נווט למעלה
כניסה

סגן שר הבריאות מגלה: קיים 'שוק שחור' של מכשירי MRI בארץ

19/06/2012

מכשיר MRI מהמתקדמים בארץ נחנך במרכז לחקר דימות המוח במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה ובאוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
הפרויקט, שעלותו נאמדת בכ- 3 מיליון דולר, יאפשר לחוקרים מבט חיוני אל תוך המוח ויתרום לקידום הרפואה ולשיפור הטיפול בתושבי הנגב

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הודיע כי כל מוסד רפואי שיבקש מכשירMRI  - יאושר על ידי משרדו. בטקס חנוכת משכירMRI  מהמתקדמים בארץ, המשותף לאוניברסיטת בן-גוריון ולמרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע, שהתקיים אתמול (יום שני, ה-18.6ׂ)ׂ גילה ליצמן כי בארץ קיים "שוק שחור" של מכשירים אלה ולטענתו בבתי חולים מסוימים יש 4-5 מכשירי MRI לא מדווחים. "אנחנו עומדים 'להכשיר' את כולם. מי שלא יצהיר תוך פרק זמן סביר על קיומם, יחויב בקנס, אולם בסופו של דבר כל המכשירים יאושרו".

נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' רבקה כרמי, ציינה בטקס כי המכשיר החדיש במרכז הרפואי סורוקה, פרי יוזמה של האוניברסיטה, הוא בבחינת חלום שהתגשם. "מלבד שיפור הטיפול בתושבי הנגב, זהו מכשיר מחקרי מהמעלה הראשונה. תחום חקר המוח הוא אחד היעדים האסטרטגיים שלנו. מדובר כאן בשיתוף פעולה רב תחומי של חוקרינו והשילוב בין הקלינאים וחוקרי מדעי היסו הוא מאד ייחודי. "המיזם הזה מהווה ביטוי מוחשי לקשר הגורדי בין באוניברסיטה, שרותי בריאות כללית והמרכז הרפואי סורוקה" .

ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ, ציין כי על אף ההשקעה הגדולה בתחום שרותי הבריאות בבאר שבע בשנים האחרונות, יש להעניק תמריצים נוספים על מנת להדביק את הפערים "האדירים", כדבריו,  הקיימים בתחום זה בהשוואה לגוש דן. "יש לבנות תכנית רב שנתית בתחום הבריאות באזור, על מנת שהדברים לא יתפוצצו לנו בפנים. זוהי משימה לאומית".

מנכ"ל שרותי בריאות כללית, אלי דפס, ציין בתגובה, כי אין כיום פערים בין הרפואה בבאר שבע לבין מרכז הארץ. לדבריו, בעשור האחרון הושקעו במרכז הרפואי סורוקה 1 מיליארד שקל, "יותר מאשר בכל בית חולים אחר בארץ". "חנוכת מכשיר הMRI  המשוכלל בבית החולים, הוא סימן דרך חשוב". דפס שיבח את שר הבריאות והדגיש כי "בכל הקשור למערכת הבריאות, יש לתחום את התקופה שלפני ואת התקופה שאחרי ליצמן". דפס שיבח את שיתוף הפעולה בין בית החולים לבין האוניברסיטה "ואולי מכאן תצא הבשורה בחקר המוח , כפי שציינה פרופ' כרמי".

מנהל המרכז הרפואי סורוקה, ד"ר מיקי שרף, שהנחה את הטקס,  אמר:  "הכנסת מכשיר MRI נוסף במרכז, מהמתקדמים שיש כיום בארץ, היא חלק מתהליך הכנסת טכנולוגיות חדישות בבית החולים. מכשיר זה יאפשר מחקר בתחום המוח ברמה גבוהה, תוך שימור חוקרים ורופאים מובילים. אין ספק שמכשיר זה ישרת את תושבי הנגב בכל הנוגע לבדיקות מורכבות וייחודיות".

מכשיר ה- MRI, מדגם INGENIA T3 של חברת "פיליפס", שעלותו נאמדת בכשלושה מיליון דולר (שני מיליון דולר המכשיר ומיליון דולר בינוי), הוא מכשיר ה- MRI השני בסורוקה והינו מיזם משותף לחוקרים ולרופאים מהמרכז לחקר המוח באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מדובר במכשיר מהמתקדמים הקיימים כיום בארץ, ורכישתו התאפשרה הודות למימון משותף של שירותי בריאות כללית, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה והודות לתרומתם של הארווי ומירי כץ מיוסטון, טקסס, ג'ייקוב שוחט מאווה, ניו ג'רזי, קרן סקירבול מניו יורק ושוחרי אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ממחוז טקסס.

"המכשיר מאפשר הדמיה של מבנים אנטומיים ברמת דיוק גבוהה במוח האדם ויאפשר שיפור משמעותי ביכולת האבחון הרפואי של מחלות שכיחות וכן קידום המחקר של מחלות אלו. המחקרים המשותפים לחוקרים ורופאים משני המרכזים מתמקדים בהבנה ובפיתוח אמצעי אבחון טיפול חדשים למחלות שכיחות כשבץ מוחי, מחלת אלצהיימר, אפילפסיה ואוטיזם", אומר פרופ' אלון פרידמן, יושב ראש מרכז זלוטובסקי למדעי העצב באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. פרופ' פרידמן הינו חבר בוועדת ההיגוי של המרכז לדימות המוח באוניברסיטה הכוללת, מלבדו, את ד"ר גליה אבידן, ד"ר אילן שלף ופרופ' אבישי הניק.

אילן שלף ואלון פרידמן.jpg
מימין: ד"ר אילן שלף ופרופ' אלון פרידמן מדגימים את פעולת המכשיר