אוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא מאוניברסיטאות המחקר​ המובילות בישראל ובתחומים רבים מהמובילות בעולם.

באוניברסיטה כ-20,000 סטודנטים וסטודנטיות וכ-4,000 חברות וחברי סגל בפקולטות למדעי ההנדסה; מדעי הבריאות; מדעי הטבע; מדעי הרוח והחברה ע"ש פנחס ספיר; ניהול ע"ש גילפורד גלייזר; בית הספר לרפואה ע"ש ג'ויס וארווינג גולדמן; בית הספר לקיימות ושינויי אקלים; ביה"ס למדעי המוח ולקוגניציה; בית הספר ללימודי מחקר מתקדמים ע"ש קרייטמן; ובית הספר הבין־לאומי ללימודי מדבר ע"ש אלברט כץ.  135,000 בוגרות ובוגרי האוניברסיטה ממלאים תפקידים חשובים בתחומי המחקר והפיתוח, התעשייה, הבריאות, הכלכלה, החברה, התרבות והחינוך בישראל.

באוניברסיטה מכוני מחקר לאומיים ורב-תחומיים: המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב; המכון הלאומי לאנרגיית השמש; מכון אילזה כץ למדע וטכנולוגיה בתחום הננומטרי; המכונים לחקר המדבר על-שם יעקב בלאושטיין; מכון בן-גוריון לחקר ישראל, הציונות ומורשת בן-גוריון; ומכון הקשרים לחקר הספרות והתרבות היהודית והישראלית.

לאוניברסיטה שלושה קמפוסים מרכזיים: קריית האוניברסיטה ע"ש משפחת מרקוס בבאר-שבע, המתפרס על כ-250 דונם וכ-170 אלף מ"ר בנויים; קמפוס למחקר בשדה בוקר וקמפוס באילת המתפרס על כ-50 דונם.

מחקר מתקדם ויישומי בחזית המדע והטכנולוגיה

​

יותר מ-900 חברות וחברי סגל אקדמי בכיר וכ-1,100 חברי וחברות סגל אקדמי זוטר, יחד עם תלמידי ותלמידות המחקר שלהם, פועלים במעבדות מתקדמות ובמסגרת יותר מ-60 מרכזי מחקר בין-תחומיים. בנוסף להצלחות והישגים במחקר הטהור, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ממקדת את מבטה גם למחקר היישומי. פתרונות ייחודיים במגוון תחומים מושכים את עיניהם של מוסדות, חברות תעשייתיות וקרנות מרחבי העולם. באמצעות חברת מסחור הטכנולוגיות שלה, חברת ב.ג. נגב, האחראית גם על תיק הפטנטים של האוניברסיטה, האוניברסיטה יוזמת, מובילה ומיישמת פרויקטים רבים, ומזקקת את ההצלחה המדעית לכדי יישומים ופתרונות המושכים שותפים ומשקיעים אסטרטגיים רבים בתחומי המדע, הטכנולוגיה והתעשייה. בין המחקרים החדשניים והטכנולוגיות המוצעות ניתן למצוא תחומים כגון Homeland Security; ביו-אינפורמטיקה; רובוטיקה; אנרגיה ודלקים; הנדסת אנוש; Cyber Security; ננוטכנולוגיה; משאבי מים; אקולוגיה וסביבה; גנטיקה של האדם; אפידמיולוגיה; תאי גזע; חקר הסוכרת; חקר הסרטן; תרופות מתקדמות; ביוטכנולוגיה וטכנולוגיה חקלאית; טכנולוגיית מידע ותקשורת; סביבות טיפול במים; מקורות אנרגיה חלופיים ועוד.

מרכז ​​​​​​יזמות 3​60 (Yazamut 360°)​

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב חרטה על דגלה לקדם את היזמות והחדשנות כמנוע צמיחה לאקו-סיסטם הטכנולוגי הפורה בבאר-שבע ובנגב. זכייתה במענק של 6 מיליון ש"ח מהמל"ג האיצה את הקמת מרכז היזמות Yazamut 36​0°. המרכז האוניברסיטאי מקיים פעילות ענפה במתחם חדש שיוקם בלב הקמפוס.​​​ בין פעילותיו, מרכז היזמות מקדם את קקטוס קפיטל, קרן הון הסיכון הראשונה בישראל שמנוהלת על ידי סטודנטים ומשקיעה במיזמים סטודנטיאליים בלבד; תחרות הסטארטאפים SilicoNegev, אשר משקיעה מדי שנה מעל חצי מיליון שקלים בסטארטפים בעלי זיקה לנגב באירוע מרשים וחגיגי; Inno-Negev מאיץ טכנלוגי אשר מיועד לתת את כל הכלים לכתיבת תוכנית עסקית והצגה למשקיעים ועוד תוכניות רבות עליהן ניתן ללמוד באתר המרכז​.

קמפוס ירוק

בנוסף להיותה מובילת המחקר הסביבתי בישראל, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב רואה עצמה מחויבת לדאוג לסביבה איכותית, לקידום מדיניות ברת-קיימא ולקידום ערכי השמירה על הסביבה במסגרת פרויקט "קמפוס ירוק". האוניברסיטה דורגה במקום ה-46 בדירוג העולמי של אוניברסיטאות בעלות מדיניות מקיימת, והיא מפעילה תכניות לקידום המודעות, החינוך והפעילות המעשית בתחום איכות הסביבה, צמצום צריכה, התייעלות אנרגטית, קידום המחקר ופעילות חינוכית וקהילתית נרחבת בתחום.

הפארק לטכנולוגיות מתקדמות, פארק ההיי-טק

ATP.jpg

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב שותפה בייזום והקמת פארק לטכנולוגיות מתקדמות בבאר-שבע. במיזם פרטי-ציבורי משותף זה של האוניברסיטה, חברת KUD, עיריית באר-שבע וחברת גב-ים נגב כקבלן ראשי, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, יחד עם חברות מובילות מהארץ והעולם, מסמנת אבן דרך מרכזית בעולם המדע הישראלי. בצמוד לקריית האוניברסיטה ע"ש משפחת מרקוס, תוכנן פארק ההיי-טק והביוטכנולוגיה שמתפרס על פני 77 דונם וכ-600,000 מ"ר של שטחי מחקר ופיתוח ומשרדים ברמה הגבוהה ביותר, שמאוכלסות על-ידי חברות חלוצות מדע וטכנולוגיה מכל רחבי העולם.
בנוסף, מרכז ההיי-טק ומו"פ התקשורת של צה"ל נבנה אף הוא בצמוד לפארק לטכנולוגיות מתקדמות.

יוזמת האנרגיה

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב משקיעה משאבים רבים בקידום מחקר בתחומי האנרגיה המתחדשת והירוקה, הכולל עידוד שיתופי פעולה לפיתוח ידע יישומי, הידוק הקשר עם התעשייה והצבת האוניברסיטה בחזית המחקר בתחום. מיטב הכוחות המחקריים פועלים בתחומי האנרגיה החלופית, לרבות דלקים מתחדשים, אנרגיה סולרית ועוד. מעבר לפעילות מחקרית ענפה, מפתחת האוניברסיטה תכניות לימודים לתואר ראשון ושני בתחומי האנרגיה.

מצוינות אקדמית ואנושית

בד בבד עם היותה אוניברסיטת מחקר מובילה, מהווה אוניברסיטת בן-גוריון בנגב נקודת משיכה מרכזית לסטודנטיות.ים ולחוקרות.ים בשל הגישה הפלורליסטית והשילוב הבין-תחומי של הדיסציפלינות. ההישגים המרשימים של במחקר ובפיתוח וההישגים המיוחדים של הסטודנטיות.ים ובוגרות.י האוניברסיטה הן בלימודים והן בשוק העבודה, הם תוצאה גם של תשתיות המחקר וההוראה מתקדמות ותנאי לימוד מעולים, אך בעיקר של הדרך המיוחדת בה לומדים, חיים ופועלים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. אווירה פתוחה וידידותית בשילוב חשיבה וראייה צעירות ומקוריות, מעודדות את החוקרות.ים והסטודנטיות.ים לפעול ביצירתיות ובחופשיות לקידום המדע, התרבות והחברה ולפרוץ גבולות במחקר.

פיתוח הנגב ומעורבות בקהילה

לאוניברסיטת בן-גוריון בנגב תפקיד מרכזי בפיתוח החברה, התעשייה, החקלאות והחינוך בנגב. יותר מ- 6,000 סטודנטיות.ים מעורבים במגוון גדול של פרויקטים קהילתיים וחברתיים בבאר-שבע וסביבותיה: עשרות סטודנטיות.ים פועלים בתחום החינוך והעשרה בקרב קהילות ואוכלוסיות שונות בשכונות העיר באר-שבע ב"דירות פתוחות" בהן הם גרים.  סטודנטיות.ים רבים פעילים בתוכניות נוספות במסגרת המחלקה למעורבות חברתית ודיקנאט הסטודנטים, זאת בנוסף ללימודים ולחיי הקמפוס העשירים, בהם ידועה האוניברסיטה.​

תנופה וצמיחה חסרות תקדים

אוכלוסיית הסטודנטיות.ים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב גדלה ביותר ממאה אחוזים בעשר השנים האחרונות, ובמקביל לכך אוניברסיטת בן-גוריון בנגב מדורגת בעקביות במקום הראשון בסקרי שביעות רצון הסטודנטים מבין כלל מוסדות הלימוד האקדמיים בישראל. בנוסף לכך, דירוגים אקדמיים בין-לאומיים ממקמים את אוניברסיטת בן-גוריון בנגב במקום גבוה בין האוניברסיטאות בעולם ובתחומים מסוימים אף בין המובילות.

​ ​​​​