25 ספט' 2015
מרכז מדע ים המלח והערבה, הפועל בחסות אוניברסיטת בן-גוריון בנגב בראשותו של פרופ' שאול קרקובר, הוביל את משלחת תלמידי התיכון מישראל להישגים מרשימים באולימפיאדת מדעי כדור הארץ 2015 שהתקיימה החודש בברזיל.
logo.PNG

המשלחת כללה ארבעה תלמידים מישראל ושניים מהם – איתי גת וליאור פיין - זכו במדליות ארד אישיות. שלושה תלמידים מישראל הובילו את קבוצותיהם לזכייה בארבע מדליות קבוצתיות במקומות שני ושלישי. אל המשלחת נלווה דר' חנן גינת המנהל האקדמי של מרכז מדע ים המלח והערבה ומרצה בכיר נלווה במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטה.

בספטמבר 2015 השתתפה נבחרת ישראלית, בתמיכתו של משרד המדע, באולימפיאדה התשיעית של מדעי כדור הארץ שנערכה בעיר פוסוס דה קלדס, שבברזיל.  בנוסף, למשרד המדע נתמכה המשלחת על ידי המשרד לפיתוח הנגב והגליל, המכון למדעי הים ומרכז מדע ים המלח והערבה.

זו הפעם הרביעית שבה משתתפת ישראל באולימפיאדה שבה השתתפו השנה 94  תלמידי תיכון מ-23 מדינות. כל נבחרת מנתה 4 משתתפים ונציגי ישראל היו איתי גת ואיילת גרפונקל, (בי"ס מעלה שחרות ביטבתה), ליאור פיין (בי"ס דמוקרטי בחדרה) ויובל כץ (מביה"ס בעין כרם). התלמידים נבחרו בתהליך מיון קפדני מבין תלמידי מגמת מדעי כדה"א הנלמדת כתחום דעת עצמאי בישראל

האולימפיאדה במדעי כדור הארץ בניגוד לאולימפיאדות מדעיות אחרות כוללת מבחנים אישיים ומבחנים קבוצתיים (רב-לאומיים) בהם נבחנת גם יכולת העבודה בצוות וכישורי איסוף המידע, הסקת מסקנות והצגת הידע באמצעות מצגת ופוסטר מדעי. המבחנים האישיים כללו מבחן בכתב ומבחן מעשי שהקיפו מגוון תחומים רחב של מדעי כדור הארץ ומבחן מעשי במעבדה ובשדה.

הנבחרת ייצגה את ישראל בכבוד רב. איתי גת וליאור פיין זכו במדליית ארד במסלול האישי. איתי גת הוביל את קבוצתו לזכייה במקום השני עבור פרויקט חקר השדה הטוב ביותר ואיילת גרפונקל ואיתי גת הובילו את קבוצותיהם לזכייה במקום השני והשלישי בתחרות פרויקט החקר של תופעת אל ניניו.

השתתפות ישראל באולימפיאדת מדעי כדה"א מהווה אבן דרך חשובה בקידום לימודי מדעי כדור הארץ בישראל. קידום הוראת מדעי כדה"א מהווה היום אתגר לאומי מאחר ומדעי כדה"א נמצאים בחזית העתיד הכלכלי (אתגר הגז), הסביבתי והביטחוני (אתגר המנהרות) של ישראל.

מרכז מדע ים המלח והערבה – שפועל בחסות משרד המדע ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב - הוא הגוף המוביל את הפעילות.  את הנבחרת מובילים ד"ר יוסי גודוביץ ממכללת דוד ילין ובית הספר הניסויי עין כרם וד"ר חנן גינת ממרכז המדע. פרופ' ניר אוריון ממכון וויצמן מרכז את הוראת מדעי כדור הארץ בארץ. הוא משמש גם כמנהל הפדגוגי של האולימפיאדה ורואה בה ככלי לשיפור איכות הוראת מדעי כדור הארץ בעולם כולו. לצורך כך, מתבססת האולימפיאדה על מיומנויות חשיבה ועבודת צוות שפותחו בישראל.

התמיכה של משרד המדע היא שמאפשרת את השתתפותה של ישראל באירוע ואת הייצוג המכובד של נבחרת התלמידים מהארץ.

brazil1.png