12 פבר' 2017
לא מעט מחקרים דיווחו על קשר ישיר בין גיל אם מבוגר לבין סיבוכי היריון. יחד עם זאת לגבי הקשר שבין גיל האב וסיבוכי היריון רב הנסתר מהגלוי. מחקר חדש שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב בשיתוף בית החולים האוניברסיטאי סורוקה בבאר-שבע, הוצג בכנס המרכזי לרפואת אם-עובר, שהתקיים בימים אלה בלאס וגאס, ארה"ב.

צוות המחקר כלל את הסטודנטית לבריאות הציבור אלכס ברגר-פולנסקי, בהנחיית ד"ר ניהיא דאוד, פרופ' שוהם-ורדי, פרופ' נטליה בילנקו מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ופרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בבית החולים האוניברסיטאי סורוקה. המחקר כלל נתונים של יולדות בדואיות שרואיינו וילדו במרכז הרפואי סורוקה עד סוף שנת 2014.

המחקר בחן קשר בין גיל האב לבין תוצאות לידה שליליות, שהוגדרו כנוכחות של לפחות אחד מן הבאים:

• לידה מוקדמת (פחות מ-37 שבועות)
• משקל לידה נמוך (פחות מ-2,500 גרם)
• קטן לגיל ההריון (פחות מאחוזון ה-10 לגיל ההריון)
• ציון אפגר פחות מ-7 דקה אחרי הלידה

בנוסף, נעשה שימוש במודלים רב-משתניים כדי לתקנן למשתנים העלולים להסביר את הקשר בין סוג הנישואים לתוצאות לידה.

9,759 תינוקות נולדו לזוגות באוכלוסייה מסורתית זו בתקופת המחקר; 85.9% מסך כל האבות היו בני 40 שנה, 11.1% היו בני 41-50 שנה, ו-3.0% היו בני 51 שנה או יותר. שיעורים גבוהים יותר של תוצאות לידה שליליות נצפו בקבוצות הגיל המבוגר יותר (שיעורים של 17.5%, 19.0%, ו-20.5% לכל קבוצה, בהתאמה).

גם בתקנון לגיל האם, מספר לידות, וגורמים חברתיים ומיילדותיים, גיל אב מבוגר היה גורם סיכון מובהק ועצמאי לתוצאות לידה שליליות (adjusted OR=1.44, 95%CI=1.14-1.81, p=0.002 לקבוצת גיל 41-50;  adjusted OR=1.76, 95%CI=1.12-2.77, p=0.014 לקבוצת גיל ≤51, עם קבוצת גיל ≥40 כקבוצת ההשוואה).

מסכם פרופ' שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' במרכז הרפואי סורוקה: "תוצאות מחקר זה מראות כי גיל אב מבוגר יותר מהווה גורם סיכון עצמאי לתוצאות לידה שליליות, אפילו בתקנון לגיל האם וגורמים חברתיים ומיילדותיים אחרים של תוצאות לידה שליליות. לאור העובדה שכיום נותנים חשיבות מרכזית רק לגיל האישה, ייתכן ובהחלט קיים צורך לתת דגש גם על הקשר בין גיל האב לתוצאות לידה שליליות".