21 אפר' 2015

הועדה לאנרגיה אטומית הצרפתית
​הסכם לשיתוף פעולה מדעי בנושאי פיסיקת כורים נחתם לאחרונה בין הועדה לאנרגיה אטומית הצרפתית CEA - Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

שיתוף הפעולה המדעי מתמקד בחקר היתכנות של תצורות מייצגות עבור מצב פגיעה בליבה במהלך תקלות חמורות בכורים גרעיניים ומבוצע וממומן על ידי שני הצדדים, מחקר זה הוא חלק מבדיקות ההיתכנות של CEA עבור תכנון והקמה של כור גרעיני חדש לצרכי מחקר, הנקרא ZEPHYR -Zero power Experimental PHYsics Reactor, עם תאריך יעד להתנעה בתחילת העשור הבא. הכור החדש עתיד להיבנות במרכז המחקר הגרעיני של ה-CEA ב-Cadarache, צרפת.

לצורך המחקר, ישהה הדוקטורנט מרט מרגוליס מהיחידה להנדסה גרעינית, הפקולטה להנדסה, במעבדות המחקר של ה-CEA ב-Cadarache לתקופה של שלוש שנים, במעמד של מדען אורח.

התכנית, שהחלה ב-1 במרץ 2015, מתנהלת תחת אחריותם של החוקרים הראשיים:

1. ד"ר ארז גלעד, היחידה להנדסה גרעינית, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
  2. ד"ר פטריק בלייז, DER/SPEX/LPE, CEA/CADARACHE

הועדה לאנרגיה אטומית הצרפתית (CEA) משקיעה רבות בפעילויות מחקר ופיתוח בנושאי פיסיקת כורים, תוך שימוש במתקנים קריטיים (כורים בהספק אפס - ZPR) לתיקוף ואימות חישובים עיוניים ונומריים. במסגרת פעילויות אלה, משיק ה-CEA פרויקט חדש בשם ZEPHYR, אשר תכליתו הקמת כור גרעיני מתקדם ומודרני לצרכי מחקר ופיסיקה ניסויית. אוניברסיטת בן-גוריון (ובפרט היחידה להנדסה גרעינית) רואה עניין רב בהמשך פיתוח יכולות המחקר שלה בנושאי פיסיקת כורים ובהשתתפות במחקרים הקשורים ל-ZEPHYR. על כן, הסכימו שני הצדדים לשתף ידע ולחלוק מיומנויות לצורך הכשרת מדעני העתיד בתחום השימוש הבטוח באנרגיה גרעינית.