02 אפר' 2014
אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ושותפיה פועלים ליצור צוותי חירום קהילתיים בישראל, ירדן והרשות הפלשתינאית

בימים אלה הושק פרויקט חדש המיועד לקדם מוכנות קהילתית ומענה לאסונות באמצעות הקמת צוותי חירום קהילתיים (צח"קים). פרויקט הצח"ק כולל שותפים מישראל – אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ומגן דוד אדום, מירדן – הסהר האדום הירדני, ומהרשות הפלשתינית – עמותת גרין לנד לפיתוח בריאות. הצח"קים יפותחו, יוכשרו ויתורגלו במשותף ב-12 קהילות בשלושת הישויות, וכך יקדמו מענה יעיל יותר לכל אסון פוטנציאלי.

"מאחר ומצבי חירום מאופיינים במחסור במשאבים, יש לפתח מענה מקומי וחוצה-גבולות על מנת להפחית תחלואה ותמותה בעקבות האסון. שיתוף פעולה אזורי הוכח כמרכיב היעיל ביותר של המענה לאסון, מאחר ומסגרת הזמן לתגבור המשאבים המקומיים הינו חיוני להצלת חיי אדם. הפרויקט המוצע שואף לפתח שיתוף פעולה אזורי באמצעות הקמת והעצמת המענה המקומי לאסונות במזרח התיכון", מסבירה מרכזת הפרויקט, ד"ר ברוריה עדיני, חברת סגל במחלקה לרפואת חירום באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

לדבריה, הפרויקט החדש צמח בהמשך לפרויקט קודם בן שלוש שנים שהתמקד בשיתוף פעולה ירדני-ישראלי לגיבוש מענה אזורי משותף לאסונות טבע, אשר הושלם בנובמבר 2012. "ההישגים העיקריים של שיתוף פעולה זה היו 14 סטודנטים ירדנים, בוגרי תואר ראשון ברפואת חירום מאוניברסיטת בן-גוריון, נהלי הפעלה משותפים לישראל ולירדן למענה מתואם לאסונות טבע וקבוצה של מגיבים ראשונים ומתנדבים ירדנים וישראלים שהוכשרו ותורגלו יחדיו, למתן מענה יעיל לאסונות", היא הוסיפה. עדיני תרכז גם את הפרויקט החדש.

מטרות הפרויקט
הפרויקט מיועד לפתח יכולת וחוסן של קהילות מבודדות בירדן, הרשות הפלשתינאית וישראל להתמודד עם אסונות, לרבות שיתוף פעולה חוצה-גבולות במענה לאסון.

מטרות ספציפיות של הפרויקט הינן:
1. להקים צוותי חירום ישוביים בקהילות פריפריות בירדן, הרשות הפלשתינאית וישראל להתמודדות עם אסונות, לרבות שיתוף פעולה חוצה-גבולות במענה לאירועים.
2. לפתח נהלי עבודה משותפים לשיתוף פעולה חוצה-גבולות בין הקהילות של שלושת הישויות בעת אסון.
3. ליצור ידע מצטבר שיוביל ל-best practices משותפים לניהול אירועי חירום ולעצב פלטפורמה לשיתוף פעולה ועבודה מתואמת ואינטגרטיבית.
4. להגביר את חוסן הקהילות הפריפריות להתמודדות עם אסונות.
5. לשמר ולהרחיב את פעילות ועדת ההיגוי ([Development Strategy Forums [DSFs) הכוללת בעלי תפקידים בכירים מתחום ניהול אירועי חירום בשלושת הישויות.

מרכיבים עיקריים של הפרויקט

הפרויקט מתוכנן לתקופה של שלוש שנים, בחלוקה הבאה:

1. שנה ראשונה –פיתוח תפיסת הפעלה ונהלים של צוותי החירום הישוביים וכן גיבוש מסמכי יסוד בתחום ההכשרה; בנוסף, הכשרת 30 מדריכים משלושת הישויות (10 מכל מדינה).
2. שנה שניה –הקמת והכשרת צוותי החירום הישוביים – לפחות 60 מודרכים בכל אחת מהישויות.
3. שנה שלישית – עריכת תרגילים מקומיים, לאומיים וחוצי-גבולות על מנת לבנות ולהעצים ידע ומיומנויות במענה מתואם לאסון.

בתקופת הפרויקט, תיערכנה הערכות שנתיות של רמת החוסן הקהילתי באמצעות כלי ה-CCRAM ותמדדנה תפיסות אודות שיתוף פעולה אזורי ותהליכי שלום, בהתבסס על כלים מובנים המספקים מדד של תפיסות אודות האפשרות לחיים משותפים של העמים באזור, זה לצד זה.

ועדת ההיגוי (DSF) המורכבת מבעלי תפקידים בכירים מהקהילות האזוריות, קובעי מדיניות ומקבלי החלטות מירדן, הרשות הפלשתינאית וישראל תפעל לאורך כל הפרויקט. ועדת ההיגוי, שנציגי משרדי הממשלה לרבות משרד הבריאות ישולבו בה במעמד בכיר ודומיננטי, תהיה אחראית להגדרת מדיניות שיתוף הפעולה ובניית המענה האזורי ותפקח על הפעילות ויישום הפרויקט. הפורום ייפגש לפחות פעמיים בשנה כל פעם במקום אחר.

הפרויקט ממומן על ידי האיחוד האירופי – תכנית השותפות לשלום והמשרד לשיתוף פעולה אזורי.