08 פבר' 2012

מדובר בחיסכון של כ-200 קוב מים, שהם כ-2500 ש"ח בשנה

באוניברסיטת בן-גוריון פותחה שיטה למחזור מי מעבדות הננו-פבריקציה של המוסד, תוך שימוש במי הקירור של המעבדות להשקיית גינה שהוקמה במקום לשם כך. הפרויקט הוא פרי יוזמה משותפת של מנהל המחלקה לארגון ושיטות באוניברסיטת בן-גוריון, איתן אדמון, וגיל קרנר ויהודית רייזנר מהמרכז לננו-פבריקציה במוסד האקדמי.

הפרויקט מומן ונערך באמצעות מיזם "קמפוס ירוק" של האוניברסיטה הפועל מזה 3 שנים לצמצום צריכת האנרגיה והמשאבים, למתן פתרונות חדשים וטכנולוגיים למחזור, לעידוד המחקר וההוראה בתחומי הסביבה ולהגברת המודעות וביצוע פעולות בקהילה ובנגב בתחום.

הננו-פבריקציה הינה טכנולוגיה שבאמצעותה מיוצרים התקנים בסקלה ננומטרית למגוון שימושים, כגון ייצור שבבי סיליקון. כחלק מהתהליכים במעבדה, מתבצע קירור של חומרים באמצעות צינורות מים, העוברים שלושה תהליכי סינון ולאחר מכן נשפכים אל ביב השופכין. המים הנקיים נאגרים במיכל המיועד לשם כך, אשר מוצב מאחורי הבנין ומוזרמים לגינה באמצעות משאבה. הגינה אליה יוזרמו המים נמצאת בשטח האוניברסיטה.

לדברי אדמון  "כל יום אמורים להיחסך יותר מ- 0.5 קוב מים. בחישוב שנתי מדובר בחיסכון של כ-200 קוב מים. מכאן שהחיסכון השנתי נאמד בכ-2500 שקלים. מבחינה כלכלית, תוך פחות משלוש שנים ההשקעה תחזיר את עצמה, כאשר 'ההחזר הסביבתי' מורגש באופן מיידי.
המים הממוחזרים משמשים להשקיית דשא וגן עצי הפרי שנחנך.".

אדמון מדגיש שלפרויקט הזה, שבפועל משיב לטבע את המים, שותפים רבים מאגף לוגיסטיקה. הוא מבקש לציין במיוחד את פרופ' דן בלומברג – יו"ר המועצה הירוקה בקמפוס והמשנה לסגן הנשיאה ודיקן למו"פ באוניברסיטה, שסייע מאד בתמיכה ובקידומו.

בטקס חנוכת הגינה המושקה בשיטה החדשנית, שהתקיים היום (יום רביעי, ה-8 בפברואר), טו בשבט, מסר סגן הנשיאה ומנכ"ל האוניברסיטה, דוד ברקת, כי הכוונה היא ליישם שיטות חדשניות שנועדו לחסוך במשאבים באזורים נוספים ברחבי הקמפוס, ובהם מרכז האנרגיה.

08-02-2012_045 (3) (2).jpg

08-02-2012_039 (2) (2).jpg

שותלים תאנה שתושקה במי מעבדה ממוחזרים.
בתמונות: סגן הנשיאה ומנכ"ל האוניברסיטה, דוד ברקת, איתן אדמון ופרופ' דן בלומברג.
צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון.