29 יונ' 2014
זו השנה השנייה בה נערכת תחרות ארצית של עבודות גמר בנושאי סביבה וקיימות בקרב תלמידי תיכון ביוזמת ועדת חינוך וקהילה של קמפוס ירוק. התחרות נערכה בשיתוף משרד החינוך אשר יוצג על ידי ד"ר אירית שדה-מפמר"ית מדעי הסביבה והמשרד להגנת הסביבה שיוצג על ידי ד"ר רננה אילן, רכזת חינוך מחוז דרום.

לתחרות הוגשו עבודות מבתי ספר תיכוניים הפזורים מדן ועד אילת לשלב הסופי הגיעו כעשרים עבודות. נענע טראוב מביה"ס עירוני א' לאומנויות תל אביב-יפו הוכרזה על ידי "קמפוס ירוק" באוניברסיטת בן-גוריון בנגב כזוכה בפרס הראשון בתחרות של עבודות גמר בנושא סביבה וקיימות לשנת תשע"ד. העבודה נערכה בהנחיית מר יקיר פרייזלר ממכון ויצמן.

טקס הענקת הפרסים התקיים כחלק מכנס ההצדעה השנתי למדריכי הגופים הירוקים אשר נערך זו השנה החמישית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בארגונם של פרופ' ירון זיו וד"ר גיא רותם. התלמידים, המורים ומנחיהם, הוזמנו לקחת חלק בכנס בו נערכו הרצאות בנושאי שמירת טבע מוכוונות מדע וחשפו אותם לחזית המחקר האקדמי.

עבודתה של נענע טראוב בנושא "ביטויים פיזיולוגים שונים במשק המים של אורן ירושלים במצב של עקת מים כתוצאה משנות בצורת" זיכתה אותה בפרס ראשון, מענק כספי ומלגת לימודים לשנה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

1.png
צילום עם הזוכה במקום הראשון. מימין לשמאל: ד"ר מידד קיסינגר, נענע טראוב, ד"ר שמרית ממן וד"ר אירית שדה. (צילום: שי שמואלי).

העבודה עוסקת בבחינת פרמטרים שונים הקשורים במשק המים של עצים שעברו שנות בצורת. פרודוקטיביות של צמחים (פוטוסינתזה) היא המרכיב המרכזי והחשוב ביותר לשמירה על איזון רמת הפחמן הדו חמצני באטמוספירה. היום, בעקבות פליטה מוגברת של גזי חממה כתוצאה מפעילותם של בני האדם, הופר האיזון וניכרת עליה ברמת הפחמן הדו חמצני. אזורים צחיחים למחצה, כגון מדינת ישראל, נתונים לשינויים אקלימיים הפוגעים במסת הצמחייה שהיא כאמור אחראית  על האיזון ברמת הפחמן הדו חמצני באטמוספירה. ביער יתיר, היער הגדול ביותר בישראל, 5 מתוך 10 השנים האחרונות הוגדרו כשנות בצורת ובשנת 2010 בלבד, 5% מעצי היער מתו.

בעבודה זו נעשה ניסיון לאפיין דפוסי ביטוי של מחסור במים ולבחון כיצד עצים זהים לכאורה, מגיבים בצורה שונה למחסור במים.

2.png
צילום קבוצתי של הזוכים.   מימין לשמאל: ד"ר אירית שדה, עידן פרידברג, איתי לובל, אווה דהאן, ליטל בן ציון, גילי רכס, ד"ר שמרית ממן, ד"ר מידד קיסינגר ונענע טראוב. (צילום: שי שמואלי).

להלן שמות התלמידים אשר זכו בתחרות בתעודות הערכה ובפרסים כספיים:

זכיה
איתי לובל
התיכון לחינוך סביבתי
מדרשת בן-גוריון
מקומה ותפקידה של דרך עין חווה – בקעת א-טרפה במערכת הדרכים העתיקות של הנגב.
צור שיזף
יהונתן קימיאגארוב