02 יול' 2018

ביום ראשון, 24.6.2018, התקיים טקס הענקת תעודות לזוכי התחרות הארצית של עבודות גמר בנושאי סביבה וקיימות לשנת תשע"ח

זו השנה השישית בה נערכת התחרות הארצית של עבודות גמר בנושאי סביבה וקיימות בקרב תלמידי תיכון ביוזמת ועדת חינוך וקהילה של קמפוס ירוק. התחרות נערכה בשיתוף משרד החינוך אשר יוצג על ידי הגברת סמיה אבו חייט, מפמ"רית לימודי הסביבה ד"ר אירית שדה-מפמר"ית ביולוגיה ובחסות המשרד להגנת הסביבה שיוצג על ידי הגברת רויטל ריקלין, ראש ענף חינוך וקהילה במחוז דרום.

לתחרות הוגשו עבודות מבתי ספר תיכוניים הפזורים מדן ועד אילת, לשלב הסופי הגיעו כעשרים ושתיים עבודות. עדי ממן מאולפנת כפר פינס הוכרזה על ידי "קמפוס ירוק" באוניברסיטת בן-גוריון בנגב כזוכה בפרס הראשון בתחרות של עבודות גמר בנושא סביבה וקיימות לשנת תשע"ח. העבודה נערכה בהנחיית גברת סיגל לוצקי ובליווי הגברת מיכל כינרתי.

פרופ' ירון זיו , עדי ממן, סמייה אבו חייט, פרופ' אורית בן צבי אסרף

טקס הענקת הפרסים התקיים כחלק מכנס ההצדעה השנתי למדריכי הגופים הירוקים אשר נערך זו השנה התשיעית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בארגונו של פרופ' ירון זיו התלמידים, המורים ומנחיהם, הוזמנו על ידי יו"ר ועדת חינוך וקהילה, פרופ' אורית בן –צבי אסרף ורכז חינוך ועדת וקהילה, מר דור פרידמן לקחת חלק בכנס בו נערכו הרצאות בנושאי שמירת טבע מוכוונות מדע וחשפו אותם לחזית המחקר האקדמי.

עבודתה של עדי ממן בנושא "השפעת ההזנה ברימות הגדלות על מצע מועשר באצת ננוכלורופסיס על  גידול  דג הקרפיון המצוי " זיכתה אותה בפרס ראשון, מענק כספי ומלגת לימודים לשנה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

העבודה מבקשת לבחון פיתרונות הזנה חדשנים לדגי מאכל אשר יהוו תחליף לקמח הדגים הנפוץ בשימוש כיום. במסגרת זו, נעשה שימוש ברימות זבוב החייל השחור כמקור חלבון חלופי וכן נבדקה לראשונה האפשרות להעשיר את הרימה בחומרי תזונה ומקור צמחי, האצה הירוקית , ננוכלורופסיס. איתור של מקורות חלבון חליפיים מבוססי חרקים ממקור צמחי הוא בעל חשיבות עליונה להקלה על לחצי הדיג בעולם תוך שיפור של איכות במערכות האקולוגיות הימיות.

השנה הוגשו 22 עבודות אל התחרות מעשרה בתי ספר ומוסדות חינוך ברחבי הארץ. זוהי עלייה של כ-47% במספר העבודות שהוגשו ביחס לשנת תשע"ז (15 עבודות).

פרופ' ירון זיו, פרופ' אורית בן צבי אסרף, ד"ר אירית שדה, עילי לסלו, נועם קוז'יק, הראל זוט בן שבת, תהילה נגוסה, תום חנון, עדי ממן, סמייה אבו חייט, רויטל ריקלין, דור פרידמן (בתווך)

ארבע עבודות הוגשו מאולפנת כפר פינס, עבודות נוספות הוגשו מבתי הספר כפר גלים, תיכון ע"ש רבין, אילת, מבואות עירון ובית הספר גוונים, 3 עבודות כל אחד. בתי הספר שהגישו את העבודות נפרשו מאזור חיפה בצפון ועד אילת בדרום, ומספר העבודות המרבי הוגש מאזור המועצה האזורית מנשה.

השנה הוגשו עבודות ממגוון רחב של נושאים, כמו: חקלאות, חקלאות ימית, כימיה, איכות מים, פיסיקה, אקולוגיה, מדעי החברה ועוד. הוחלט להעניק 3 פרסים גדולים לשלוש העבודות שדורגו במקומות הראשונים. בנוסף, הוחלט להעניק מענק צנוע בעבור העפלה לגמר ל-7 עבודות נוספות שדורגו בעשירייה הראשונה.

להלן טבלה המרכזת את חלוקת הפרסים:

שם מגישבית הספרנושא העבודהזכיה
עדי ממןאולפנת כפר פינסהשפעת ההזנה ברימות הגדלות על מצע מועשר באצת ננוכלורופסיס על  גידול  דג הקרפיון המצויפרס ראשון מענק כספי ומלגת לימודים
הראל בן שבתמבואות עירוןהשפעות תנאי עקה תאורתיים על עידוד ייצור הפיגמנט Fucoxanthin באצה  Isochrysis galbanaפרס שני מענק כספי
שלו אדלמןתיכון ע"ש רבין, אילתהשפעת תיירות על האקולוגיה של חולון ים-סוף (Ocypode saratan)פרס שלישי מענק כספי
יובל אברג'ילתיכון ע"ש רבין, אילתהשפעה אנתרופוגנית על רביית  דפדוף הפסים (Abudefduf vaigiensis)תעודת הערכה ומענק כספי
נויה בן הרושתיכון ע"ש רבין, אילתשרידת בלוטן ענק (Tetraclita squamosa rufotincta)                             בנוכחות מטייליםתעודת הערכה ומענק כספי
תהילה נגוסהאולפנת כפר פינסהשפעת האור על כושר הרבייה של הצרעה הטפילה Anagyrus pseudococciתעודת הערכה ומענק כספי
אוריאל רפאליתיכון גווניםבחינה של השפעת רמת הדישון הזרחני והוספת מיקוריזה על גידול שום הגינהתעודת הערכה ומענק כספי
עילי לסלואור תורה אריאלפעילות אנטיפטרייתית של תמצית קליפת ועלי רימונים נגד פטריות מיקוטוקסיגניות מסוג Aspergillusתעודת הערכה ומענק כספי
תום חנוןתיכון גווניםהשפעה של הוספת תכשיר הדברה ביולוגי אנטי חיידקי, על מניעה של מחלת הארוויניה, ועל גידול של בת קאלה אתיופיתתעודת הערכה ומענק כספי
נעם קוזיקמבואות עירוןThe effect of salinity on the growth rate and protein content of Spirulina Platensisתעודת הערכה ומענק כספי