבה איתנה לתחום הספרות והתרבות הישראלית, אנו גאים לפתוח עוד שנה של פעילות, מחקר ויצירה במסגרת המכונים והמרכזים השונים הפועלים בשיתוף עם האוניברסיטה.